Τρίτη, 07 Σεπτεμβρίου 2021 17:25

Η Ένωση Γονέων Καλαμάτας για την καθαριότητα των σχολείων

Γράφτηκε από την
Η Ένωση Γονέων Καλαμάτας για την καθαριότητα των σχολείων

Την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, πλήρους απασχόλησης και με επαρκή αριθμό προσωπικού ανά σχολείο (2 άτομα για τις μεγάλες σχολικές μονάδες), ανέδειξε η Ενωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας, την περασμένη Παρασκευή στην κοινή σύσκεψη στο Δημαρχείο φορέων της εκπαίδευσης, υπηρεσιακών παραγόντων του δήμου και του ΕΟΔΥ, σχετικά με την προετοιμασία για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Σε ανακοίνωσή της η Ενωση αναφέρει ότι “προσπαθήσαμε να αναδείξουμε πως δεν είναι δυνατόν (και όχι μόνο λόγω πανδημίας), τα σχολεία που καθημερινά φιλοξενούν εκατοντάδες παιδιά, εκπαιδευτικούς, γονείς, να μην τηρούν υψηλά επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας και ότι το πρόβλημα δεν είναι αν αντί για 4 ώρες θα έχουμε 5 ώρες καθαριότητας, όπου δεν είναι εφικτό να καθαρίζονται σε κάθε σχολείο 15 -20 αίθουσες, τουαλέτες, στεγασμένοι κοινόχρηστοι χώροι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Στην τοποθέτησή μας ότι την περσινή χρονιά τα υγειονομικά πρωτόκολλα επ’ ουδενί δεν τηρήθηκαν, δεν αντέδρασε κάποιος από τους παρευρισκόμενους”.

Οσον αφορά τις εργασίες στα σχολεία, η Ενωση επισημαίνει την απορία “για το πώς είναι δυνατόν με τόσα κτηριακά προβλήματα σε πολλά σχολεία, να επιλέγεται να γίνουν εργασίες ελαιοχρωματισμών στην πιο καινούργια σχολική μονάδα του δήμου μας (στο 10ο Δημοτικό), όταν υπάρχουν σχολεία που έχουν να βαφτούν 30-40 χρόνια. Είναι απαράδεκτο και προκλητικό η δημοτική αρχή να κάνει τέτοιους προγραμματισμούς” και προσθέτει: “Τι πρέπει δηλαδή να κάνουν τα σχολεία που οι διευθυντές δεν είναι δημοτικοί σύμβουλοι; Πραγματικά με την επιλογή αυτή έχει «βουίξει» όλη η Καλαμάτα. Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι ανησυχίες που είχαμε εκφράσει για τα πειραματικά σχολεία, ότι ο σκοπός τους είναι η κατηγοριοποίηση των σχολικών μονάδων και η δημιουργία σχολείων «βιτρίνας»”.

Για τα υγειονομικά πρωτόκολλα παρατηρεί ότι “δυστυχώς, όπως και την περσινή χρονιά, έτσι και τη φετινή, το υπουργείο Παιδείας δεν έχει λάβει κανένα απολύτως μέτρο που θα ήταν ικανό να διασφαλίσει ότι δεν θα επαναληφθεί ξανά το «άνοιξε - κλείσε» των σχολείων. Μας ανησυχεί το γεγονός ότι τη φετινή χρονιά ξεκινάμε με χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα, τόσο όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων όσο και τη μεταδοτικότητά των μεταλλάξεων στις παιδικές ηλικίες. Τα πρωτόκολλα έχουμε καταλάβει πλέον ότι γίνονται «λάστιχο», σύμφωνα με τις εντολές της κυβέρνησης προς τους επιδημιολόγους, προκειμένου αυτή να μπορεί να κρύψει την ανεπάρκειά της”.
Τέλος, η Ενωση Γονέων του Δήμου Καλαμάτας σημειώνει ότι “οι συναντήσεις αυτές είναι καλό που γίνονται και θα προτείναμε μάλιστα να γίνονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια του έτους και σίγουρα στο τέλος και στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς”.


NEWSLETTER