Πέμπτη, 31 Ιανουαρίου 2013 08:58

Koινωνική Ανάπτυξη Νέων: Διεθνές σεμινάριο για τη δια βίου μάθηση

Γράφτηκε από την

Αλλο ένα διεθνές σεμινάριο με θέμα «Δια βίου μάθηση: Ανάπτυξη ικανοτήτων στην διάδοση των γνώσεων» διοργάνωσε Η Κοινωνική Ανάπτυξη Νέων - Κ.Α.ΝΕ . μεταξύ 19 και 27 Ιανουαρίου 2013 στο "MessinianBay", στο πλαίσιο των εργαστηρίων Grundtvig.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν 20 Ευρωπαίοι πολίτες από 13 διαφορετικές χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) από τη Φιλανδία, τη Λεττονία, την Ισπανία, τη Πορτογαλία, την Αγγλία, την Τουρκία, το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Ρουμανία, τη Πολωνία, τη Τσεχία και τη Σκωτία.


Το εργαστήριο αποσκοπούσε στο να καλύψει τη γενικότερη ανάγκη για μάθηση σε όλες τις ηλικίες και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και στο να φανεί ο ενεργός ρόλος και η πολλαπλασιαστική δύναμη που μπορεί να έχει ο καθένας μας ως πολίτης, στην μετάδοση των γνώσεων. Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες, αναγνώρισαν την ανάγκη για την συνεχή και διά βίου μάθηση με μεθόδους τυπικής εκπαίδευσης, μη τυπικής εκπαίδευσης και μάθησης και άτυπης μάθησης. Επίσης έμαθαν για το πρόγραμμα "Δια βίου μάθησης" και συζήτησαν για άλλα θέματα σχετικά με την ενθάρρυνση και την υλοποίηση σχεδίων δράσης τόσο σε τοπικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι συμμετέχοντες δουλεύοντας ομαδικά προετοίμασαν 5 διαφορετικά σχέδια που αναφέρονταν στην καταπολέμηση της ανεργίας, σε κοινωνικά  θέματα στο περιβάλλον καθώς επίσης και στη συνεργασία.
Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την πόλη της Καλαμάτας και την πολιτιστική της παράδοση και κληρονομιά καθώς επισκέτθηκαν διάφορα σημεία της πόλης, εξερεύνησαν αρχαιολογικούς χώρους και γεύτηκαν τοπικό, παραδοσιακό φαγητό. Είδαν το "Κέντρο Νέων Καλαμάτας", για να δουν από κοντά πώς λειτουργεί αυτή η εθελοντική δομή και να συμμετέχουν στο εργαστήριο παραδοσιακών χορών της εθελόντριας που διδασκόταν εκείνη την ώρα από την εθελόντρια Ολγα Σωπάση. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το σχολείο δεύτερης ευκαιρίας.
Στις 26 Ιανουαρίου έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων και των όσων διδάχτηκαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου.