Σάββατο, 08 Ιουνίου 2019 11:04

Βιωματικά παιχνίδια από μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Βιωματικά παιχνίδια από μαθητές δημοτικών σχολείων της Καλαμάτας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος (5 Ιουνίου) οι μαθητές του 13ου και 5ου Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας συναντήθηκαν, έπαιξαν βιωματικά παιχνίδια και προβληματίστηκαν για τη «διατροφική σπατάλη» και τις περιβαλλοντικές καταστροφές, συμπεριλαμβανομένης της «μόλυνσης του αέρα», που ήταν και η φετινή θεματική της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Οι δραστηριότητες αυτές έγιναν με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης).

Ειδικότερα, οι μαθητές σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα ψηφιδωτό φτιαγμένο από τις συσκευασίες «σχολικών γευμάτων» μιας εβδομάδας σε μια σχολική μονάδα: περίπου δύο χιλιάδες «πιατάκια» παρασκευασμένης τροφής. Το ψηφιδωτό ήταν εμπνευσμένο από τις πρώτες «ψηφιακές» μαύρες οθόνες με τα πράσινα γράμματα έγραφε «Οχι στη διατροφική σπατάλη - Ναι στη σχολική κουζίνα». Προτρέπουν έτσι όλους και όλες μας «να βάζουμε στο πιάτο μας μόνο όση τροφή πρόκειται να φάμε», να χρησιμοποιούμε μαγειρικά σκεύη και όχι συσκευασίες μια χρήσης», «να μαγειρεύουμε το φαγητό μας ώστε να ταιριάζει στις προσωπικές ανάγκες μας», «να μη διστάζουμε να παίρνουμε σε πακέτο το φαγητό που περισσεύει στις μαζικές συνεστιάσεις».

Επίσης, συνομίλησαν με την προϊσταμένη του Τμήματος Ανακύκλωσης του Δήμου Καλαμάτας Κοκκωνία Γιαννοπούλου, που μαζί με τις Ελένη Κοφτερού και Ευαγγελία Ροβολή επισκέφτηκαν το σχολείο ώστε να συζητήσουν για την ανακύκλωση και την λιπασματοποίηση στην Καλαμάτα.

Είχαν ακόμη την ευκαιρία να γνωριστούν με τον συντονιστή Εκπαιδευτικού Εργου Εκπαίδευσης για την Αειφορία Ευάγγελο Παπαγιαννάκη και τη συντονίστρια Εκπαιδευτικού Εργου Δημοτικής Εκπαίδευσης Αθανασία Χρονοπούλου που εκπροσώπησαν το Περιφερειακό Κέντρο Σχεδιασμού Εκπαιδευτικού Εργου (ΠΕΚΕΣ) Πελοποννήσου και να συνομιλήσουν για το ρόλο της μαθητικής κοινότητας στην προστασία του περιβάλλοντος.

Συναντήθηκαν και πάλι με την παιδαγωγική ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Καλαμάτας η οποία στηρίζει όλες τις σχολικές μονάδες με τα προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, όπου παραβρέθηκαν και οι Ιωάννα Ραβάνη, αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος, μέλος της παιδαγωγικής ομάδας.

Τέλος, σε ένα γιορτινό εργαστήριο κατασκευής και χρήσης «μουσικών κουταλιών», οι Α΄ τάξεις των δύο σχολείων γνωρίστηκαν καλύτερα και τραγούδησαν τι θα συνέβαινε αν «όλοι οι άνθρωποι της γης πιάναν γερά τα χέρια».

Περισσότερα για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και τις δράσεις των σχολείων βρίσκονται στο http://edulab.sch.gr.


NEWSLETTER