Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015 08:28

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες

Πρωτοβουλία αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που συρρέουν στα ελληνικά ακριτικά νησιά οργανώνουν η Μητρόπολη Μεσσηνίας και άλλοι φορείς της Καλαμάτας και της περιοχής. Στόχος είναι η συγκέντρωση αγαθών που θα μεταφερθούν και θα παραδοθούν στους πρόσφυγες πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος και οι εθελοντές Κώστας Αλεξίου και Γεωργία Φάσσου κάλεσαν τους Καλαματιανούς και τους Μεσσήνιους να μετάσχουν, δείχνοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή τους.

Ο κ. Χρυσόστομος επεσήμανε ότι «οι πρόσφυγες πρέπει να αισθανθούν τη φιλοξενία των κατοίκων. Να αισθανθούν οικείοι και να απολάβουν φιλοξενία κι έκφραση σεβασμού». Προέτρεψε  «όλοι μαζί οι φορείς να συλλέξουμε διάφορα είδη άμεσης ανάγκης, επιβίωσης, στο πλαίσιο της ανθρωπιάς και του ανθρωπισμού μας» - αναφέροντας πως «οι πρόσφυγες θα πρέπει να ζήσουν στις καλύτερες δυνατές συνθήκες». Ζήτησε μάλιστα «να είναι σε καλή κατάσταση τα πράγματα που θα τους δώσουμε» και διαβεβαίωσε πως «θα συνεχίσουμε και μετά τις γιορτές, για όσο διάστημα χρειαστεί». Ευχήθηκε «να τελειώσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η προσφυγική ροή» (αν και δήλωσε απαισιόδοξος), «και να σταθεροποιηθούν οι πρόσφυγες, ώστε να τους παρέχεται καλύτερη προσφορά». Ακόμα, ενημέρωσε ότι η Μητρόπολη θα παραχωρήσει χώρο στο Ασυλο Ανιάτων για την αποθήκευση και τη διαλογή των υλικών.

Ο Κώστας Αλεξίου, αφού παρουσίασε φωτογραφίες από την καταστροφή της Σμύρνης με τους πρόσφυγες του 1922, καθώς και από την καταστροφή της Συρίας με τους πρόσφυγες εκεί, παρατήρησε: «Προτάσσουμε το πρόβλημα των ανθρώπων. Είμαστε σε επαφή με αλληλέγγυες κινήσεις στα νησιά. Πρέπει να σωθούν, να ζήσουν και να βοηθηθούν οι πρόσφυγες».

Η Γεωργία Φάσσου είπε πως «είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτούς τους συνανθρώπους μας» και προσκάλεσε «περισσότερος κόσμος να έρθει πιο κοντά σε αυτή την προσπάθεια στήριξης».

 

ΛΙΣΤΑ ΕΙΔΩΝ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Αμεσης Ανάγκης: υπνόσακοι, σκηνές, σακίδια πλάτης, υποστρώματα, πετσέτες, κουβέρτες, σεντόνια κ.λπ.

Είδη ρουχισμού για παιδιά κι ενήλικους: αδιάβροχα, μπουφάν, παλτά, ζακέτες, φούτερ, φόρμες, πουλόβερ, κασκόλ, σκουφάκια, γάντια, φορέματα κλειστά μακρυμάνικα, εσώρουχα και κάλτσες (έστω χρησιμοποιημένα, αλλά σε καλή κατάσταση και καθαρά).

Παπούτσια: για παιδιά κι ενήλικους (αθλητικά και άλλα κατάλληλα για περπάτημα). 

Είδη υγιεινής: πάνες για μωρά, σερβιέτες, χαρτιά υγείας, υγρά μαντιλάκια καθαρισμού, σαπούνια, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες, σαμπουάν κ.λπ.

Από τρόφιμα, μόνο: γάλα μακράς διαρκείας, μπισκότα, παξιμάδια, κουλούρια, λαλάγγια.

 

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΠΟΥ  ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ

Μητρόπολη Μεσσηνίας. Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (συλλογή - αίθουσα 3ος όροφος). Εμπορικός Σύλλογος Καλαμάτας (συλλογή - Γεωργούλη 8, 4ος όροφος). Σύλλογος Νοσοκομειακών Γιατρών. Κοινωνικό Ιατρείο. Συντεχνία Αρτοποιών Μεσσηνίας. Σύλλογος Φροντιστών Μεσσηνίας. Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού. ΚΕΘΕΑ. ΑΔΕΔΥ. Α’ ΕΛΜΕ. Μορφωτικός Σύλλογος. Χορωδία "Αρμονία". Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας. ΑΟ Ακρίτας Καλαμάτας. Μεσσηνιακός Γυμναστικός Σύλλογος. Γενική Ταχυδρομική., Μεταφορική Καλλιντέρης. "Γαία" Μάνης.

Γ.Σ.