Παρασκευή, 12 Απριλίου 2013 21:44

Σύλλογος Ασπροχώματος: "Μελέτη Οικονομόπουλου για ΜΟΛΑΚ, μια μελέτη για τα σκουπίδια"

Σύλλογος Ασπροχώματος: "Μελέτη Οικονομόπουλου για ΜΟΛΑΚ, μια μελέτη για τα σκουπίδια"

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανορθόδοξα. Οταν πριν από λίγο καιρό στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ασπροχώματος-Αρφαρών, δύο λεπτά πριν λήξει το παιχνίδι και ενώ κερδίζαμε, δεχτήκαμε επίθεση από τους αντιπάλους μας, όπως φάνηκε ξεκάθαρα από το βίντεο του παιχνιδιού, με αποτέλεσμα να διακοπεί το παιχνίδι, μια συγκεκριμένη πολιτική παράταξη βγήκε την άλλη μέρα ζητώντας, άκουσον-άκουσον, την παραδειγματική τιμωρία του Ασπροχώματος. 

 

Η στοχοποίηση βέβαια της περιοχής από την συγκεκριμένη πολιτική παράταξη, έχει δυστυχώς πολύ μεγαλύτερα επακόλουθα, από το φαιδρό κατά τα άλλα αυτό γεγονός. Υστερα από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας για το Ασπρόχωμα, από την λειτουργία της ΜΟΛΑΚ, του βιολογικού και του ΚΔΑΥ, επιλέχτηκε επιτέλους με επιστημονικά κριτήρια μια περιοχή στην Μεσσηνία για την επεξεργασία των απορριμμάτων (Παλιοροβούνι).

Οποιος έχει διαβάσει την σχετική μελέτη (μελετητής Λώλος 2005) διαπιστώνει ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα κριτήρια (γεωλογικά, περιβαλλοντικά, χωροταξικά, λειτουργικά, οικονομικά και κοινωνικά ) με δύο διαφορετικά κριτήρια στάθμισης, όπου και στα δύο σενάρια πρώτη στην βαθμολογία έρχεται η θέση "Παλιοροβούνι" και εν συνεχεία τέσσερις άλλες περιοχές του Ν. Μεσσηνίας. Είναι χαρακτηριστική η υψηλή βαθμολογία που δίνεται στην συγκεκριμένη θέση στα περιβαλλοντικά και χωροταξικά κριτήρια. 

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στην μελέτη: «Πρόκειται για μια ιδιαίτερη κεντροβαρική θέση, η οποία προκαλεί την ελάχιστη δυνατή όχληση οικισμών (έως και μηδενική), ενώ διαθέτει την κατάλληλη τοπογραφία και την απαιτούμενη έκταση για την ανάπτυξη του ΧΥΤΑ με δυναμικότητα διάρκειας ζωής > 40 ετών».

Και ας έλθουμε τώρα στα σκουπίδια του κ. Οικονομόπουλου. Κανείς δεν μας διευκρινίζει τι είναι αυτό που με τόση σπουδή εργολαβικά ανέλαβε να προωθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για μελέτη; Ποια επιστημονικά κριτήρια ελήφθησαν υπόψη για την σύνταξή της, ποιος την ανέθεσε, ποιος την εκτέλεσε και με ποια ιδιότητα; Γιατί από ό,τι ξέρουμε ο κ. Οικονομόπουλος είναι συνταξιούχος καθηγητής. Βέβαια αλλού αναφέρεται ως εμπεριστατωμένη έκθεση ("Θάρρος" 1/4/2013). Ο κ. Θεοφιλόπουλος από την άλλη την χαρακτηρίζει πολυσέλιδο πόνημα (συνέντευξη Τύπου Μπεχράκη-Θεοφιλόπουλου). Μας δουλεύουν!!!

Οποιος την διάβασε, κατάλαβε βέβαια ότι πρόκειται για μια κατά παραγγελία «έκθεση ιδεών», με αστειότητες του τύπου ότι πήγε ο ίδιος στο εργοστάσιο της ΜΟΛΑΚ, έβαλε τα μηχανήματα μπροστά και δούλευαν, ότι θα εισπράτταμε 2.500.000 € ετήσια από ανακύκλωση υλικών αν λειτουργούσε και άλλα τέτοια φαιδρά. Το πιο αστείο βέβαια είναι όταν λέει για δυναμικότητα επεξεργασίας όλων των απορριμμάτων της Μεσσηνίας (55.000 τόνοι). 

Μήπως ο σοφός κ. καθηγητής πρέπει να ξαναπάει στην πρώτη δημοτικού να μάθει διαίρεση (55.000/240=229 τόνοι ημερήσια δυναμικότητα).

Και αφού συνεχίζει με σωρεία ανακριβειών (κόστος ΜΟΛΑΚ, λάθος εναλλακτικές θέσεις κ.λπ.) καταλήγει στο άσχετο: «Τέλος η θέση στο Παλιοροβούνι θα ήταν ουσιαστικά αδύνατον να προκύψει μέσα από αυστηρές διαδικασίες αναζήτησης και υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει απορριφθεί». Ο ορισμός της τεκμηρίωσης!!! Προτείνουμε το απόσπασμα αυτό να διδάσκεται στα πανεπιστήμια στα πολυκριτήρια συστήματα επιλογής θέσης.

Κύριε Μπεχράκη, κ. Θεοφιλόπουλε, έλεος!!! Φτάσατε στο έσχατο σημείο να ενστερνίζεσθε το κάθε γονατογράφημα για να υποστηρίζετε τις εμμονές σας. Και φροντίστε επιτέλους να ενημερωθείτε. Η ΜΟΛΑΚ δεν βρίσκεται στον Μπουρνιά. Είναι στα διοικητικά όρια του Ασπροχώματος. Κάντε μια επίσκεψη στο χώρο. Σας έχουμε καλέσει επανειλημμένα και μας αγνοείτε. Εκτός αν φοβάστε την βρώμα του βιολογικού, αυτό το στολίδι που δεν έχετε σταματήσει χωρίς αιδώ σε κάθε ευκαιρία να μας επαναλαμβάνετε ότι πρέπει να το υποστούμε «γιατί είναι οριοθετημένο». Δεν ξέρουμε τι βρωμάει περισσότερο τελικά. Ο βιολογικός ή αυτές οι απόψεις;

 

Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Ασπροχώματος - Δυτικής Παραλίας - Νέας Εισόδου Καλαμάτας "Ο Ποσειδών"

 

ΥΓ. Και σας πληροφορούμε ότι παρά την εμπαθή  σύστασή σας για τιμωρία μας προς την ΕΠΣΜ, το Ασπρόχωμα τελικά δικαιώθηκε πανηγυρικά στην ΕΠΟ.