Τρίτη, 16 Ιουλίου 2024 16:47

Ενδοοικογενειακή βία: Εκπαίδευση γυναικών για τη χρήση του Pαnic button

Ενδοοικογενειακή βία: Εκπαίδευση γυναικών για τη χρήση του Pαnic button

 

Σε διαδικτυακή τηλεδιάσκεψη με θέμα την εφαρμογή του Pαnic button για γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας συμμετείχε την Παρασκευή 12 Ιουλίου η διεπιστημονική ομάδα του Συμβουλευτικού Κέντρου Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας.

Η τηλεδιάσκεψη διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τμήματος Καταπολέμησης της Βίας κατά των Γυναικών, της Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. Στην παρουσίαση συμμετείχαν Στελέχη όλων των ειδικοτήτων – Ψυχολόγων, Κοινωνικών λειτουργών, Κοινωνιολόγων και Νομικών Συμβούλων όλων των Συμβουλευτικών Κέντρων (44 στο σύνολο) του Πανελλήνιου Δικτύου. Έπειτα από πιλοτική εφαρμογή του Pαnic button, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, καθώς και τη θετική αξιολόγησή του, επεκτείνεται η χορήγηση και εφαρμογή σε όλη τη χώρα.

Το Pαnic button θα δίνεται πλέον από όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα σε γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας, με στόχο την παροχή μεγαλύτερης ασφάλειας και προστασίας στις επωφελούμενες. Οι σύμβουλοι θα εγκαθιστούν την εφαρμογή στο κινητό των γυναικών ώστε να μπορούν να ειδοποιούν εύκολα και γρήγορα την Ελληνική Αστυνομία, σε περίπτωση που απειλείται η σωματική τους ακεραιότητα ή κινδυνεύει η ζωή τους.

ΠΟΤΕ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Τα Στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Θυμάτων βίας του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής, Εποπτείας, Ελέγχων της Δ/νσης Πρόνοιας του Δήμου Καλαμάτας, θα βρίσκονται σε θέση να ενεργοποιούν την εφαρμογή στην περιοχή ευθύνης τους, ύστερα από: σχετικό αίτημα των θυμάτων, σχετική διερεύνηση της επικινδυνότητας της περίπτωσης (screening), υπογεγραμμένη συγκατάθεση των γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι το Συμβουλευτικό Κέντρο Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Καλαμάτας, αποτελεί Υπηρεσία Πρώτης Γραμμής για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, απαριθμώντας σχεδόν 11 χρόνια λειτουργίας, με εξειδικευμένη εμπειρία σε θέματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας στο πεδίο. Ως Δημόσια Δομή που ανήκει στην Πρόνοια του Δήμου, συνεργάζεται συστηματικά με Φορείς Ασφάλειας και Προστασίας του Πολίτη, Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής και Πρόνοιας, Εκπαίδευσης, κοκ.

Αποτελεί προτεραιότητα και ανάγκη, η διαρκής επαγρύπνηση των πολιτών σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και στην καταπολέμηση κάθε μορφής κακομεταχείρισης και βίας μεταξύ των ανθρώπων. Η αποσιώπηση από τα θύματα και το περιβάλλον τους, η κανονικοποίηση και φυσιολογικοποίηση από την κοινωνία, καθώς και η παντελής απουσία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε θέματα βίας, τόσο των πολιτών όσο και των εκπροσώπων του Συστήματος, τροφοδοτεί, διαιωνίζει και οξύνει το πρόβλημα.