Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 13:48

Σχολεία: Πότε ανοίγουν μετά την Πρωτοχρονιά 2022 – Πότε κλείνουν για Χριστούγεννα

 

Στις 23 Δεκεμβρίου σταματούν φέτος τα σχολεία, με τους μαθητές να ετοιμάζονται για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Η επιστροφή τους στα θρανία θα γίνει τη Δευτέρα, 10 Ιανουαρίου, οπότε και θα ανοίξουν ξανά τα σχολεία. Φέτος, η παραμονή των Χριστουγέννων πέφτει την Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου, και τα Χριστούγεννα, 25 Δεκεμβρίου. Γι' αυτό και τα σχολεία θα κλείσουν από την Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, οι σχολικές αργίες ορίζονται ως εξής:

  • Οι διακοπές των Χριστουγέννων για τους μαθητές των σχολείων ισχύουν από τις 24 Δεκεμβρίου έως τις 7 Ιανουαρίου
  • Οι διακοπές του Πάσχα ισχύουν από τη Μεγάλη Εβδομάδα έως την Κυριακή του Θωμά.

Τα σχολεία, εκτός από τα Χριστούγεννα, δεν λειτουργούν την Καθαρά Δευτέρα, την 25η Μαρτίου, από τη Μεγάλη Δευτέρα μέχρι και την Παρασκευή της Διακαινησίμου (Πάσχα), την 1η Μαΐου, του Αγίου Πνεύματος, από 22 Ιουνίου μέχρι και 31 Αυγούστου (καλοκαιρινές διακοπές), την ημέρα της εορτής του Πολιούχου της έδρας του σχολείου και την ημέρα της τοπικής εθνικής εορτής.

 

Ζέττα Μακρή: Κανένα θέμα για τα σχολεία

Από την πλευρά της, πάντως, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, έβαλε τέλος στη φημολογία που υπάρχει για το αν τελικά τα σχολεία θα ανοίξουν αργότερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία. Η ίδια, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε χαρακτηριστικά τα εξής: Δεν τέθηκε ποτέ στο τραπέζι θέμα να κλείσουν νωρίτερα ή να ανοίξουν αργότερα τα σχολεία. Το λέω με απόλυτη ειλικρίνεια».

Η υφυπουργός Παιδείας σημείωσε ότι οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δεν συντρέχουν λόγοι για να κλείσουν νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία τα σχολεία, καθώς τα μέχρι τώρα δείγματα δεν είναι ανησυχητικά. «Το σχολείο ακολουθεί την πανδημία, δεν την οδηγεί», συμπλήρωσε η ίδια. Ανέφερε δε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία περίπτωση να υπάρξει τροποποίηση ούτε στο άνοιγμα των σχολείων, ενώ δεν αναμένεται κάποια αλλαγή στο υπάρχον πρωτόκολλο λειτουργίας. Για το αν πρέπει να πραγματοποιούνται κανονικά η όχι οι σχολικές εκδρομές, η Ζέττα Μακρή διευκρίνισε ότι αυτό το αποφασίζουν τα σχολεία. «Το υπουργείο έχει μετατρέψει σε πολιτικές αποφάσεις τις εισηγήσεις των ειδικών, οι οποίες αφορούν την μετακίνηση μαθητών αλλά και του ενήλικου πληθυσμού. Οι οδηγίες αυτές όταν εφαρμόζονται και τηρούνται τα μέτρα, δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος», τόνισε η ίδια. Μάθετε περισσότερα σχετικά με την επικαιρότητα και τα τελευταία νέα για την εξέλιξη του κορονοϊού στο reader.gr.

Πάντως, όλα θα κριθούν από τα κρούσματα του κορονοϊού και τη μετάλλαξη Ομικρον που προβληματίζει την κυβέρνηση και τους ειδικούς. Τα νέα μέτρα είναι πολύ πιθανό να παρθούν για να μπει φρένο στη διασπορά του κορονοϊού, ωστόσο δεν τίθεται θέμα γενικού lockdown. Επομένως, αν δεν αλλάξει κάτι στην πανδημία, τα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου.