Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013 08:07

Πρώτο κουδούνι πριν την... απεργία

Πρώτο κουδούνι πριν την... απεργία

Με αγιασμό ξεκινούν σήμερα τα σχολεία όλης της Μεσσηνίας, αλλά από Δευτέρα τα συνδικαλιστικά όργανα δασκάλων και καθηγητών σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία έχουν εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις. 

Με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, στα λύκεια και τα γυμνάσια του νομού τα λειτουργικά κενά είναι ελάχιστα. Μάλιστα, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκαπίδευσης Γιάννης Πλατάρος, μάλλον πλεονασμοί θα παρατηρηθούν παρά κενά, στις ξενόγλωσσες ειδικότητες. 

"Τα βιβλία έχουν μοιραστεί", ενημέρωσε επίσης ο κ. Πλατάρος. Σημείωσε μόνο πως υπάρχει μια πιθανότητα να μην μπορέσουν να πάρουν βιβλία όλοι οι μαθητές που έχουν μετεγγραφεί, οι οποίοι θα τα πάρουν μάλλον έως αύριο.

Στα νηπιαγωγεία φαίνεται πως θα γίνουν κάποιες συνενώσεις, αφού ορισμένα από αυτά έχουν μόνο 5-6 μαθητές και έτσι προσωρινά δεν θα ανοίξουν. Ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Κλάδης πρόσθεσε πως τα νήπια θα μεταφερθούν σε κοντινά σχολεία, που δε θα απέχουν παραπάνω από 2, 3 ή 5 χλμ. Τα νηπιαγωγεία που δεν θα ανοίξουν αρχικά δεν θα είναι παραπάνω από 2-3, και το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πολύ πιθανό να ξαναλειτουργήσουν, όπως ανέφερε ο ίδιος. 

"Εργαζόμαστε πυρετωδώς όλες οι υπηρεσίες, ώστε όλα να είναι άρτια από την 1η μέρα. Θέλουμε να ανοίξουν όλες οι τάξεις σε όλα τα σχολεία και να υπάρχει ένας δάσκαλος ή νηπιαγωγός ανά τάξη. Τα βιβλία έχουν διανεμηθεί", τόνισε καταλήγοντας ο κ. Κλάδης. 

Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ

Οπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, στη Μεσσηνία θα γίνει φέτος ο πανηγυρικός αγιασμός της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, στον οποίο έχουν προσκληθεί όλοι οι θεσμικοί επίσημοι της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου (βουλευτές, περιφερειάρχης, αντιπεριφερειάρχης, δήμαρχος κ.λπ.). Εν τω μεταξύ, σε 4 σχολεία της Καλαμάτας και σε ένα της επαρχίας θα τελέσει τον αγιασμό ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος. 

Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε ο κ. Χρυσόστομος θα τελέσει τον αγιασμό στις 9 το πρωί στο Μουσικό Σχολείο Καλαμάτας, στις 9.30 στο 18ο Δημοτικό, στις 10.15 στο 3ο Γυμνάσιο και το 5ο Λύκειο, στις 11 στα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μπουγά και στις 12 το μεσημέρι στο Δημοτικό Σχολείο Διαβολιτσίου. 

Σύμφωνα δε με την ανακοίνωση της Περιφέρειας, ο πανηγυρικός αγιασμός θα γίνει στο σχολικό συγκρότημα της Βασ. Γεωργίου (στα Γιαννιτσάνικα): Στις 9.15 π.μ. στον αύλειο χώρο του 18ου Δημοτικού Σχολείου και του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καλαμάτας, και στις 10.15 στο διπλανό προαύλιο του συγκροτήματος των 2ου-3ου Γυμνασίων και 2ου-5ου Λυκείων Καλαμάτας.

 

Στον αγιασμό του 1ου και του 2ου ΕΠΑΛ Καλαμάτας για την έναρξη του σχολικού έτους θα βρεθεί σήμερα το πρωί ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, "η παρουσία του έχει συμβολικό χαρακτήρα και σκοπό έχει να δείξει την υποστήριξή του στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης και ιδιαίτερα στους απολυμένους εκπαιδευτικούς των καταργημένων ειδικοτήτων".