Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου 2014 21:35

Κλείνει 5 χρόνια το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας

Κλείνει 5 χρόνια το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας

 

Τα 5 χρόνια λειτουργίας του έκλεισε το Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, που βρίσκεται στις Εργατικές Κατοικίες στα Γιαννιτσάνικα.

Το Κέντρο Ημέρας ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 2009 από το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Μεσσηνίας ως συνέχεια μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας αυτών, για να βοηθήσουν και να παρέχουν στα παιδιά ένα κατάλληλο και ειδικά διαμορφωμένο θεραπευτικό πλαίσιο για αυτά αλλά και για να ενημερώσουν - ευαισθητοποιήσουν την κοινότητα σχετικά με τον αυτισμό. 

Το Κέντρο Ημέρας είναι το μοναδικό εξειδικευμένο κέντρο για παιδιά με αυτισμό στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τα θεραπευτικά προγράμματα που παρέχονται είναι εντελώς δωρεάν. Λειτουργεί παράλληλα με το εκπαιδευτικό σύστημα και εξυπηρετεί παιδιά και εφήβους 5 - 18 ετών.

Το τελευταίο έτος τα παιδιά που παρακολουθούν έχουν διπλασιαστεί, ενώ συγχρόνως παρέχεται αξιολόγηση παιδιών και συμβουλευτική καθοδήγηση σε πάνω από 50 οικογένειες. Ο βασικός σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η ένταξη των παιδιών στην κοινότητα, η κοινωνική προσαρμογή αυτών αλλά και η συμβουλευτική υποστήριξη των οικογενειών τους. 

Τα βασικότερα ελλείμματα της διαταραχής του αυτισμού, εντοπίζονται στον τομέα της επικοινωνίας και της κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Γι’ αυτό το λόγο τα θεραπευτικά προγράμματα που θα γίνουν αυτό το σχολικό έτος θα έχουν πολλές προκλήσεις για τα παιδιά και για την κοινότητα, όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι. Στόχος τους είναι να δουλέψουν ομάδες συνομήλικων, εκπαιδεύοντάς τους σε κοινωνικές δεξιότητες και να επεκτείνουν τα θεραπευτικά προγράμματα εκτός των συνόρων του Κέντρου Ημέρας. Δηλαδή να βγουν στην κοινότητα, στο πάρκο, στην πλατεία, στις υπηρεσίες, στην καφετέρια, στο σούπερ μάρκετ. Είναι σημαντικό να κατανοήσει ο κόσμος ότι ο αυτισμός είναι πολύ συχνός και ότι τα άτομα αυτά, με την κατάλληλη υποστήριξη και εκπαίδευση, μπορούν και πρέπει να έχουν ευκαιρίες για ψυχαγωγία, για εκπαίδευση, για ένταξη.

 

Για επικοινωνία: Κέντρο Ημέρας Παιδιών και Εφήβων με Αυτισμό Μεσσηνίας, Εργατικές Κατοικίες Ασύλου, τηλ. 27213 01191, φαξ 27213 01192, www.aytismmessinias.gr