Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 08:10

Δεν έχει εμβόλια το Κοινωνικό Ιατρείο

Γράφτηκε από την

Χωρίς εμβόλια έχει μείνει το Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, καθώς λόγω των συνεχιζόμενων εμβολιασμών τα αποθέματα εξαντλήθηκαν και δεν έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν άλλα. Η κοινωνιολόγος Φένια Εξακουστίδου, πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μεσσηνίας, είπε στην "Ε" ότι έχουν σταματήσει τους εμβολιασμούς παιδιών και έκανε έκκληση να βοηθήσει ο καθένας όσο μπορεί ώστε να ανανεωθούν τα αποθέματα σε βασικά εμβόλια.

"Κάνω έκκληση να βοηθήσει ο καθένας όσο μπορεί, ώστε σε συνεννόηση με το Κοινωνικό Ιατρείο να συγκεντρωθούν χρήματα ή και να αγοράσει κάποια από τα εμβόλια που χρειαζόμαστε", ανέφερε συγκεκριμένα. Εν τω μεταξύ, ήδη έχει αρχίσει να φτιάχνεται μια λίστα αναμονής για παιδιά που πρέπει να εμβολιαστούν και οι γονείς τους δεν μπορούν να αγοράσουν τα εμβόλια. Οπως σημείωσε η κ. Εξακουστίδου, καθημερινά δέχονται τηλεφωνήματα στο Κοινωνικό Ιατρείο, ιδίως για να γίνουν κάποιοι επαναληπτικοί εμβολιασμοί. "Αν φανταστείτε ότι τουλάχιστον 12 παιδιά την εβδομάδα έρχονται για εμβόλια, καταλαβαίνετε ότι υπάρχει ζήτηση", ανέφερε. Πρόσθεσε όμως με πικρία ότι κάποιες φορές οι απαιτήσεις του κόσμου ξεπερνούν τις δυνατότητες του Κοινωνικού Ιατρείου, που είναι μια καθαρά εθελοντική δομή και προσπαθεί με δωρεές και προσφορές να ανταποκριθεί στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες. "Δυστυχώς κάποιοι Ελληνες δεν μπορούν να αντιληφθούν ότι δεν είμαστε κρατική δομή και ότι προσπαθούμε με δικούς μας πόρους και έσοδα για να καλύψουμε το κομμάτι των εμβολιασμών", επεσήμανε. Ηδη -είπε στη συνέχεια- το Κοινωνικό Ιατρείο και Φαρμακείο είναι σε συνεννόηση με έναν επιστημονικό σύλλογο για να γίνει μια δωρεά για τα εμβόλια, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά -κυρίως σε φάρμακα- Γερμανών οι οποίοι ζουν μόνιμα στη Μάνη. "Φάρμακα δεν έχει χρειαστεί να αγοράσουμε γιατί σε συνεννόηση με διάφορους συλλόγους, τα σχολεία και τον Ερυθρό Σταυρό, αλλά και τις προσφορές του κόσμου και των Γερμανών φίλων μας καταφέρνουμε να ενισχύουμε το φαρμακείο μας".

Βέβαια -όπως είπε η Φ. Εξακουστίδου- τις επόμενες ημέρες θα γίνει μια καταγραφή των φαρμάκων στα ράφια του Κοινωνικού Φαρμακείου, μαζί με την υπεύθυνη για τη λειτουργία του, φαρμακοποιό Δήμητρα Αβαρλή. Ωστόσο, όπως η ίδια η κ. Αβαρλή δήλωσε πρόσφατα στην "Ε", το Κοινωνικό Φαρμακείο διαθέτει μεγάλη γκάμα φαρμάκων, αντίθετα με τα εμβόλια για τα οποία δεν υπάρχουν τα χρήματα προκειμένου να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται. Ειδικότερα για το φαρμακείο είπε ότι "ναι μεν μας λείπουν κάποιες ασθένειες που δεν είναι συχνές αλλά κάθε φορά σε συνεργασία με τα φαρμακεία άλλων Κοινωνικών Ιατρείων ανταλλάσσουμε φάρμακα, όπως και στις περιπτώσεις που χρειάζεται ένα ακριβό φάρμακο για έναν ασθενή με καρκίνο". Σημείωσε ακόμη πως "αν μας λήγουν κάποια φάρμακα και δεν έχουμε προλάβει να τα διαθέσουμε, τότε τα στέλνουμε στους Γιατρούς του Κόσμου", ενώ καταλήγοντας επεσήμανε πως "στο βαθμό που μπορούμε φροντίζουμε να υπάρχει μια αλληλοκάλυψη φαρμάκων μεταξύ του Δικτύου Ιατρείων Κοινωνικής Αλληλεγγύης για να καλύψουμε όλα τα περιστατικά, και επιπλέον συμβάλλουν και οι ιδιώτες γιατροί οι οποίοι όταν τροποποιούν την αγωγή ενός ασθενούς τους μας φέρνουν το περίσσευμα του προηγούμενου φαρμάκου".

Ν.Κ.