Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022 21:13

Με αισιοδοξία η επιστροφή στα θρανία στη Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

Με αισιοδοξία η επιστροφή στα θρανία στη Μεσσηνία (βίντεο-φωτογραφίες)

Με λίγα κενά εκπαιδευτικών, χωρίς μέτρα για προστασία από τον κορονοϊό και με την ελπίδα ότι θα είναι δημιουργική και με λιγότερα προβλήματα από τις προηγούμενες, ξεκίνησε σήμερα η νέα σχολική χρονιά στην Καλαμάτα και σε όλη τη Μεσσηνία.

Στο Πειραματικό Γυμνάσιο Καλαμάτας τον αγιασμό τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, που προέτρεψε τα παιδιά “να επιδείξετε συνέπεια στις σπουδές και στη μάθηση”.

Επεσήμανε πως “η προσπάθεια για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για να στεφθεί με επιτυχία, ξεκινάει από τις τάξεις του Γυμνασίου” και συνέστησε “εγρήγορση, συνέπεια και σπουδή για να αποκτήσετε γνώσεις και να δημιουργήσετε χαρακτήρα”.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Καπέλιος, ο αντιδήμαρχος Αναστάσης Σκοπετέας (μετέφερε τον χαιρετισμό του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου) και ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Ηλίας Γυφτέας.

Η διευθύντρια του Πειραματικού Μαρία Νικητοπούλου έκανε λόγο για σπουδαία μέρα, “καθώς ξεκινάει ένα ακόμα ταξίδι στον θαυμαστό κόσμο της γνώσης που θα κάνει τα παιδιά καλύτερους ανθρώπους”. Μίλησε για σχολείο που θα κάνει χαρούμενα τα παιδιά και δημιουργικούς τους εκπαιδευτικούς και υπογράμμισε τη συνεργασία του Πειραματικού με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, συνεργασία που κατά τη διευθύντρια, “θα οδηγήσει στην απόκτηση γνώσεων και θα κάνει τα παιδιά ευτυχισμένους ανθρώπους”.

Τέλος, η διευθύντρια ανακοίνωσε τη δρομολόγηση λεωφορείου από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας για τη μεταφορά των μαθητών στο Πειραματικό Γυμνάσιο.

* Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας τέλεσε τον αγιασμό στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας και στα Εκπαιδευτήρια Μπουγά. Εκεί (στα Εκπαιδευτήρια), ο κ. Χρυσόστομος παρατήρησε ότι “η παιδεία δεν είναι μόνο γνώση αλλά είναι και αγωγή αξιών. Και επιπλέον είναι απόκτηση μέσων και δυνατοτήτων για να μπορέσουμε τελικά τελειώνοντας την εκπαίδευσή μας και την ακαδημαϊκή μας πορεία να βγούμε χρήσιμοι πολίτες στην κοινωνία μας επ’ ωφελεία των πατριωτών μας, της χώρας μας, της πατρίδας μας και του έθνους μας. Μια τέτοια ολοκληρωμένη παιδεία, γνώση και αξίες, εχέγγυα και μέσα, σας παρέχει αυτή εδώ η σχολική μονάδα. Έχετε τη δυνατότητα με βάση τις ευρωπαϊκές προοπτικές της εκπαίδευσης να αποκτήσετε κάθε μέσο και κάθε δυνατότητα, ώστε να βγείτε στο στίβο της κοινωνίας και να γίνετε χρήσιμοι και αναγκαίοι πολίτες”.

ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Στον αγιασμό σχολείων της πόλης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρευρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Μεσσήνης Γιώργος Αθανασόπουλος. Συγκεκριμένα, ο κ. Αθανασόπουλος επισκέφτηκε το 2ο-4ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό, το ΕΠΑΛ και το Γενικό Λύκειο Μεσσήνης και ευχήθηκε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά με υγεία και δύναμη, τονίζοντας πως “η σημερινή έναρξη της σχολικής χρονιάς αποτελεί μία σημαντική στιγμή για τους μαθητές διότι σηματοδοτεί ένα νέο ξεκίνημα με στόχους, προσδοκίες και όνειρα”. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα “πρωτάκια” που ξεκινούν φέτος το Δημοτικό και στους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που επιφορτίζονται με επιπλέον άγχος λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων. Επίσης, ο Γιώργος Αθανασόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι “όλοι οι εμπλεκόμενοι στην σχολική διαδικασία θα συμβάλουν με υπευθυνότητα και συνέπεια στην επίτευξη των μαθητικών στόχων και επιδιώξεων”.

ΣΤΗΝ ΤΡΙΦΥΛΙΑ

Με τον καθιερωμένο αγιασμό και χωρίς προβλήματα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά και στα σχολεία της Τριφυλίας, τα οποία από χθες απέκτησαν και πάλι ζωή με φωνές και χαμόγελα.

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Γιώργος Λεβεντάκης σε σχετικό του μήνυμα αναφέρει: «Το πρώτο κουδούνι θα χτυπήσει σήμερα σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας και μαζί του ξεκινά σίγουρα πιο αισιόδοξα μια νέα σχολική χρονιά. Καθώς για πρώτη φορά, μετά την έναρξη της πανδημίας, θα ισχύσουν κάποιες αλλαγές όσον αφορά στην Covid-19, με κύριες εκείνες της προαιρετικής χρήσης μάσκας και της μη απαίτησης (κυρίως για τις μαθήτριες και τους μαθητές) υποχρεωτικής διενέργειας self, rapid ή μοριακού (PCR) test.

Ένα καινούργιο ταξίδι στη γνώση και τη μόρφωση αρχίζει και για όλους εσάς, τις μαθήτριες και τους μαθητές του Δήμου Τριφυλίας, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Όπως επίσης για τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους κηδεμόνες σας. Μια κοινή προσπάθεια όλων που με επιμονή, υπομονή, θέληση και στήριξη μπορεί να οδηγήσει στην ευόδωση προσδοκιών, στην επίτευξη στόχων και στην εκπλήρωση ονείρων.

Να θυμάστε αγαπητά μου παιδιά πως ως μαθήτριες και μαθητές δεν θα αποκομίσετε μονάχα γνώσεις και εμπειρίες, αλλά θα ζήσετε και μερικά από τα πιο όμορφα και ανέμελα χρόνια της ζωής σας. Χρόνια, που θα αφήσουν ανεξίτηλο σημάδι στην ψυχή σας και θα σας ακολουθούν για πάντα στο παραπέρα της διαδρομής σας. Δείξτε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς σας που κάθε νέα σχολική χρονιά υπερβάλλουν εαυτούς, προκειμένου να αντεπεξέλθουν σε κάθε δυσκολία και να φέρουν εις πέρας το ιδιαίτερα σημαντικό έργο τους. Αλλά και στους γονείς και τους κηδεμόνες σας, που επιθυμούν το καλύτερο δυνατό για εσάς και είναι πάντα δίπλα σας, στηρίζοντας και υποστηρίζοντας κάθε προσπάθειά σας.

Από την πλευρά μας, ως δημοτική αρχή, φροντίσαμε για την άψογη προετοιμασία όλων των σχολικών μονάδων του δήμου μας και ευελπιστούμε ότι και τη φετινή σχολική χρονιά θα έχουμε μια άριστη συνεργασία τόσο με τους διευθυντές τους όσο και με τους δραστήριους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων τους, προκειμένου να επιτύχουμε τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία τους.

Καλή και δημιουργική σχολική χρονιά, με υγεία και δύναμη, για όλους σας! Καλό ταξίδι στον κόσμο της γνώσης! Καλή πρόοδο!».

ΣΤΗΝ ΠΥΛΟ

Το πρώτο κουδούνι χτύπησε σήμερα και στα σχολεία του Δήμου Πύλου – Νέστορος.

Ο δήμαρχος Παναγιώτης Καρβέλας απηύθυνε στους μαθητές ευχές για καλή σχολική χρονιά, χωρίς αποστάσεις και μάσκες.

Αρχικά επισκέφτηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Μεθώνης και λίγο αργότερα έδωσε το “παρών” στην τελετή στο σχολικό συγκρότημα του Γυμνασίου - Λυκείου Μεθώνης, όπου από κοινού με τον διευθυντή του Γυμνασίου Δημήτρη Γιαννούτσο μίλησαν στους μαθητές για τις προκλήσεις της νέας χρονιάς. Ο δήμαρχος δήλωσε συγκινημένος, καθώς αυτό ήταν το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και ο ίδιος το 1984.

Στη συνέχεια, στο Γυμνάσιο - Λύκειο Πύλου οι μαθητές άκουσαν το μήνυμα της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για τη φετινή χρονιά, στο οποίο αναφέρονταν οι στόχοι του υπουργείου. Αυτοί κυρίως αφορούν το “συνεργατικό σχολείο” και το πρόγραμμα “Φιλία” για την καταπολέμηση του φαινομένου του σχολικού εκφοβισμού. Το μήνυμα διάβασε η φιλόλογος Μάρθα Γεωργακλή. Ο κ. Καρβέλας κάλεσε τα παιδιά να διαμορφώσουν το χαρακτήρα τους με βάση τις αξίες της αγάπης, της ομόνοιας, της εντιμότητας και του σεβασμού. Ευχαρίστησε προσωπικά τον διευθυντή του Γυμνασίου Παναγιώτη Τσαγκλή, την διευθύντρια του Λυκείου Πύλου Παναγιώτα Καρλή και τους καθηγητές για τον αγώνα που δίνουν καθημερινά για τους έφηβους της περιοχής. Τέλος εξήρε τους μαθητές για την υπομονή που έδειξαν όλο αυτό το διάστημα που εκτελούνταν εργασίες σημαντικών επισκευών στο σχολείο.

Ο αγιασμός του Γυμνασίου - Λυκείου Χώρας ξεκίνησε λίγο μετά τις 10.30 π.μ. και εκεί αρχικά διαβάστηκε μήνυμα της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας και του μητροπολίτη Χρυσόστομου, ο οποίος υπογράμμισε πως “νους χωρίς καρδιά είναι ξερός και άδειος”. Λίγο πριν λήξει η εκδήλωση, ο κ. Καρβέλας ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, τον αντιδήμαρχο - πρόεδρο Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δημήτρη Γαϊτάνη και τον πρόεδρο της Κοινότητας Χώρας Διονύση Δημητρόπουλο.