Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 08:12

Οι 5 Μεσσήνιοι της φετινής Βουλής των Εφήβων (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την

 

Τα δικά τους μηνύματα για το μέλλον έδωσαν στη Βουλή των Εφήβων 2018, πριν από λίγο καιρό, οι 5 εκπρόσωποι, νέοι βουλευτές από τη Μεσσηνία. Η εμπειρία τους ενθουσίασε, τους ωρίμασε και τους έδωσε έναυσμα να εκφραστούν πάνω σε ένα τόσο επίκαιρο θέμα, αυτό της διαφορετικότητας...

Η μαθήτρια του 2ου Λυκείου Καλαμάτας Μαρία Στάθη, αναδείχθηκε ως μία από τους 300 εφήβους βουλευτές που πήραν μέρος στις εργασίες της ΚΓ’ Συνόδου της Βουλής των Εφήβων, από τις 2 έως 6 Ιουλίου. “Εγώ στην έκθεση που έδωσα για τη διαδικασία, έγραψα σχετικά με το πόσο επηρεάζει η διαφορετικότητα τη ζωή μας και μέχρι που μπορούμε να την δεχόμαστε. Εκεί, στη Βουλή, γνωρίσαμε η ομάδα μου και εγώ, προσωπικά, τον κ. Φίλη, ο οποίος μας απάντησε σε ερωτήσεις. Η Βουλή των Ελλήνων είναι εντυπωσιακή τόσο ως κτήριο όσο και η ίδια η λειτουργία της. Ολα λειτουργούν με σωστό συντονισμό και πρόγραμμα. Είναι μια εμπειρία που μπορείς να ζήσεις μόνο μια φορά στην ζωή σου και πρέπει να είσαι πολύ τυχερός, αλλά ταυτόχρονα να καταβάλεις και μεγάλη προσπάθεια για να το πετύχεις. Αν όμως τα καταφέρεις, είναι σίγουρο πως θα περάσεις 5 από τις ομορφότερες μέρες που μπορεί να έχεις περάσει. Γιατί μπορεί να ξεκινάς σαν ένας άγνωστος μεταξύ άγνωστων, αλλά καταλήγεις να γνωρίζεις πολλά νέα άτομα, να δένεσαι μαζί τους και να δημιουργείς όμορφες φιλίες. Κι όλα αυτά ,ενώ ταυτόχρονα μαθαίνεις πολλά για το πολίτευμα της Ελλάδας, αλλά και για τον κόσμο γύρω σου, με αποτέλεσμα να τον βλέπεις από εδώ και πέρα με τελείως διαφορετική ματιά. Την εμπειρία αυτή, είμαι σίγουρη ότι ο καθένας θα ήθελε να την ξαναζήσει και πραγματικά πιστεύω ότι είναι κάτι που αξίζει να προσπαθήσεις να κερδίσεις. Εμείς ήμασταν χωρισμένοι σε 6 ομάδες και η δική μου είχε ως θέμα πώς βλέπουμε εμείς το σώμα μας και πώς οι άλλοι και πώς συμπεριφερόμαστε στους άλλους σύμφωνα με αυτό. Είχε τίτλο ''Καθρέφτη καθρεφτάκι μου" εξομολογείται η Μαρία.

Ο Τάσος Χάικος είναι μαθητής από το 3ο Λύκειο Καλαμάτας και επέστρεψε από την Αθήνα ιδιαίτερα χαρούμενος και γεμάτος από την εμπειρία αυτή. “Ημασταν 350 φωνές, 350 ιδέες, 350 αντιλήψεις για την Πολιτεία, την κοινωνία, την παιδεία και τη ζωή. Το πρόγραμμα της Βουλής των Εφήβων ήταν αναμφίβολα μια ξεχωριστή και αξέχαστη εμπειρία μέσω του οποίου μας δόθηκε η ευκαιρία να ακουστούν οι φωνές μας και να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο! Η Βουλή των Εφήβων έφερε κοντά μαθητές από όλη την Ελλάδα και χώρες του εξωτερικού με σκοπό να συζητηθούν θέματα που αφορούν κάθε ενεργό νέο. Χάρηκα πάρα πολύ που συναναστράφηκα με τόσο αξιόλογα άτομα” έχει να πει.

Με τη σειρά της η Βίκυ Γκιολένα Φικιριίε από το Λύκειο Καρδαμύλης συνεχίζει σχετικά: “Η ΚΓ' Σύνοδος της Βουλής των Εφήβων ήταν μια εμπειρία ζωής από την οποία κέρδισα πολλά, αναθεώρησα για πολλά θέματα και σίγουρα θα μου μείνει αξέχαστη. Γνώρισα παιδιά από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό. Συνεργαστήκαμε άψογα και φέραμε εις πέρας κάθε δυσκολία, δουλεύοντας ομαδικά. Συζητήσαμε, διαφωνήσαμε και εν τέλει βρίσκαμε λύση σε διάφορα επίκαιρα προβλήματα σχετικά με το θέμα μας, που ήταν η διαφορετικότητα”.

Ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος είναι μαθητής στο Λύκειο Κυπαρισσίας και από την πλευρά του έχει να πει στην “Ε” τα εξής: “Λοιπόν ήμουν στην ομάδα που κάτω από την ομπρέλα της διαφορετικότητας, είχε θέμα την σεξουαλικότητα στην νεανική ηλικία. Ασχοληθήκαμε με όλα τα θέματα που αφορούν τους νέους σε σχέση με την σεξουαλικότητα, εντοπίσαμε προβλήματα, προτείναμε λύσεις και όλα αυτά  μέσα από συζητήσεις που είχαμε με ψυχολόγους – ψυχαναλυτές, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με εφήβους, εγώ εκπροσώπησα την Στ’ ομάδα στην Ολομέλεια, την τελευταία μέρα, παρουσία υπουργών, υφυπουργών, εκπρόσωπων κομμάτων και του προέδρου της Βουλής. Παρουσίασα περιληπτικά τις προηγούμενες 4 μέρες τι κάναμε και έπειτα στάθηκα στις δράσεις που προτείναμε με σκοπό να βελτιωθεί όσον το δυνατό περισσότερο ότ,ι έχει σχέση με την σεξουαλικότητα των νέων. Η εμπειρία ήταν καταπληκτική, αυτές οι 5 μέρες θα μου μείνουν αξέχαστες, όπως φυσικά και τα παιδιά που γνώρισα” δηλώνει ενθουσιασμένος.

Ο Θοδωρής Παπαδόπουλος από το Λύκειο Θουρίας, υπογραμμίζει πως “Νιώθω πολύ ωραία και αισθάνομαι τυχερός που πήγα στη Βουλή, καθώς ήταν μια μοναδική εμπειρία και σίγουρα είχαμε να πάρουμε πολλά πράγματα από αυτήν, όλα τα παιδιά. Ηταν μια εβδομάδα αξέχαστων εμπειριών... Οταν έχεις τέτοιους συναδέλφους, ήταν σίγουρο ότι θα δημιουργηθεί ένα από τα καλύτερα team... Ευχαριστώ πολύ για όλες τις αξέχαστες στιγμές που περάσαμε μαζί και ελπίζω να καταφέρουμε να ξανασυναντηθούμε κάποια στιγμή... Με κάποιους δέθηκα περισσότερο και γίναμε σχεδόν αδέρφια. Σημασία έχει ότι όλοι ήταν καταπληκτικά παιδιά και ήταν ιδιαίτερη τιμή να τους γνωρίσω”!

Γ.Σαρ.