Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020 08:46

Με μάσκες και αποστάσεις άνοιξαν τα σχολεία της Μεσσηνίας (βίντεο)

Με μάσκες και αποστάσεις άνοιξαν τα σχολεία της Μεσσηνίας (βίντεο)

 

Σε πρωτόγνωρες συνθήκες, με τα παιδιά να φορούν μάσκες και να βρίσκονται σε απόσταση μεταξύ τους, με αντιπροσωπείες και όχι με όλους τους μαθητές λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, πραγματοποιήθηκαν χθες οι αγιασμοί για τη νέα σχολική χρονιά στα σχολεία της Καλαμάτας.

Σε όλους τους μαθητές μοιράστηκε από μία μάσκα, η οποία όμως για τα παιδιά του Δημοτικού ήταν τεράστια, μεγάλη, ακατάλληλη ακόμα και για τους γονείς τους. Σε κάποια σχολεία ακούστηκαν και παράπονα για μη επαρκή αριθμό καθαριστριών.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, σύμφωνα με την ενημέρωση από το δήμο, παραβρέθηκε στην τελετή του αγιασμού και ευχήθηκε καλή σχολική χρονιά στο 2ο Δημοτικό Σχολείο, το 3ο Λύκειο, στο 1ο ΕΠΑΛ και στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, ενώ εκπρόσωποι της δημοτικής αρχής έδωσαν το “παρών” σε σχολεία της πόλης και των χωριών.

Στο 2ο Δημοτικό τον αγιασμό τέλεσε ο πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Μεσσηνίας αρχιμανδρίτης Φίλιππος Χαμαργιάς, οποίος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες συνθήκες της νέας σχολικής χρονιάς. Προέτρεψε δασκάλους και γονείς να ενισχύουν την αποστολή των παιδιών στη μάθηση και στην υποχρέωση να φορούν τη μάσκα, στέλνοντας το μήνυμα “να μη φοράνε τη μάσκα της υποκρισίας”.

Ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος κάλεσε τα παιδιά να γίνουν οι ήρωες που δεν θα πάνε τον κορονοϊό στα σπίτια τους, και τα προέτρεψε να πλένουν τα χέρια τους, να φοράνε μάσκα, να ακούνε τους γονείς τους και να εμπιστεύονται τους δασκάλους τους. Τα προέτρεψε να διαβάζουν, να παίζουν πολύ και να κάνουν πολλούς φίλους.

Η διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεοφανία Σιούτη, αφού αναφέρθηκε στο ταξίδι της γνώσης, παρατήρησε πως τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν μια νέα στάση ζωής, να φορούν τη μάσκα. Και εκτίμησε ότι μέσα από τη συνεργασία όλων θα βρεθούν οι λύσεις για τα προβλήματα που θα ανακύψουν.

Η διευθύντρια του σχολείου Ευγενία Γιαννοπούλου έκανε λόγο για ένα ταξίδι στον κόσμο της γνώσης, ωραίο, δύσκολο κι επικίνδυνο, και ευχαρίστησε τον δήμαρχο που με δική του εντολή ανακαινίστηκε το σχολείο. Είπε ότι αναμορφώθηκε το προαύλιο και τα παιδιά θα παίζουν με πιο ασφαλή τρόπο. Η διευθύντρια προσέφερε στον δήμαρχο μια αναμνηστική πλακέτα για το έργο που επιτέλεσε στο σχολείο.

Στα κάγκελα του σχολείου, όπως και σε άλλα σχολεία της πόλης, η Ενωση Γονέων Δήμου Καλαμάτας είχε αναρτήσει πανό που έγραφε: “Καθαρά σχολεία χωρίς χρηματοδότηση γίνεται; Δεν γίνεται. Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας σε όλα τα σχολεία”.

Σε δηλώσεις του για την έναρξη της σχολικής περιόδου, ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

“Φέτος λόγω των συνθηκών, η σχολική χρονιά είναι διαφορετική. Οι συνθήκες μάς επιβάλλουν να συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να φέρουμε θετικά αποτελέσματα. Αυτό ήταν και το σημερινό μου μήνυμα στα παιδιά. Να γίνουν η ασπίδα που δεν θα επιτρέψει στον ιό να μπει στα σπίτια τους. Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε με συγκεκριμένο τρόπο και διαδικασίες. Φοράμε τη μάσκα μας, πλένουμε τα χέρια μας. Οι μάσκες μοιράστηκαν ήδη στα σχολεία και ακολουθούν τα παγουρίνα.

Τα σχολεία μας είναι πεντακάθαρα, κάτι που μας μετέφεραν και οι διευθυντές σήμερα, και θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρηθούν σ’ αυτό το υψηλό επίπεδο. Τα σχολεία πρέπει να λειτουργούν και εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην έχουν οι γονείς φόβο και δεύτερες σκέψεις. Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου καμία τάξη και κανένα σχολείο να μην κλείσει τη φετινή σχολική περίοδο. Για να το καταφέρουμε αυτό τηρούμε τους κανόνες. Είναι απαραίτητη προϋπόθεση.

Εύχομαι σε παιδιά και εκπαιδευτικούς καλή δύναμη. Οι εκπαιδευτικοί μας φέτος, εκτός από το εκπαιδευτικό έργο τους, καλούνται να παράγουν και κοινωνικό. Ολοι μαζί θα συνεργαστούμε και θα τα καταφέρουμε!”.

Γ.Σ.