Τρίτη, 14 Ιουλίου 2020 13:12

Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Μεσσήνιοι μαθητές ετοιμάζουν βαλίτσες και κάνουν όνειρα (φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Πανελλαδικές εξετάσεις 2020: Μεσσήνιοι μαθητές ετοιμάζουν βαλίτσες και κάνουν όνειρα (φωτογραφίες)

 

Τις βαλίτσες τους για τη νέα φοιτητική τους ζωή ετοιμάζουν οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας, οι οποίοι έγραψαν καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις και τώρα βλέπουν τους κόπους τους να αποδίδουν.

Σημαντικό ρόλο στη χρονιά που πέρασε έπαιξαν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι φίλοι, αφού ο ένας έδινε κουράγιο στον άλλον, πότε με το διάβασμα, πότε με τις εξόδους και τις πλάκες. Αξίζει να σημειωθούν οι βαθμολογίες που προέκυψαν από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, καθώς πέντε παιδιά είχαν πάνω από 19.000 μόρια, διάκριση που πέτυχαν λίγα σχολεία σε ολόκληρη τη χώρα.

 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Τάσος Ανδρικόπουλος, Κώστας Μπούρας

 

2ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Μαρία Νικόλη συγκέντρωσε 15.250 μόρια και θέλει να δηλώσει Αρχιτεκτονική. Εχει να πει πως η χρονιά ήταν δύσκολη και λόγω των εξετάσεων και λόγω του κορονοϊού. Πολλά παιδιά είχαν έξτρα χρόνο, όμως με όλη αυτή την κατάσταση απορρυθμίστηκαν. Της έλειψε περισσότερο το να βγαίνει με τις φίλες της, στη Γ’ λυκείου, γι’ αυτό και στο εξής θέλει να κάνει διακοπές. Η αγωνία της δεν έχει ακόμα λάβει τέλος, καθώς αναμένει και τα αποτελέσματα για το Σχέδιο.

 

Η Αρτεμις Χρονοπούλου έπιασε 18.200 μόρια και ο μεγάλος της στόχος είναι η Ιατρική. Για εκείνη ήταν μια απαιτητική χρονιά, αφού όπως παρατηρεί, τα θέματα σε κάποια μαθήματα γίνονται ολοένα και πιο απαιτητικά και απευθύνονται σε πολύ καλά προετοιμασμένους μαθητές. Η ίδια έγραψε Εκθεση 16.9, Βιολογία 19.4, Φυσική 18,4, Χημεία 18,1. Στο εξής θα επιδιώξει να αφήσει πίσω της την πίεση, το άγχος και τη ρουτίνα αυτού του μεγάλου καθημερινού αγώνα, κάνοντας μπάνια και βόλτες με τις φίλες της.

 

3ο Λύκειο Καλαμάτας

Η Ιωάννα - Μελιτίνη Μάκαρη συγκέντρωσε 18.900 μόρια και όπως λέει η ίδια στην “Ε”: “Θέλω να περάσω στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών και της γενικής αβεβαιότητας που αυτές προκάλεσαν, η φετινή χρονιά ήταν σαφέστατα, ιδιαιτέρως δύσκολη. Σημαντικό κομμάτι της επιτυχίας μου θεωρώ πως ήταν το γεγονός πως αντιμετώπισα τη σχολική μου πορεία ως ένα δωδεκάχρονο μαραθώνιο και όχι ως ένα sprint λίγο πριν τις πανελλήνιες. Ετσι, με τις ισχυρές βάσεις που είχα, δεν χρειάστηκε ούτε να ακολουθήσω πρόγραμμα εξαντλητικού διαβάσματος, ούτε να σταματήσω τις διάφορες δραστηριότητές μου”.

 

4ο Λύκειο Καλαμάτας

Ο Ακης Κοτσιφάκης τα πήγε πολύ καλά (19.100 μόρια, 18.1 Εκθεση, 20 Μαθηματικά, 20 Φυσική και 18.3 Χημεία). “Η σχολή που θέλω να περάσω είναι το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ. Η χρονιά που πέρασε είχε πίεση και αρκετό διάβασμα, δεν χρειάστηκαν ωστόσο υπερβολές σε αυτό, αλλά οργάνωση και υπομονή. Ηταν επίσης σημαντικό για εμένα να υπάρχουν παύσεις στο διάβασμα, για παράδειγμα μια έξοδος την Παρασκευή ή το Σάββατο. Πάντως τα καλοκαιρινά μαθήματα νιώθω ότι ήταν χρόνια πριν… Η χρονιά πέρασε αρκετά γρήγορα... Η -δυσάρεστη γενικά- καραντίνα με βοήθησε στο διάβασμα, διότι είχα περισσότερο χρόνο να διαβάσω και να ξεκουραστώ το πρωί, χωρίς το σχολείο” παραδέχεται ο Ακης. Για το μέλλον δεν έχει βάλει ακόμα κάποιο νέο στόχο, θέλει να ανταποκριθεί επαρκώς στη σχολή και ταυτόχρονα να ασχοληθεί περισσότερο με το αγαπημένο του χόμπι, τη μουσική.

 

Με 19.025 μόρια η Νίκη Πελεκούδα επιθυμεί να εισαχθεί στο Τμήμα Ψυχολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. "Οταν ανακοινώθηκε πως θα κλείσουν τα σχολεία αποδιοργανώθηκα, καθώς δεν ήταν γνωστό ποια θα είναι τελικά η ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Οσοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την κατάσταση ωστόσο ωφελήθηκαν κατά τη γνώμη μου, καθώς υπήρχε εξτρά χρόνος για διάβασμα αλλά και για ξεκούραση. Προσωπικά είχα τη στήριξη της οικογένειας και των φίλων μου και αυτό με βοήθησε να εκπληρώσω τους στόχους μου" ανέφερε.

 

 

Η Δέσποινα Κοσμοπούλου με 19.400 μόρια έχει εξασφαλίσει ήδη την εισαγωγή της στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. “Η καραντίνα εν μέσω της σχολικής χρονιάς ήταν αρχικά αποδιοργανωτική, όμως στη συνέχεια μας έδωσε τη δυνατότητα να εμβαθύνουμε στην ύλη λόγω περισσότερου χρόνου. Το διάβασμά μου ήταν συστηματικό, χωρίς ακρότητες και αυτό με βοήθησε στο να μην στερηθώ πράγματα. “Θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς μου για τη στήριξή τους αλλά και τους καθηγητές μου εντός και εκτός σχολείου για τη βοήθειά τους” τόνισε.

Με 19.100 μόρια η Μαρία Κυριαζή θα κάνει το όνειρό της πραγματικότητα, περνώντας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Οπως εξήγησε, ολοκληρώθηκε μια συναισθηματικά ιδιαίτερη χρονιά λόγω της καραντίνας, την οποία αντιμετώπισε με ψυχραιμία, αλλά και σαφή στοχοθεσία. “Βλέποντας τις δυσκολίες που προέκυψαν γύρω μας λόγω κορονοϊού καταλάβαμε πως οι πανελλαδικές δεν πρέπει να θεωρούνται τόσο δραματικές μιας και υπάρχουν πολύ πιο σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα” είπε εύστοχα η μαθήτρια του 4ου Λυκείου επισημαίνοντας τη βοήθεια που είχε από την οικογένειά της, τους καθηγητές της αλλά και από τους συμμαθητές της, οι οποίοι μέσα από το υψηλό επίπεδο που δημιούργησαν, βελτίωσαν αυτόματα τις δικές τους επιδόσεις.

Εχοντας συγκεντρώσει 19.200 μόρια η Σοφία Βαγενά βρίσκεται με το ένα πόδι στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η ίδια σημείωσε πως ο χρόνος που προέκυψε εξαιτίας της καραντίνας ήταν άπλετος, ωστόσο ήταν στην προσωπική κρίση του καθενός το πώς θα τον αξιοποιήσει. “Η χρονιά μου κύλησε με συστηματικότητα και πρόγραμμα, ενώ σημαντικό ήταν το γεγονός πως είχα εμπιστοσύνη στον εαυτό μου αλλά και στους καθηγητές μου” δήλωσε, σχολιάζοντας πως το μάθημα που τη δυσκόλεψε ήταν η Εκθεση. “Χρωστάω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένειά μου αλλά και σε όλους μου τους καθηγητές που στάθηκαν στο πλευρό μου” κατέληξε.

Η Μαρτασώ Τσότρα έπιασε 18.275 μόρια και όπως δηλώνει η ίδια, θέλει να γίνει ηθοποιός, αλλά τελευταία σκέφτεται να ακολουθήσει τον κλάδο της Ψυχολογίας, μιας και φαίνεται πως έχει συγκεντρώσει τα απαιτούμενα μόρια. “Σκέφτομαι πως φέτος, αυτή τη χρονιά αισθάνθηκα την έννοια της μόρφωσης μέσα από αυτή τη διαδικασία και απέκτησα πολύ σημαντικές γνώσεις... Γενικότερα ήταν μια ωραία εμπειρία για εμένα. Ο στόχος μου είναι να περάσω στη Δραματική Σχολή του Εθνικού ή στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Είναι ένα όνειρο πολλών χρόνων”.

 

Μουσικό Λύκειο

Ο Γιώργος Αποστολόπουλος έπιασε 17.275 μόρια και ήταν στο Οικονομικό Πεδίο. Σκέφτεται να ασχοληθεί με την Πληροφορική, έτσι πρώτη του επιλογή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα το αντίστοιχο τμήμα του ΕΚΠΑ. “Προσωπικά μιλώντας, η φετινή χρονιά μού φάνηκε πολύ περίεργη. Πέρα από το άγχος και την πίεση που θα υπήρχε εκ των πραγμάτων, η κατάσταση με τον ιό έκανε τα πράγματα ακόμα πιο περίεργα και αγχωτικά. Αν υπήρχε ένα θετικό μέσα σε αυτήν τη χρονιά, ήταν ίσως η λίγο περισσότερη ξεκούραση που είχαμε για ένα διάστημα λόγω του κλείσιμου των σχολείων, η οποία όμως “εξισορροπήθηκε” απόλυτα από την καθυστέρηση των εξετάσεων, καθώς και τα διαδικτυακά μαθήματα, που κάποιες φορές γίνονταν πολύ κουραστικά είτε λόγω τεχνικών προβλημάτων, είτε απλά λόγω της φύσης τους. Τελειώνοντας, η ανακούφιση είναι μεγάλη. Επιτέλους μπορούμε όλοι να ξεκουραστούμε, να κοιμηθούμε, να βγούμε τη βόλτα μας δίχως να αγχωνόμαστε ή να έχουμε τύψεις για το ότι κάτι θα μείνει πίσω. Επόμενη πρόκληση για μένα είναι να έχω μια καλή πορεία στο πανεπιστήμιο, καθώς και να ανακαλύψω νέα ενδιαφέροντα πράγματα στην επιστήμη της Πληροφορικής” λέει στην “Ε”.

Ο Αλέξανδρος Σταφυλαράκης με 16.475 μόρια στοχεύει να περάσει στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ή στην αντίστοιχη της Θεσσαλονίκης. Οπως είπε η προσαρμογή στα νέα δεδομένα της σχολικής χρονιάς λόγω της καραντίνας ήταν απαιτητική, ενώ του δημιούργησε ψυχολογικό στρες. Ωστόσο εκ των πραγμάτων η εμπειρία των πανελλαδικών δεν ήταν τόσο δύσκολη όσο παρουσιαζόταν στην αρχή, ενώ υπογράμμισε πως στο μάθημα που συνάντησε εμπόδια ήταν αυτό της Εκθεσης. “Θέλω να ευχαριστήσω τη μητέρα μου και τους καθηγητές του φροντιστηρίου μου που στάθηκαν δίπλα μου, καθώς και τον κοινωνικό μου περίγυρο” σχολίασε.

Εχοντας συγκεντρώσει 17.675 μόρια η Αρχοντία Τσαΐρη αισιοδοξεί να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ή σε αυτή της Πάτρας. “Η σχολική χρονιά ήταν απαιτητική αλλά και ιδιαίτερη, αποτελώντας ένα τεστ δυνάμεων, υπομονής και ψυχραιμίας. Το τελικό αποτέλεσμα με άφησε ικανοποιημένη και αυτό προέκυψε μέσα από τα μαθήματα της Εκθεσης, της Βιολογίας και της Φυσικής που τα πήγα πολύ καλά” υπογράμμισε η μαθήτρια του Μουσικού Λυκείου, προσθέτοντας πως αυτό που συμβουλεύει τους μελλοντικούς υποψήφιους είναι να παραμείνουν προσηλωμένοι στους στόχους τους και να έχουν πίστη στα όνειρά τους.

Με 15.675 μόρια η Βασιλική Κοντοράβδη θα δηλώσει το Τμήμα Φιλολογίας στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εν συνεχεία το αντίστοιχο στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Η χρονιά για την ίδια κύλησε δύσκολα, ωστόσο λόγω του κλείσιμου των σχολείων βρήκε την ευκαιρία για να διαβάσει περισσότερο. Το μάθημα που τη δυσκόλεψε ήταν τα Αρχαία, ενώ σε αυτά που είχε καλή απόδοση ήταν η Κοινωνιολογία και η Ιστορία. “Θέλω να ευχαριστήσω την καθηγήτριά μου που με βοήθησε στα ιδιαίτερα, τους εκπαιδευτικούς του σχολείου μου και φυσικά τους γονείς μου που με στήριξαν σε όλη την προσπάθειά μου” επισήμανε.

 

Λύκειο Μεσσήνης

Η Mαρία Καραγεώργη τα πήγε πολύ καλά, αφού έπιασε 17.800 μόρια. Οπως δήλωσε η ίδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων: “Ο στόχος μου να περάσω στη Νομική γίνεται πραγματικότητα. Μου αρέσει η νομική επιστήμη και επιθυμώ να ακολουθήσω τον δικαστικό κλάδο. Ηταν ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με επιτυχία και είμαι πολύ χαρούμενη γι’ αυτό. Το μυστικό της επιτυχίας μου βρίσκεται στο μεθοδικό και συστηματικό διάβασμα από την Α’ λυκείου. Ευχαριστώ πρωτίστως την οικογένειά μου και τους καθηγητές μου για τη βοήθειά τους και τη συμπαράστασή τους και εύχομαι σε όλους τους επιτυχόντες καλές σπουδές. Σε αυτούς που δεν πέτυχαν, να έχουν υπόψη τους πως μια χαμένη μάχη δεν σημαίνει πως χάθηκε και ο πόλεμος. Για όλους υπάρχει και η δεύτερη ευκαιρία”.

 

ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας

Σπάσανε τα κοντέρ οι μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας με τις βαθμολογίες τους στις φετινές εξετάσεις και πλέον βλέπουν τις πόρτες περιζήτητων σχολών, όπως η Ιατρική, να ανοίγουν διάπλατες μπροστά τους.

Η Ειρήνη Κατοπόδη, πρώτη των πρώτων στο ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας με 19.295 μόρια επισήμανε: “Είμαι πολύ ευχαριστημένη και πολύ χαρούμενη, προσπάθησα αρκετά, ήταν δύσκολη χρονιά και αν δεν είχα δίπλα μου την καθηγήτρια της ειδικότητας κ. Ολγα Γεωργοπούλου δεν θα τα κατάφερνα. Την ευχαριστώ πολύ και την επιτυχία μου την χρωστάω σε εκείνη κυρίως. Στόχος μου ήταν η Ιατρική και νομίζω ότι τον έχω πετύχει”. Στέλνοντας το μήνυμά της στους μαθητές που σκέφτονται να ακολουθήσουν το ΕΠΑΛ, τόνισε: “Να επιλέξουν αυτό το δρόμο, αν και είναι δύσκολο γιατί θα ακούσουν πολλά. Εγώ είχα ακούσει πολλά και άσχημα σχόλια, αλλά πραγματικά αξίζει, είναι μια επιλογή δύσκολη αλλά αξίζει, θα καταφέρουν να κάνουν αυτό που πραγματικά θέλουν”.

Η Χριστίνα Λαμπροπούλου με 19.160 μόρια ανέφερε: “Δεν έχω αποφασίσει ακόμη τι θα δηλώσω για πρώτη επιλογή. Τα μόρια που συγκέντρωσα τα οφείλω στους καθηγητές που ήταν δίπλα μου και στην οικογένειά μου που ήταν συνεχώς δίπλα μου. Είμαι πολύ ικανοποιημένη με τον εαυτό μου, η αλήθεια είναι ότι δεν περίμενα να τα έχω πάει τόσο καλά, αλλά τελικά τα πήγα καλά”.

Η Στυλιανή Ντρούλια με 18.790 μόρια σημείωσε: “Είμαι αρκετά ικανοποιημένη, δεν έχω αποφασίσει ακόμη ποια θα είναι η πρώτη μου επιλογή, είμαι όμως πάρα πολύ χαρούμενη. Δεν ήταν τόσο δύσκολο, υπήρχαν όμως μήνες που το μόνο που κάναμε ήταν να διαβάζουμε, όμως νομίζω ότι ήταν για καλό σκοπό και όντως ανταμείφθηκαν οι κόποι μας”.

 

Το ρεπορτάζ της “Ε” θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες. Οποιος γονέας ή εκπαιδευτικός επιθυμεί, μπορεί να επικοινωνήσει στο elefklm@gmail.com για να γνωστοποιήσει την επιτυχία κάποιου μαθητή ή μαθήτριας.

 


NEWSLETTER