Παρασκευή, 08 Μαρτίου 2013 12:14

Προς διακοπή η μεταφορά των μαθητών στη Λακωνία από τα ταξί

Επιστολή με την οποία διαμαρτύρονται για τις καθυστερήσεις πληρωμής τους για τη μεταφορά των μαθητών και επί της ουσάις ενημερώνουν ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουν το συγκεκρκιμένο συγκοινωνιακό έργο απέστειλαν προς την κυβέρνηση, τους αρχηγούς των κομμάτων, την Περιφέρεια Πελοποννήσου κ.α. τα σωματεία ταξί του νομού Λακωνίας.

Η επιστολή στην οποία γίνεται αναλυτική παρουσίαση της κατάστασης ακολουθέι παρακάτων:

"Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί

Όπως σας είναι γνωστό στην μεταφορά των μαθητών προς (και από) τα σχολεία της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας απασχολούνται εκατοντάδες μέλη των οργανώσεών μας – ιδιοκτήτες/εκμεταλλευτές Ε.Δ.Χ. αυτ/των ταξί. Η καταβολή χρηματικού ποσού για την εκτέλεση του έργου αποτελεί μια εξαιρετικά προβληματική υπόθεση, είναι ένα έργο που ήδη έχει εξελιχθεί σε θρίλερ και το οποίο βλέπουμε και ζούμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια, δεδομένου ότι το Δημόσιο δεν ανταποκρίνεται σχεδόν ποτέ κατά τον πρέποντα χρόνο στις συμβατικές του υποχρεώσεις. Ειδικά στους μεταφορείς των μαθητών η πληρωμή γίνεται με το σταγονόμετρο με αποτέλεσμα η κατάσταση στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας να έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι μεταφορείς ιδιοκτήτες/εκμεταλλευτές των ταξί να αδυνατούν να συνεχίσουν με αυτές τις συνθήκες την συνέχιση του έργου της μεταφοράς των μαθητών. Από επαφές που πραγματοποιούμε με αρκετούς μεταφορείς ιδιοκτήτες λεωφορείων ενταγμένων στην εταιρεία ΚΤΕΛ Λακωνίας Α.Ε. και εκεί υφίσταται το ίδιο σοβαρό πρόβλημα.

Η κατάσταση ως διαμορφωθείσα μέχρι σήμερα είναι η ακόλουθη:

Ενώ ήδη έχουν εκτελεστεί τα 2/3 του έργου της τρέχουσας σχολικής χρονιάς (2012-2013) και απομένουν εξήντα περίπου ημέρες σχολικού έτους, Εσείς, όχι μόνο δεν έχετε καταβάλει στους μεταφορείς ούτε ένα ευρώ για την τρέχουσα χρονιά, αλλά οφείλετε και το 1/3 περίπου της προηγούμενης (2011-2012) χρονιάς.

Κύριε Στουρνάρα ενώ απαιτείτε από τους μεταφορείς, στα πλαίσια των συμβατικών υποχρεώσεων των πολιτών με το Δημόσιο, να καταβάλουν κάθε φόρο, φυσικά και τους φόρους αυτούς που πηγάζουν άμεσα από την εκτέλεση του έργου της μεταφοράς αυτής (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, φόρο που ενσωματώνεται στα καύσιμα, κ.ά.), Εσείς, αντίθετα, τους οφείλετε χιλιάδες ή και δεκάδες χιλιάδες ευρώ στον κάθε έναν απ’ αυτούς, όπου στις περισσότερες των περιπτώσεων το μοναδικό τους εισόδημα προέρχεται από την εκτέλεση αυτού του έργου. Με τι χρήματα κύριε Στουρνάρα οι εμπλεκόμενοι μεταφορείς θα καταβάλουν εμπρόθεσμα τον ΦΠΑ του 1ου τριμήνου του 2013 για την αντίστοιχη εκτελεσθείσα μεταφορά όταν στο τέλος του τρέχοντος μήνα θα καταθέσουν τις σχετικές δηλώσεις ΦΠΑ; Πως θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τις -νέες- δόσεις του φόρου για τα εισοδήματα του 2012 που θα δηλωθούν σε λίγες εβδομάδες; Πως θα πληρώσουν τις υπόλοιπες υποχρεώσεις (χαράτσια, τέλη, ΦΑΠ, κ.ά.). Πως θα ανταποκριθούν στα έξοδα κίνησης (καύσιμα, λιπαντικά, σέρβις, κ.ά.), σε αυτά που ήδη οι περισσότεροι χρωστούν και σ’ αυτά που χρειάζονται για την συνέχιση του έργου με τόσο προβληματική πληρωμή; Πως θα πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους στον Ο.Α.Ε.Ε. (στο τέλος του τρέχοντος μήνα και τούτο), ώστε, πέρα της ασφαλιστικής κάλυψης για αυτούς και τις οικογένειές τους, να εξασφαλίσουν και την απαιτούμενη από εσάς ασφαλιστική ενημερότητα για να συμμετάσχουν στους νέους διαγωνισμούς; Και εν τέλει, σας παρακαλούμε να μας συμβουλεύσετε τι θα ισχυρίζεται ο κάθε μεταφορέας όταν τον κυνηγά ο έφορος ή η Δικαιοσύνη για χρέη και οφειλές του προς το Δημόσιο, όταν σε αυτόν τον μεταφορέα το ίδιο το Δημόσιο οφείλει ενδεχομένως είκοσι-τριάντα χιλιάδες ευρώ; Φυσικά το πώς θα ζήσουν οι μεταφορείς και οι οικογένειές τους, αυτό ουδόλως το σχολιάζουμε διότι πιθανότατα δεν σας απασχολεί. Αποφεύγοντας κάθε δόση λαϊκισμού ή μελοδραματισμού θα σας γνωρίσουμε όμως περίπτωση μεταφορέα που ενώ εσείς του οφείλετε 32.000,00 € αυτός, εξαντλώντας κάθε δυνατότητα δανεισμού, και προκειμένου να συνεχίσει να «αιμοδοτεί» το δρομολόγιό του, ξεσήκωσε τα χρήματα από ένα λογαριασμό του παιδιού του, χρήματα που είχε καταθέσει ο γέροντας πατέρας του για τις σπουδές του εγγονού του. Τέτοια ντροπή, τέτοια αναξιοπρέπεια…!

Κάθε φορά που στο πρόσφατο παρελθόν σας επισημαίνανε το πρόβλημα, εσείς αντιτείνατε την δύσκολη ταμειακή κατάσταση της χώρας και μάλιστα μας παραπέμπατε στις δόσεις που θα λαμβάναμε από τους δανειστές μας. Τους τελευταίους μήνες ακολουθήσατε μια πρακτική κατάθεσης ανά μήνα ποσού με το σταγονόμετρο· το αναλογούν ποσό για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας έφτανε για πληρωμή από δεκαπέντε έως είκοσι πέντε ημέρες περίπου. Όπως αντιλαμβάνεστε με αυτή την τακτική και τον ρυθμό πληρωμής με το σταγονόμετρο, θα περάσουν κάμποσα χρόνια για να βρεθούμε σε ένα επίπεδο που θα οφείλετε στους μεταφορείς ένα ποσό συνάδον με τις καλώς εννοούμενες συναλλακτικές αξίες, και αντίστοιχο με εκτελεσθέν έργο που δεν θα ξεπερνά ένα λογικό όριο διαστήματος δυο-τριών μηνών.

Ζητούμε την άμεση εξόφληση, τουλάχιστον, του υπόλοιπου οφειλομένου ποσού για την εκτέλεση του έργου της προηγούμενης σχολικής χρονιάς (2011-2012) ποσό που συνολικά (λεωφορεία και ταξί) ανέρχεται σε 1.100.000,00 ευρώ περίπου για την Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Η άμεση εκταμίευση αυτού του ποσού είναι ρεαλιστική και δυνατή, διότι κατά την προηγούμενη εκταμίευση προβλέψατε για την Λακωνία ποσό 569.000,00 ευρώ και εφόσον -σκόπιμα- παραλείψατε χρηματοδότηση για τον μήνα Φεβρουάριο 2013, τον τρέχοντα μήνα Μάρτιο πρέπει να εκταμιεύσετε αυτό το ποσό (1.100.000,00 €) συνολικά, στα πλαίσια φυσικά ανάλογης χρηματοδότησης για τους μεταφορείς όλων των Περιφερειών της Χώρας. Αυτή την προσδοκία έχετε καλλιεργήσει σε εκπροσώπους μεταφορέων από όλη τη Χώρα, αυτό διαβεβαίωσαν αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Εσωτερικών σε μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ταξί σε πρόσφατη μεταξύ τους συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Άλλωστε, και οι κατά καιρούς δηλώσεις του πρωθυπουργού προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται: «άμεση εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες». Επιπλέον, ντρεπόμαστε που το επικαλούμαστε, αλλά επισημαίνουμε και την φερόμενη ως προτροπή/απαίτηση των δανειστών μας για άμεση εξόφληση πάσης φύσεως οφειλών προς τους ιδιώτες.

Επειδή οι μεταφορείς των μαθητών της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και ειδικότερα οι μεταφορείς ιδιοκτήτες/εκμεταλευτές ταξί έχουν ανταποκριθεί με την μέγιστη σοβαρότητα, ακρίβεια, υπευθυνότητα, αλλά και καρτερικότητα, στο δύσκολο αυτό έργο της μεταφοράς των μαθητών. Επιπλέον, ανταποκρίθηκαν στο περσινό κάλεσμα το δικό σας και των Περιφερειών για απομείωση του ποσού αποζημίωσης των δρομολογίων· φέτος μάλιστα προσέφεραν -οικιοθελώς- μεγαλύτερο ποσοστό έκπτωσης (17% + 6% = 23%) στα νέα δρομολόγια σε σχέση με τα οριζόμενα (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ν. 4089/12). Επίσης, παρακαλούμε λάβετε σοβαρά υπόψη και τούτο: από αδικαιολόγητα λανθασμένους υπολογισμούς, ενέργειες και παραλείψεις των αρμοδίων Υπηρεσιών, για τρίτη χρονιά τώρα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και μόνο για την αποζημίωση των ταξί, συνεχίζει να εφαρμόζεται ένας τρόπος λανθασμένου υπολογισμού της αποζημίωσης ανά δρομολόγιο, αντίθετος με τις τις σχετικές διατάξεις του νόμου, με αποτέλεσμα ο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ 11% από 01/07/10 έως 31/12/10 και 13% από 01/01/11 και εντεύθεν) να ενσωματώνεται και να συμπεριλαμβάνεται στον υπολογισμό της συνολικής αποζημίωσης του κάθε δρομολογίου, κάτι εντελώς λανθασμένο και το οποίο έχουν αποδεχθεί εσχάτως και εκπλησσόμενοι οι αρμόδιοι, που, αναπόφευκτα, έχει ως αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες/εκμεταλευτές ταξί τρία χρόνια τώρα να έχουν αποδώσει (και να συνεχίζουν να αποδίδουν) ΦΠΑ (11%-13%) που ουσιαστικά δεν έχουν εισπράξει ποτέ. Και τούτο, σημειώστε, μόνο στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας και μόνο για τους μεταφορείς των ταξί.

Κύριοι Υπουργοί περιγραφείσης όλης αυτής της κατάστασης, ελπίζουμε ότι έχετε αντιληφθεί τη δίκαια αγανάκτηση των μεταφορέων ιδιοκτητών/εκμεταλευτών ταξί της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας και κυρίως έχετε αντιληφθεί την πλήρη αδυναμία τους να συνεχίσουν να εκτελούν ένα έργο για το οποίο δεν αμείβονται σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Κατόπιν των παραπάνω σας ενημερώνουμε ότι εφόσον μέχρι την προσεχή Τρίτη 12 Μαρτίου 2013 δεν διαπιστώσουμε από την σελίδα «Διαύγεια» του Υπουργείου Εσωτερικών ότι έχει ληφθεί σχετική απόφαση χρηματοδότησης/κατανομής που θα εξοφλεί, τουλάχιστον, το οφειλόμενο για το προηγούμενο σχολικό έτος (2011-2012) ποσό (1.100.000,00 περίπου) στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, οι μεταφορείς ιδιοκτήτες/εκμεταλευτές ταξί προσανατολίζονται σε άμεση λήψη απόφασης για την αναστολή πραγματοποίησης των δρομολογίων μεταφοράς των μαθητών".

 

Για το Σωματείο Σπάρτης «Η ΑΠΕΛΛΑ»

Ο πρόεδρος Σωτήρης Ροϊνός

 

Για το Συνεταιρισμό ταξί Γυθείου

Ο πρόεδρος Δημήτρης Τζανάκος

 

Για το Σωματείο ταξί Ν. Λακωνίας «Ο ΕΥΡΩΤΑΣ»

Ο πρόεδρος Ιωάννης Μαρτσούκος