Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2011 21:58

Προβλήματα δημιουργούν οι κινητοποιήσεις στην υγεία

Προβλήματα δημιουργούν οι κινητοποιήσεις στην υγεία

Αναβρασμός επικρατεί στον τομέα της υγείας σε όλη τη χώρα, καθώς ο ιατρικός κόσμος βρίσκεται σε πανελλαδική κινητοποίηση.
Οι γιατροί του ΙΚΑ -ζητώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος- αποφάσισαν χθες να συνεχίσουν την αποχή από την εργασία τους, προχωρώντας σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, από μεθαύριο Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου έως και την Παρασκευή 11 του μήνα.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο ανακοινώνει ότι από τη Δευτέρα όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα μπορούν να επιλέγουν όποιον γιατρό θέλουν, από τους συμβεβλημένους στον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ. Οι γιατροί του ΙΚΑ αντέδρασαν, υποστηρίζοντας ότι το υπουργείο στήνει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς.
Προβλήματα αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα και στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς η ΟΕΝΓΕ (Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας) αποφάσισε να ξεκινήσει τριήμερη απεργία την Τρίτη, 8 του μήνα. Σε κινητοποιήσεις προβαίνει και το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, με 4ωρη στάση εργασίας στις 10 Φεβρουαρίου και συμμετοχή στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχουν εξαγγείλει για τις 23 του μήνα η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ.
Κλειστά, εξ άλλου, θα είναι την ερχόμενη Δευτέρα και τα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ την περαιτέρω στάση τους οι φαρμακοποιοί θα  καθορίσουν την Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου, σε γενική συνέλευση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.
ΟΠΑΔ ΚΑΙ ΟΑΕΕ ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΙΚΑ
Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ μπορούν να επιλέγουν γιατρούς συμβεβλημένους με τον ΟΑΕΕ και τον ΟΠΑΔ. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει και η διανομή ατομικών συνταγολογίων στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.
Αναλυτικά το υπουργείο Υγείας γνωστοποιεί στη σχετική ανακοίνωσή του:
- Από τη Δευτέρα, 7 Φεβρουαρίου 2011, όλοι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ μπορούν να επιλέγουν ελεύθερα οποιοδήποτε γιατρό, από το σύνολο των 20.000 περίπου ιατρών, που παρέχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ.
- Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, όταν επισκέπτονται τους παραπάνω γιατρούς στα ιδιωτικά τους ιατρεία, αρκεί να επιδεικνύουν το βιβλιάριο ασφάλισής τους, προκειμένου να τους παρασχεθούν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας.
- Οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, στα ιδιωτικά τους ιατρεία για λίγες εβδομάδες και μέχρις ότου οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ παραλάβουν τα ατομικά τους συνταγολόγια, συνταγογραφούν στα προσωπικά απλά συνταγολόγια που διαθέτουν, στα οποία θα αναγράφουν το όνομα, τον αριθμό μητρώου και το ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου.
- Οι συνταγές αυτές θα εκτελούνται από το σύνολο των συμβεβλημένων με το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ φαρμακείων και θα εξοφλούνται με τη διαδικασία που με απόλυτη σαφήνεια καθορίζεται στο σχέδιο νόμου, που συζητείται στη Βουλή. Στο ίδιο σχέδιο νόμου καθορίζεται ο τρόπος πληρωμής των ιατρών, κατά πράξη και περίπτωση, σύμφωνα με το Π.Δ. 57/2005.
- Για το σκοπό αυτό, οι γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που θα εξυπηρετούν από τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα της αμοιβής τους, συμπληρώνουν σε ανεξάρτητο φύλλο του προσωπικού τους συνταγολογίου το όνομα, τον αριθμό μητρώου και τον ΑΜΚΑ του ασφαλισμένου, καθώς και την ημέρα και ώρα εξέτασης, στοιχεία που επιβεβαιώνει ο ίδιος ο ασφαλισμένος ενυπόγραφα. Το σύνολο αυτών των δελτίων υποβάλλεται στο τέλος του μήνα στο ΙΚΑ και καταβάλλεται η ανάλογη αποζημίωση στο δικαιούχο γιατρό.
- Γιατροί του ΟΑΕΕ και του ΟΠΑΔ, που δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, καλούνται να γνωστοποιήσουν την άρνησή τους εγγράφως ή ηλεκτρονικά στη Διοίκηση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ (Αγίου Κωνσταντίνου 8, 104 31 Αθήνα, γραφείο διοικητή, ηλεκτρονική διεύθυνση admika@ika.gr).
- Οι παραπάνω όροι θα ισχύσουν μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διανομή των ατομικών συνταγολογίων σε όλους τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Μετά το μεταβατικό αυτό χρόνο, θα συνεχιστεί η παροχή υπηρεσιών από τους ιατρούς του ΟΑΕΕ και του ΟΑΠΔ, στη βάση των όρων των προϋποθέσεων και των διαδικασιών, που θα καθοριστούν με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου.
Ο ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
«Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο-σκούπα για την υγεία και να μελετηθεί ολοκληρωμένα και να κατατεθεί αφού γίνουν οι απαραίτητες διαβουλεύσεις, μελέτες και αναλύσεις» ζητεί στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας με υπόμνημά του προς τη Βουλή.
Το σχετικό υπόμνημα επιδόθηκε από τη διοίκηση του συλλόγου στο βουλευτή Οδυσσέα Βουδούρη, στη διάρκεια συνάντησης που είχαν την Πέμπτη το μεσημέρι οι δύο πλευρές στα γραφεία του ΙΣΜ, μετά από πρωτοβουλία του βουλευτή.
Για ουσιαστική συζήτηση και ειλικρινή διάλογο με τα μέλη της διοίκησης του Ιατρικού Συλλόγου μίλησε ο Οδ. Βουδούρης, προσθέτοντας ότι στη διάρκεια της συνάντησης βρέθηκαν σημεία κοινής αποδοχής.
«Ο τομέας της υγείας χρειάζεται ουσιαστική αναβάθμιση, το νομοσχέδιο περιέχει και πολλά θετικά, ωστόσο μέσα από την κριτική μπορεί να επιδεχθεί περαιτέρω βελτιώσεις» δήλωσε ο βουλευτής.
Την ίδια στιγμή, όμως, διευκρίνισε ότι το εν λόγω νομοσχέδιο εστιάζει κυρίως σε οικονομικά ζητήματα, γνωστοποιώντας ότι το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της υγείας θα κατατεθεί αργότερα, μέσα σε αυτή τη χρονιά.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η παροχή των υπηρεσιών υγείας από την ασφάλιση, καθώς και ότι η αναδιάρθρωση των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων δομών υγείας θα πρέπει να βασιστεί στις καλλικρατικές περιφέρειες κι όχι στις ΥΠΕ.
Ευχαριστίες προς τον βουλευτή για το ενεργό ενδιαφέρον του απηύθυνε ο πρόεδρος του ΙΣΜ Γιάννης Σπυρόπουλος, ενώ το μέλος της διοίκησης Χαράλαμπος Καρακύκλας υπερθεμάτισε για το νομοσχέδιο -«θα είναι μεγάλο το όφελος, τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους γιατρούς» είπε.
Ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Τάσος Πουλόπουλος σημείωσε ότι το ΕΣΥ χρειάζεται όντως αναβάθμιση, είπε ότι διακρίνονται και θετικά στοιχεία στο νομοσχέδιο, ωστόσο -τόνισε- θα πρέπει να προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση προκειμένου να αποφευχθούν «μπαλώματα» και προσωρινά μέτρα:
«Η οποιαδήποτε προσωρινή λύση καταλήγει να είναι μόνιμη, ενώ μια μόνιμη αλλά μη σωστή λύση θα αποβεί σίγουρα καταστροφική» είπε χαρακτηριστικά.
Β.Γ.Μ.