Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020 18:16

Μαθητές ξενάγησαν τη Σοφία Ζαχαράκη στο Κάστρο Μεθώνης

Γράφτηκε από την
Μαθητές ξενάγησαν τη Σοφία Ζαχαράκη στο Κάστρο Μεθώνης

 

 

Μια ξεχωριστή ξενάγηση απόλαυσε η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη κατά το διήμερο της επίσκεψής της στη Μεθώνη. Μετά την παρουσίαση του "Περιηγητή που αφηγείται" (το διήγημα των Δημοτικών Σχολείων Μεθώνης και Ορούντας), το πρωί της Κυριακής οι μαθητές της ΣΤ'  Τάξης περίμεναν την υφυπουργό στην είσοδο του Κάστρου.

Σκοπός τους ήταν να υλοποιήσουν ένα πρότζεκτ που είχαν ετοιμάσει το Νοέμβριο του 2019 και δεν είχαν μπορέσει να εφαρμόσουν την άνοιξη λόγω καραντίνας. Το θέμα ήταν μια εραλδική ξενάγηση γνωριμίας με το Κάστρο, μέσα από ένα παιχνίδι ανακάλυψης σημαντικών σημείων του. Η εραλδική τέχνη βασίζεται στα οικόσημα - θυρεούς κυρίως των Ενετών καστελάνων - διοικητών του Κάστρου. Αφού είχε μια πρώτη σύντομη ενημέρωση από τους μαθητές για την ιστορία του μνημείου, η ίδια πήρε το χάρτη του Κάστρου ώστε να ξέρει που θα κινηθεί και την πρώτη κάρτα - γρίφο για τον 1ο σταθμό, το πρώτο σημείο που έπρεπε να ανακαλύψει.

Σε κάθε σταθμό υπήρχε και ένας μαθητής που έδινε πληροφορίες για το χώρο που βρισκόταν και της έδινε την καινούργια κάρτα - γρίφο. Ετσι έμαθε για τα χαμάμ, το δρόμο της αγοράς, τη στήλη του Μοροζίνι, την εκκλησία της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, την πύλη του εσωτερικού τείχους, την πυραμίδα για να καταλήξει στον πρόσφατα αναστηλωθέντα ΝΑ επιθαλάσσιο πύργο. Το σενάριο του παιχνιδιού απαιτούσε να ανακαλύψει το θυρεό του Τζιοβάνι Μπέμπο καστελάνου της Μεθώνης το 1460. Στη συνέχεια πέρασε στο Μπούρτζι και είχε μια ακόμα ενημέρωση για αυτό το θαλάσσιο οχυρό.

Δεν παρέλειψε να συνομιλήσει μαζί τους και στα Αγγλικά. Στο τέλος τους δήλωσε ότι έμεινε κατενθουσιασμένη μαζί τους και τους προσκάλεσε να την επικσεφθούν στο υπουργείο. Μαζί στην ξενάγηση, εκτός από το διευθυντή του σχολείου και εμπνευστή του παιχνιδιού Διονύσης Ψαλλίδα, ήταν και ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας και η ιδιαιτέρα της Ευτυχία Μελλά. Οι μαθητές που συμμετείχαν στην ξενάγηση ήταν οι: Νικόλας Κοτσίρης, Τρύφωνας Τσώνης, Βαγγέλης Τσώνης, Γιάννης Μίχος, Ντένις Δασκάλου, Αγγελος Ψυχάρης, Χριστίνα Μέμα και Μαρία Θεοδωροπούλου. Μαζί στην ξενάγηση ήταν η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου Ορούντας Δώρα Παναγή, με τον άντρα της Κυριάκο Σιαμπτάνη και την κόρη της Αιμιλιανή, που ανήκει στη συγγραφική ομάδα του βιβλίου.


NEWSLETTER