Σάββατο, 27 Νοεμβρίου 2021 08:30

Ορκίστηκαν οι πρώτοι πτυχιούχοι μεταπτυχιακού ποιότητας ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Ορκίστηκαν οι πρώτοι πτυχιούχοι μεταπτυχιακού ποιότητας ελαιολάδου

 

Σε κλίμα συγκίνησης ολοκληρώθηκε χτες το μεσημέρι η τελετή ορκωμοσίας των πρώτων αποφοίτων του μεταπτυχιακού προγράμματος «Τεχνολογία και ποιότητα επιτραπέζιας ελιάς και ελαιόλαδου» του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα.

Η εκδήλωση έγινε -όχι τυχαία- ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ελιάς, διά ζώσης στο κεντρικό αμφιθέατρο - νέο κτήριο στον Αντικάλαμο. Οι 13 απόφοιτοι πήραν τα πτυχία τους ενώ ο καθηγητής Γεώργιος Ζακυνθινός μοιράστηκε με το κοινό μια μικρή ιστορία για τον κάθε έναν από τους πτυχιούχους.

Τον όρκο διάβασε ο Κωνσταντίνος Σκοπαράντζος. Αρκετοί από τους αποφοίτους είχαν στο κοινό τα παιδιά τους, τους συγγενείς και τους φίλους τους, που με ενθουσιασμό τούς φώναξαν το πρώτο “μπράβο”. Ο κ. Ζακυνθινός αναφέρθηκε σε εκείνους που συνεχίζουν σπουδές για διδακτορικό, σε εκείνους που ανέλαβαν νέα πόστα στη δουλειά τους, σε εκείνους που με τις εργασίες τους διακρίθηκαν σε διαγωνισμό επιχειρηματικότητας (Γεωργία Παρασκευοπούλου, Νικόλαος Κουβουτσάκης). Ειδική αναφορά έγινε και στο Γιώργο Αναδιώτη, ο οποίος ανήκει στο φάσμα του αυτισμού και φάνηκε να έχει μια σχέση αμοιβαίας εκτίμησης με τους καθηγητές του. Το χειροκρότημα που απέσπασε ήταν ιδιαίτερα θερμό.  

Χαιρετισμό αρχικά απηύθυνε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - καθηγητής Αθανάσιος Κατσής, ο οποίος σημείωσε ότι η εξειδίκευση που προσφέρει το μεταπτυχιακό αυτό θα είναι ένα δυνατό εργαλείο στην εποχή μας, όπου οι εξελίξεις της τεχνολογίας και της κοινωνίας είναι ραγδαίες. Εδωσε συγχαρητήρια και στους γονείς των αποφοίτων, καθώς είπε πως η ελληνική οικογένεια πάντα επέλεγε να επενδύσει στην εκπαίδευση των νεότερων μελών της.

Ο κοσμήτορας της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων - αναπληρωτής καθηγητής Δημ. Πετρόπουλος σχολίασε πως το μεταπτυχιακό ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας. Είπε πως το να προχωρήσει έτσι το πρόγραμμα αυτό ήταν ένα στοίχημα και για τους εκπαιδευτικούς και τα στελέχη. Συνεχάρη τέλος τον κ. Ζακυνθινό που το εμπνεύστηκε.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων - διευθυντής του Π.Μ.Σ. - αναπληρωτής καθηγητής Ιωακείμ Σπηλιόπουλος πρόσθεσε πως με την ολοκλήρωση του κύκλου των μαθημάτων ευοδώνονται και οι προσπάθειες όσων πίστεψαν στο μεταπτυχιακό.

Ο κ. Ζακυνθινός αναφέρθηκε στον αγώνα και την υπομονή που χρειάστηκε το πρόγραμμα ώσπου να υλοποιηθεί. Εκανε γνωστό επίσης πως υπάρχει και 3ος κύκλος σπουδών και πως ήδη υπάρχουν 4 υποψήφιοι διδάκτορες πάνω στο κομμάτι της ελιάς.

Ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Στάθης Αναστασόπουλος εξέφρασε τη χαρά του για τους νέους επιστήμονες που βγαίνουν από το ΠΑΠΕΛ και θυμήθηκε πόσο σημαντικό ρόλο έπαιξε το εργαστήριο του τότε ΤΕΙ, αρκετά χρόνια πριν, σε μελέτες και έρευνες απαραίτητες για την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον καρπό της ελιάς.

“Να είστε σίγουροι πως η αγορά σάς χρειάζεται. Υπάρχουν στη Μεσσηνία πάνω από 200 επιχειρήσεις που ασχολούνται με την ελιά. Χρειαζόμαστε επιστήμονες με τη δική σας ειδίκευση” τόνισε ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Μενέλαος Κουτέλας.

Γ.Σαρ. 

 


NEWSLETTER