Δευτέρα, 15 Απριλίου 2019 07:46

Μαθητικό φεστιβάλ Καλαμάτας: «Kι αν ήσουν εσύ;»  

Γράφτηκε από την
Μαθητικό φεστιβάλ Καλαμάτας: «Kι αν ήσουν εσύ;»   

 

Με τη συμμετοχή 9 σχολείων, 19 εκπαιδευτικών, 200 μαθητών και μαθητριών πραγματοποιείται σήμερα στην Καλαμάτα στο κτήριο του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ από τις 9.30 το πρωί έως τη 1.30 το μεσημέρι το μαθητικό φεστιβάλ «Κι αν ήσουν εσύ;».

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος ευαισθητοποίησης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για ζητήματα προσφύγων. Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό δρώμενο και θα υλοποιηθούν 11 βιωματικά εργαστήρια. Διακόσιοι μαθητές όλων των ηλικιακών βαθμίδων με όχημα το θέατρο διερευνούν και παρουσιάζουν με το δικό τους τρόπο το πώς αντιλαμβάνονται το «ποιος είμαι εγώ», «ποιος είναι ο άλλος» και το ότι «μπορώ να έρθω στη θέση σου - μπορούμε να ζήσουμε μαζί». Οι μαθητές παρουσιάζουν τις δραστηριότητες που έχουν υλοποιήσει στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, γνωρίζονται, συζητούν και ανταλλάσσουν απόψεις.

Το πρόγραμμα υλοποιείται για πέμπτη χρονιά φέτος από το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα. Είναι εγκεκριμένο από το υπουργείο Παιδείας και πιστοποιημένο από τον Διεθνή Οργανισμό για το Θέατρο στην Εκπαίδευση.

Τα σχολεία που συμμετέχουν στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Καλαμάτας είναι τα εξής: 21ο Δημοτικό Σχ. Καλαμάτας, ΕΕΕΕΚ Καλαμάτας, Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις Καλαμάτας, Γυμνάσιο Μελιγαλά, Εκπαιδευτήρια Μπουγά, 7ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, 1ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, 2ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας, 1ο ΓΕΛ Καλαμάτας.

Με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών: Αθανασοπούλου Παυλίνας, Βεργή Ελένης (βοηθός), Γριβέλλα Ευτυχίας, Δίμιζα Αλκης, Δίμιζα Χριστίνας, Ζέρβα Κατερίνας, Καραγιαννίδη Νικόλαου (νοσηλευτής), Καράγιωργα Νίκης, Κάτσου Ελένης, Κισκηρέα Κυριάκου, Κοκολάκη Νικόλαου, Κορμά Ευγενίας, Κωνσταντέλου Ιωάννας, Κωνσταντινέα Σοφίας, Μπουτιέρου Κατερίνας, Παπαδοπούλου Χρύσας, Παπαμιχαλοπούλου Ιωάννας, Σολδάτου Αγγελου, Τζανετάκη Δήμητρας.

Στην προετοιμασία και υλοποίηση των εργαστηρίων συνεισέφεραν ακόμη οι: Αράπη Παναγιώτα εθελόντρια στο Κέντρο Νέων για την εμψύχωση ομάδων.   Κοπίτα Γιώτα κοινωνική λειτουργός, Κέντρα Παιδικών Χωριών SOS Καλαμάτας.  Ρουμελιώτη Αγγελική επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, κοινωνική λειτουργός Γ.Γ. Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας. Χριστοπούλου Αναστασία κοινωνική λειτουργός, ΚΕ.ΣΥ. Καλαμάτας.

Υποστήριξη σχολείων – σκηνοθετική επιμέλεια: Χριστίνα Δίμιζα. Συντονισμός: Δήμητρα Τζανετάκη. Οργάνωση: Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, σε συνεργασία με το 1ο και 2ο ΕΠΑΛ, την Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ) Καλαμάτας, Κέντρα Παιδικών Χωριών SOS της Καλαμάτας και το ΚΕ.ΣΥ. Καλαμάτας.


NEWSLETTER