Τρίτη, 01 Σεπτεμβρίου 2020 15:49

Ξεκινούν το ταξίδι οι Μεσσήνιοι φοιτητές

Ξεκινούν το ταξίδι οι Μεσσήνιοι φοιτητές

 

Τις βαλίτσες τους για τα νέα φοιτητικά τους σπίτια φτιάχνουν οι απόφοιτοι των λυκείων της Μεσσηνίας, που τα πήγαν πολύ καλά στις πανελλαδικές εξετάσεις και κατάφεραν να εισαχθούν στις σχολές που ήθελαν.

Το σημαντικό είναι ότι όλοι τους αναγνωρίζουν πόσο “πάλεψαν” μαζί τους οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί τους, γι’ αυτό και δεν παραλείπουν να τους ευχαριστήσουν.

Από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας, ο Αλκης Κοτσιφάκης… έγραψε τη δική του ιστορία! Οπως λέει στην “Ε”: “Πέρασα 9ος στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ στην Αθήνα (με 19.100 μόρια), στην πρώτη μου επιλογή. Νιώθω ικανοποίηση, διότι το διάβασμα και ο κόπος τελικά απέδωσαν και… περιέργεια για αυτά που θα συναντήσω εκεί. Στο μέλλον με ενδιαφέρει να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις της σχολής, αλλά ταυτόχρονα να περάσω καλά στην άγνωστη προς το παρόν Αθήνα και να ασχοληθώ αρκετά στον ελεύθερο χρόνο μου με τη μουσική, ένα χόμπι που απολαμβάνω πολύ. Ελπίζω δηλαδή να γνωρίσω και άλλους μουσικούς και να παίξουμε μαζί. Τέλος με ενδιαφέρει να βρω ένα δημιουργικό και απολαυστικό επάγγελμα. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές μου και επίσης να ευχηθώ καλή δύναμη σε όσους ξαναδίνουν!”.

Η Μαρτασώ Τσότρα είναι από το ίδιο σχολείο, το 4ο Λύκειο Καλαμάτας. “Πέρασα στην Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, παρότι ανέβηκαν οι βάσεις, γεγονός το οποίο δεν περιμέναμε. Είμαι πολύ ευχαριστημένη που πέτυχα τον στόχο μου και νιώθω ότι τελικά άξιζε η αφοσίωση και η προσπάθεια που κατέβαλα όλη τη χρονιά” έχει να πει τώρα.

Η Νίκη Πελεκούδα, από το 4ο Λύκειο δηλώνει: “Ημουν στη θεωρητική κατεύθυνση, έγραψα 19.025 μόρια και πέρασα στην πρώτη μου επιλογή: Ψυχολογία στο ΕΚΠΑ, 5η σε σειρά. Ηταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, με πάρα πολύ διάβασμα και μεταπτώσεις στην ψυχολογία μου. Παρ' όλα αυτά πιστεύω πως το διαχειρίστηκα αρκετά καλά, καθώς πήγα να γράψω έχοντας θετική ενέργεια, γεγονός που πιστεύω ότι συνέβαλε αρκετά στην επιτυχία μου. Τώρα είμαι περήφανη και χαρούμενη που τελείωσα με το σχολείο και μπήκα στη σχολή που επιθυμούσα. Στόχος μου για το μέλλον είναι να κάνω εκπαίδευση στο ψυχόδραμα και να ασχοληθώ με αυτόν τον κλάδο. Παράλληλα, τον επόμενο μήνα δίνω εξετάσεις στο Εθνικό (δραματική σχολή). Στην Αθήνα θα συνεχίσω το θέατρο (μέχρι τώρα ήμουν στην Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας), αλλά θα προσπαθήσω να συνεχίσω και άλλες δραστηριότητες όπως το βιολί και ο σύγχρονος χορός, που τον τελευταίο χρόνο τις παραμέλησα λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων”.

Η Ιωάννα Καψαμπέλη ήταν μαθήτρια στο 3ο Λύκειο Καλαμάτας. “Πέρασα στο Τμήμα Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είμαι ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα, καθώς ήταν η πρώτη επιλογή μου και χαίρομαι που πέτυχα τον στόχο μου και είμαι ανακουφισμένη που εντέλει πήγαν όλα καλά. Ηταν μια απαιτητική χρόνια, στην οποία το άγχος κυριαρχούσε, παρόλα αυτά πέρασε πιο γρήγορα από ό,τι περίμενα. Είμαι αισιόδοξη για το μέλλον και εύχομαι στα παιδιά που θα δώσουν την επόμενη χρόνια να έχουν υπομονή και να πετύχουν τους στόχους τους” λέει η Ιωάννα.

Παιδί” της Πειραματικής Σκηνής και ο Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος, από το 1ο Λύκειο Καλαμάτας, με ταλέντο επίσης στο θέατρο σκιών… “Πέρασα στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ με 18,150 μόρια. Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση, καθώς ανταμείφθηκαν οι κόποι μας. Επόμενος στόχος είναι να γνωρίσω τη σχολή μου καλύτερα, τις προοπτικές της, αλλά και να κοινωνικοποιηθώ στη νέα πόλη που θα εγκατασταθώ. Από τη χρονιά που πέρασε δεν θυμάμαι πολλά, γιατί ο χρόνος πέρναγε πραγματικά γρήγορα. Οπωσδήποτε θυμάμαι εκείνη την αγωνία που… περιτριγύριζε όλους όσον αφορά την ύλη, τις επιδόσεις -κάτι βέβαια που μόλις τελειώσει όλη η διαδικασία των πανελληνίων φαντάζει όχι και τόσο σημαντικό” σχολιάζει ο ίδιος.

Ο Παναγιώτης Σταυρόπουλος, από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας έχει να πει: “Αν και δύσκολες οι φετινές συνθήκες, εγώ, όπως και όλα τα άλλα παιδιά δώσαμε τον καλύτερό μας εαυτό. Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι αυτή τη στιγμή λίγο πριν την αρχή της νέας πορείας μου ως φοιτητής, στη σχολή την οποία στόχευα. Θα το χαιρόμουν ακόμα περισσότερο βέβαια με κάποια συγκεκριμένα άτομα δίπλα μου, τα οποία δεν είναι κοντά μου πια. Εύχομαι καλή φοιτητική ζωή στους φίλους και συμμαθητές μου, καλή πορεία σε όσους επέλεξαν διαφορετικό δρόμο και να μην ξεχνάνε να μην παρεκκλίνουν από τους στόχους τους. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους καθηγητές μου στο 2ο Λύκειο Καλαμάτας καθώς και τους καθηγητές των φροντιστηρίων που όλοι τους συνέβαλαν για αυτό το αποτέλεσμα”.

Η Γωγώ Μπάκα από το 2ο Λύκειο Καλαμάτας θυμάται από το γυμνάσιο ακόμα το πόσο μεγάλη εντύπωση της είχε κάνει ο κλάδος της Ψυχολογίας και πόσο ενδιαφέροντα τον έβρισκε. Ετσι έγινε στόχος για εκείνη. “Τώρα είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη που κατάφερα να εισέλθω στο Τμήμα Ψυχολογίας του ΑΠΘ. Παρά τις αντιξοότητες της φετινής χρονιάς -που σχετίζονται με την πανδημία και κυρίως με την καραντίνα, αλλά και το επιπρόσθετο άγχος που αυτά μας προκάλεσαν- προσπάθησα να εκμεταλλευτώ όσο το δυνατόν περισσότερο τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο που είχα, για να καταφέρω να αγγίξω το όνειρό μου. Μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία κατάλαβα πόσο μεγάλη σημασία έχει η ατομική προσπάθεια και η προσήλωση στους στόχους μας, καθώς αυτό σίγουρα μου έδινε κίνητρο να συνεχίσω. Πλέον είμαι ενθουσιασμένη για τον νέο δρόμο που ανοίγεται στη ζωή μου και περιμένω πώς και πώς να αρχίσουμε τα μαθήματα του πανεπιστημίου. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά για την προσπάθειά τους και καλή σταδιοδρομία σε ό,τι κι αν κάνουν στη ζωή τους” λέει μέσα από την “Ε” η Γωγώ.

Η Βασιλική Καρζή από το 4ο Λύκειο Καλαμάτας πέρασε στο τμήμα που ήθελε, στην Ψυχολογία Παντείου. Το καλοκαίρι αυτό θα της μείνει αξέχαστο, αφού έκανε διακοπές στην Αμερική!

Η Βασιλική - Νεκταρία Γεωργακοπούλου από το Λύκειο Μελιγαλά είναι πολύ ευχαριστημένη που πέρασε στην 1η της επιλογή, στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών: “Αυτή η επιτυχία οφείλεται στο διάβασμά μου, αλλά και στους γονείς μου, οι οποίοι στήριξαν τόσο εμένα όσο και τα αδέλφια μου, που σήμερα είναι επιστήμονες. Στόχος μου είναι να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και στη συνέχεια να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Εχω να πω λοιπόν ένα τεράστιο “ευχαριστώ” στους γονείς μου και είμαι ευγνώμων για τη συμβολή των καθηγητών μου στην επίτευξη του στόχου μου”.

Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος από το Λύκειο Θουρίας πέρασε στη Σχολή Υπαξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας. Οπως είπε, οι πανελλαδικές έτσι όπως εξελίχθηκαν ήταν εκτός πλαισίου, ενώ η διακοπή τον αποσυγκέντρωσε από το διάβασμά του. “Δεδομένων των συνθηκών είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος, καθώς θα εισαχθώ στη σχολή που ήθελα” ανέφερε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Λύκειο Θουρίας φέτος είχε ποσοστό επιτυχίας 100%. Είκοσι τρεις μαθητές με το νέο σύστημα και 2 με το παλιό, πέρασαν όλοι στις πρώτες τους προτιμήσεις, όπως αναφέρει στην “Ε” η διευθύντρια Ελένη Γκλεγκλέ. Το σχολείο είχε μάλιστα ξεκινήσει μαθήματα με Skype, πριν ακόμα ξεκινήσει η εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Κατερίνα Ζέρβα από τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά έκανε το όνειρό της πραγματικότητα, καθώς πέρασε στην Ιατρική Θεσσαλονίκης. “Νιώθω ικανοποιημένη και χαρούμενη μιας και ήταν η σχολή που ήθελα να εισαχθώ εξ αρχής. Πλέον αναμένω με ανυπομονησία τα μαθήματα, τα οποία θα αρχίσουν στις αρχές Οκτώβρη” σημείωσε.

H Σήλια Λαπιώτη, από το ίδιο ιδιωτικό σχολείο, πέρασε στη Νομική Σχολή Αθηνών. Η νεαρή πλέον φοιτήτρια ανέφερε πως της έφυγε ένα τεράστιο βάρος από πάνω της, καθώς μπορεί να είχε συγκεντρώσει τα επιθυμητά μόρια, ωστόσο περίμενε με ανυπομονησία τα επίσημα αποτελέσματα. Εχοντας βρει ήδη σπίτι στην Αθήνα πλέον αναμένει να ξεκινήσουν τα μαθήματα, κορονοϊού επιτρέποντος, όπως επισήμανε.

Η Αρχοντία Τσαΐρη από το Μουσικό Λύκειο μπήκε στην Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων. “Αρχικά νιώθω χαρούμενη που είμαι πλέον φοιτήτρια Ιατρικής, κάτι που πάντα ονειρευόμουν. Ούσα μαθήτρια του Μουσικού Σχολείου, έπρεπε παράλληλα με την προετοιμασία για τις πανελλαδικές, να συμμετέχω και στα μουσικά μαθήματα, κάτι που ναι μεν ήταν επιπρόσθετα απαιτητικό, αλλά ταυτόχρονα ιδιαίτερα ωφέλιμο για την προσπάθειά μου. Τώρα συνειδητοποιώ πόση χαρά και δύναμη μου έδιναν οι πρόβες, οι συναυλίες και η καθημερινή επαφή με τη μουσική, ώστε να μην απογοητεύομαι και να μην ξεχνώ να ονειρεύομαι. Ετσι, εκτός από τη συμβολή των καθηγητών σε αυτή την επίπονη διαδικασία, οφείλω να αναγνωρίσω και την αναντικατάστατη προσφορά της μουσικής παιδείας” δήλωσε.

Απ’ το ίδιο σχολείο, ο Αλέξανδρος Σταφυλαράκης πέρασε στο Τμήμα Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών. “Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χάρηκα, ωστόσο πλέον δεν παύει να υπάρχει μια αγωνία για την καινούργια σελίδα που ανοίγεται στη ζωή μου. Επιπλέον υπάρχει όπως είναι λογικό μια αμφιβολία για το ποιες συνθήκες θα συναντήσουμε από τον επόμενο μήνα λόγω κορονοϊού” τόνισε.

Με 19.505 μόρια ο Νίκος Πολυχρονόπουλος από το 1ο ΕΠΑΛ πέρασε στην Ιατρική Σχολή της Πάτρας, κάνοντας το όνειρό του πραγματικότητα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τη σχολική χρονιά που πέρασε αρκετά δύσκολη, όμως το αποτέλεσμα ήταν αυτό τον δικαίωσε για τις προσπάθειές του. “Πρόκειται για μια δύσκολη και απαιτητική σχολή, στην οποία επιθυμώ να προσαρμοστώ εύκολα” σχολίασε.

Ο Χρήστος Μουζάκης από το 2ο ΕΠΑΛ έχοντας συγκεντρώσει 18.150 πέρασε δεύτερος πανελλαδικά στην Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού. “Η Ακαδημία ήταν η πρώτη μου επιλογή και γι’ αυτό είμαι πολύ χαρούμενος και ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα. Φυσικά υπάρχει ανυπομονησία για την εξέλιξη των πραγμάτων” υπογράμμισε.

Απ’ το ίδιο σχολείο, ο Χαράλαμπος Θεοδωρόπουλος ως πρώτες του επιλογές είχε δηλώσει τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας και αυτή της Πυροσβεστικής. Η άνοδος των βάσεων δεν του επέτρεψε να εισαχθεί σε μία απ’ τις δύο, ωστόσο πέρασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αποτέλεσμα που τον έκανε πολύ χαρούμενο. “Ανυπομονώ για το επόμενο βήμα της ζωής μου, καθώς είναι κάτι που δεν το έχω ξαναζήσει” είπε.

 

ΕΠΑΛ Κυπαρισσίας

Σημαντικές επιτυχίες για τους μαθητές του Επαγγελματικού Λυκείου Κυπαρισσίας για ακόμη μια χρονιά με την ανακοίνωση των βάσεων για τις σχολές χθες. Μαθητές του περνούν σε Σχολές Ιατρικής όπως και σε άλλες με υψηλό αριθμό μορίων.

Χαρακτηριστικά η Ειρήνη Καταπόδη με 19.215 μόρια σημείωσε: «Στόχος μου ήταν η Ιατρική, οποιαδήποτε. Επιασα την ιατρική στην Πάτρα και είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένη. Επέλεξα Ιατρική καθώς από την Α’ Λυκείου μου άρεσε η Ψυχιατρική και αποφάσισα ότι αυτός είναι ο τομέας που θέλω να ασχοληθώ».

Η Χριστίνα Λαμπροπούλου ανέφερε: «Εγραψα 19.160 μόρια και πέρασα στην Οδοντιατρική στην Αθήνα 5η. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένη, είναι αυτό που ήθελα εξαρχής, οπότε πιστεύω πως όλα θα πάνε καλά».

Η Στυλιανή Ντρούλια τόνισε: «Εγραψα 18.790 μόρια και έπιασα Διατροφή στην Αθήνα, στο Χαροκόπειο. Ηταν εξαρχής η επιλογή και χαίρομαι πάρα πολύ που πέτυχα τον στόχο μου».

 

Ρεπορτάζ: Γιούλα Σαρδέλη, Τάσος Ανδρικόπουλος, Κώστας Μπούρας