Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2019 07:44

Μαθήτριες του 4ου Λυκείου Καλαμάτας γνώρισαν την Ευρωπαϊκή Ενωση

Γράφτηκε από τον
Μαθήτριες του 4ου Λυκείου Καλαμάτας γνώρισαν την Ευρωπαϊκή Ενωση

Ενθουσιασμένες από την ομαδική δουλειά, και κυρίως γιατί γνώρισαν την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίων πολιτών, δήλωσαν στην “Ε” οι μαθήτριες του 4ου Λυκείου Καλαμάτας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα Σχολεία-Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (EPAS), κατά την περσινή σχολική χρονιά που το σχολείο τους αναγορεύτηκε σε σχολείο-πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Ιωάννα Αναστασοπούλου, μαθήτρια φέτος της Β’ τάξης, ανέφερε ότι “ήταν μια πολύ επιμορφωτική διαδικασία” και σημείωσε: “Γνώρισα τα κορίτσια που δεν ήξερα και γνώρισα καλύτερα τα δικαιώματά μου ως Ευρωπαία πολίτης και ως Ελληνίδα πολίτης μέσα στην Ευρώπη. Μου αρέσει πάρα πολύ να γνωρίζω τον κόσμο, μου αρέσουν οι ξένες γλώσσες, γι’ αυτό και όταν άκουσα γι’ αυτό το πρόγραμμα ενδιαφέρθηκα αμέσως”.

Η Ιωάννα ένιωσε πολύ τυχερή που ήταν μέλος αυτής της ομάδας, γιατί, όπως μας είπε, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρουν από πολλά παιδιά στο σχολείο. Μας είπε ότι δεν έχει πάει στις Βρυξέλλες (έδρα της Ε.Ε.) και στο Στρασβούργο (έδρα του Ε.Κ.) και σημείωσε πως θα ήθελε πολύ να πάει. Επεσήμανε ότι “ έχω ταξιδέψει στο Παρίσι και ως Ευρωπαία πολίτης διευκολύνθηκα πολύ στο ταξίδι μου” - και διευκρίνισε: “Ταξίδεψα με ταυτότητα και όχι με διαβατήριο. Σε πολλά μουσεία μπήκα δωρεάν γιατί ήμουν ανήλικη. Νομίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι σημαντικός παράγοντας της παγκοσμιοποίησης, και ως Ελληνες έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε καινούργια πράγματα στον κόσμο, να γνωρίζουμε καινούργιους ανθρώπους και καινούργιους πολιτισμούς”.

Η Δέσποινα Κοσμοπούλου, μαθήτρια φέτος της Γ’ τάξης, μας είπε ότι “σε μία δράση φτιάξαμε παρουσιάσεις και ενημερώσαμε τους συμμαθητές μας για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, το πώς έχει επηρεάσει τη ζωή μας και πώς εμείς ως νέοι επηρεαζόμαστε από την Ε.Ε. Μέσα απ’ αυτές τις παρουσιάσεις ενημερωθήκαμε για τα δικαιώματά μας και ιδίως για τις ευρωεκλογές”.

Επεσήμανε ότι “το Μάιο εκλέξαμε τους ευρωβουλευτές μας, και τα παιδιά της Β’ και της Γ’ Λυκείου ψήφιζαν για πρώτη φορά, οπότε ήταν πολύ σημαντικό να  γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε. Ψήφιζα για πρώτη φορά φέτος και ήθελα να έχω μια παραπάνω ενημέρωση”.

Η Δέσποινα παρατήρησε πως “η Ε.Ε. είναι κάτι που δεν γνωρίζαμε πολύ καλά, και  μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα είχαμε την ευκαιρία να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες, να γνωριστούμε και μεταξύ μας καλύτερα. Θα ήθελα πάρα πολύ να πάω στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Με αυτόν τον τρόπο θα γνωρίσουμε καλύτερα τους θεσμούς της Ε.Ε.”.

Η Σοφία Βαγενά, μαθήτρια της Γ’ τάξης φέτος, ανέφερε ότι “ήταν μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα δραστηριότητα, καθώς μάθαμε για τα ιδρυτικά μέλη και για τα μέλη της Ε.Ε. που ενημερώθηκαν και συμμετείχαν ευρύτερα για να μπουν”.

Μας πληροφόρησε ότι οργάνωσαν “την παρουσίαση του κ. Καπετανίδη, ο οποίος κατέχει σημαντική θέση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μας μίλησε για τις προτεραιότητες, το ρόλο της, για την ίδρυσή της και όλες τις διαδικασίες μέχρι να συγκροτηθεί συνολικά. Διαμορφώσαμε το κιόσκι που βλέπετε, ώστε οι μαθητές να έχουν πρόσβαση στις διάφορες κομβικές ημερομηνίες της εξέλιξης της Ε.Ε., και ενημερωθήκαμε καλύτερα γι’ αυτό το ασαφές που είχαμε στο νου μας για την Ε.Ε.”.

Η Σοφία μας είπε ότι έχει πάει στο Στρασβούργο, επισημαίνοντας πως “ήταν πολύ ωραία, πολύ οργανωμένα. Είναι πολύ ωφέλιμο να βλέπουμε διαδραστικά τις δραστηριότητες που κάνουν όλοι αυτοί οι βουλευτές, για να έχουμε εμείς τις προσβάσεις και τις διευκολύνσεις, καθώς και όλες αυτές τις διαδικασίες της αναθεώρησης. Χάρη στο πρόγραμμα αποκτήσαμε τη συνείδηση και της ευρωπαϊκής ταυτότητας, που οι περισσότεροι αγνοούμε”.

Η Ελενα Παρθένη, μαθήτρια της Β’ τάξης φέτος, μας παρουσίασε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με ερωτήσεις πάνω στην Ευρωπαϊκή Ενωση και γενικότερα στα όργανα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Παρατήρησε ότι “λόγω του ότι δυστυχώς τα παιδιά στην ηλικία μας, και γενικότερα οι άνθρωποι σήμερα, αγνοούν πολλές απ’ αυτές τις πληροφορίες για την Ε.Ε. και τους θεσμούς της, προσπαθήσαμε στα παιδιά του σχολείου μας μέσα απ’ αυτό το επιτραπέζιο να δώσουμε κάποιες πληροφορίες. Και ειδικότερα στα παιδιά της περσινής Β’ και Γ’, τα οποία ψήφιζαν κιόλας για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές”.

Η Ελενα επεσήμανε ότι ως μαθήτρια μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα, “εισέπραξα ότι η Ε.Ε. είναι κάτι πολύ καλό για τη χώρα μας. Κρατάει ενωμένη τη χώρα μας με τις υπόλοιπες και υπάρχουν αρκετά προνόμια που μας προσφέρει. Είμαι μισή και από την Αυστρία, έχω ταξιδέψει στην Ε.Ε. Θα ήθελα πολύ να πάω, γιατί μια επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ήταν πολύ ενδιαφέρουσα”.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης οι Γεωργία Ασημάκου και Αγάπη Κακαλέτρη από την περσινή Γ’ τάξη. Το πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγήτριες Βασιλική Πανταζή (διευθύντρια), Ζαχαρούλα Κουτίβα (υποδιευθύντρια), Ελένη Γαλανοπούλου, Χριστίνα Μάγκλαρη, Ελισάβετ Νικάκη και Ελένη Σύρμα.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το πρόγραμμα αυτό υλοποιείται με την έγκριση και υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων και του υπουργείου Παιδείας. Σημαντική στήριξη στο πρόγραμμα παρέχεται επίσης από τον Ελληνα αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους Ελληνες ευρωβουλευτές, ενώ το Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς το καθοδηγεί επιστημονικά. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς και μαθητές των λυκείων και στοχεύει να ενθαρρύνει τους νέους, ώστε να κατανοήσουν τα δικαιώματά τους ως Ευρωπαίοι πολίτες, να γνωρίσουν το έργο και τις αρμοδιότητες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των μελών του και να αντιληφθούν πως μπορούν να συμμετέχουν καλύτερα στη διαμόρφωση του δημόσιου βίου και στην εμπέδωση της δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. 
Οι δράσεις που αναλαμβάνει κάθε λύκειο, το οποίο θέλει να αποκτήσει τον τίτλο του Σχολείου-Πρέσβη πρέπει να είναι ποικίλες, να συνάδουν με τους στόχους του προγράμματος και να έχουν πολλαπλασιαστικό χαρακτήρα. Μετά την αξιολόγηση των δράσεων, στα επιτυχόντα σχολεία αποδίδεται ο τίτλος του «Σχολείου-Πρέσβη του ΕΚ», ενώ απονέμεται τιμητικό δίπλωμα τόσο στους μαθητές-πρέσβεις του ΕΚ (Junior Ambassadors) όσο και στους καθηγητές-πρέσβεις του ΕΚ (Senior Ambassadors).

Γ.Σ.


NEWSLETTER