Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 21:20

Με ευχές και όνειρα ξεκίνησε η σχολική χρονιά στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον

 

Με αναφορές και επισημάνσεις για το εκπαιδευτικό σύστημα και την ανάγκη να διαμορφώνει χαρακτήρα και προσωπικότητα στα παιδιά, πραγματοποιήθηκαν σήμερα, πρώτη μέρα της νέας σχολικής χρονιάς, τελετές αγιασμού σε σχολεία της Καλαμάτας.

Στο 4ο Λύκειο της πόλης, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που τέλεσε τον αγιασμό, ανέφερε ότι η εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια έχει μπει σε τροχιά ήσσονος προσπάθειας. Παρατήρησε ότι “στους μαθητές προσφέρονται πλέον ξερές γνώσεις, που χρησιμεύουν μόνο, για να δημιουργήσουν προϋποθέσεις εισόδου στα πανεπιστήμια" και σημείωσε πως “η εκπαίδευση έπαψε να είναι παιδεία, ώστε μέσα από τη γνώση να διαμορφώνει χαρακτήρα και προσωπικότητα".

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας επεσήμανε πως “οι υποδομές δεν είναι το σημαντικότερο στην εκπαίδευση. Το σημαντικότερο είναι το σύστημα, η φροντίδα της πολιτείας για το εκπαιδευτικό σύστημα, ο τρόπος εξέτασης”. Ευχήθηκε να είναι μια χρονιά καλύτερη από την προηγούμενη και είπε πως η παράδοση, η Εκκλησία, η πατρίδα μας είναι οι ρίζες μας.

Η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη ευχήθηκε στα παιδιά “καλή επιτυχία στην προσπάθειά σας” και σημείωσε πως “πιστεύουμε σε σας, στη νέα γενιά, να έχετε στόχους και όνειρα”.

Η διευθύντρια του σχολείου Βάσω Πανταζή ευχήθηκε σε όλα τα παιδιά “καλή χρονιά με δύναμη” και καλωσόρισε τα παιδιά της Α’ τάξης, σημειώνοντας πως “θα είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε”.

Αργότερα, στο Μουσικό Σχολείο, ο κ. Χρυσόστομος προέτρεψε τα παιδιά “μέσω της μουσικής να διαμορφώσετε προσωπικότητα και χαρακτήρα” και να επικεντρωθούν στις χορδές που δημιουργούν συγχορδία, ώστε η κοινωνία να έχει ήχους αποδεκτούς από όλους.

Ο κ. Νίκας σημείωσε ότι “το Μουσικό έχει προσφέρει τα μέγιστα στην αναβάθμιση της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής ζωής της πόλης και ο Δήμος Καλαμάτας το στηρίζει ως αντίδωρο σε αυτά που προσφέρει”. Απευθυνόμενος στα παιδιά, τα προέτρεψε “να γίνετε αυτό που θέλετε βαθιά μέσα σας. Ο,τι νομίζετε ότι θα σας κάνει ευτυχισμένους στη ζωή σας”.

Η κ. Αλειφέρη είπε ότι “το Μουσικό είναι το σχολείο της καρδιάς μας” και συμβούλευσε τα παιδιά “να συνεχίσετε με λογισμό και όνειρα”.

Ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Σόλαρης ευχαρίστησε τους παριστάμενους, τονίζοντας πως “είναι ουσιαστική η παρουσία τους, στηρίζουν το σχολείο”. Και διάβασε το μήνυμα του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου που επικεντρωνόταν στο σχολικό εκφοβισμό (μπούλινγκ), με την ευχή για σχολείο και κοινωνία με λιγότερη βία.

Ο κ. Σόλαρης αναφέρθηκε στη φιλόλογο του σχολείου Γιώτα Αργυροπούλου, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τονίζοντας ότι “θα την θυμόμαστε ζωντανή, ποιητική, πάντα να μας εμπνέει”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=nNbGiyRCieY}

Η ΜΕΙΖΩΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ

Στον αγιασμό σχολείων της Καλαμάτας για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς παρευρέθηκαν χθες ο επικεφαλής της παράταξης “Πελοπόννησος Πρώτα” Νίκος Πατσαρίνος και η σύμβουλος Στέλλα Καρλαύτη. Εδωσαν το “παρών” στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο.

“Από τις δηλώσεις του περιφερειακού διευθυντή Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πάνου Πετρόπουλου, αλλά και των διευθυντών των σχολικών μονάδων, η φετινή σχολική χρονιά ξεκινά με τα λιγότερα προβλήματα. Ιδιαίτερα, δε, για το Ειδικό Δημοτικό Καλαμάτας, θα δώσουμε τη μάχη για να ολοκληρωθεί και να αντιμετωπιστεί σωστά η ανανέωση και το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το σχολείο”, σημείωσαν οι δύο περιφερειακοί σύμβουλοι μετά τις επισκέψεις τους.