Παρασκευή, 13 Σεπτεμβρίου 2013 08:06

Στο πόδι Ασπρόχωμα - Μπουρνιάς για βιολογικό - λυματολάσπη

Στο πόδι Ασπρόχωμα - Μπουρνιάς  για βιολογικό - λυματολάσπη

Δικαστικό αγώνα με ασφαλιστικά μέτρα κατά της μονάδας βιολογικού καθαρισμού και της λυματολάσπης ξεκινούν από σήμερα κάτοικοι και φορείς του Ασπροχώματος και του Μπουρνιά. Αυτό τόνισε χθες στην "Ε" με κατηγορηματικό τρόπο ο Δημήτρης Τσίχλης, πρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου της περιοχής "Ο Ποσειδών", διευκρινίζοντας ότι την προσπάθεια του συλλόγου τη στηρίζουν οι φορείς και όλοι οι κάτοικοι και οι επαγγελματίες από το Ασπρόχωμα, τον Μπουρνιά και τα Ακοβίτικα.

"Ξεκινάμε δικαστικό αγώνα. Υπάρχουν παρανομίες. Η Μεσσήνη είναι παράνομα συνδεδεμένη με τον βιολογικό. Θα έπρεπε να είναι τριτοβάθμιος ο βιολογικός", παρατήρησε ο κ. Τσίχλης. Και διαμαρτυρήθηκε πως "φέρνουν εδώ τη λυματολάσπη και από τους άλλους βιολογικούς της Μεσσηνίας, ενώ έρχονται και βυτία με λύματα από την Αρκαδία".

Επεσήμανε ότι "θα ζητήσουμε δικαστική - εισαγγελική διερεύνηση για το πως έγινε η σύνδεση της Μεσσήνης με το βιολογικό, τη στιγμή που άντεχε μόνο 50.000 κατοίκους" και εκτίμησε πως "πίσω απ’ αυτό υπάρχουν συμφέροντα, άμεσα και έμμεσα οφέλη, και ζητώ διερεύνηση".

Διευκρίνισε ότι με τα ασφαλιστικά μέτρα θα ζητήσουν "να αποσυνδεθεί η Μεσσήνη, να μη γίνουν νέες συνδέσεις με άλλες περιοχές, να μην έρχονται βυτιοφόρα από άλλους δήμους και νομούς και να απομακρυνθεί η λυματολάσπη. Να μην εναποτίθεται στα κτήματα και τα κανάλια".

Κατήγγειλε ότι "η λυματολάσπη έχει πνίξει την περιοχή, έχει μολύνει τα πάντα, η βρώμα είναι ανυπόφορη. Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι".

Για την πρόθεση της δημοτικής αρχής να γίνεται στη ΜΟΛΑΚ η διαχείριση της λυματολάσπης, με μετατροπή του βιοαντιδραστήρα, έκανε λόγο για μαθητευόμενους μάγους και δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο: "Δεν πρόκειται να αφήσουμε να γίνει τίποτα στη ΜΟΛΑΚ. Δε θα είμαστε τα πειραματόζωα. Τίποτα δε λειτουργεί σωστά. Ούτε τη ΜΟΛΑΚ, ούτε τίποτα άλλο θέλουμε στην περιοχή μας".

Ο πρόεδρος του συλλόγου "Ο Ποσειδών" είπε ότι "ο βιολογικός είναι κοροϊδία" και πρόσθεσε: "Εκεί που εκβάλλει ο υποθαλάσσιος αγωγός του βιολογικού δεν έχουν κάνει μετρήσεις. Εχουμε στοιχεία που θα αποκαλυφθούν στη δικαιοσύνη".

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "η ΔΕΥΑΚ παρήγγειλε, όπως είδαμε στη "Διαύγεια", για ένα χρόνο, 150 τόνους χλώριο για τον βιολογικό" και σημείωσε, αντιδρώντας: "Πράγμα που σημαίνει ότι 500 κιλά χλώριο θα πέφτουν καθημερινά στη θάλασσα. Τόσο χλώριο στη θάλασσα καταστρέφει τον Μεσσηνιακό Κόλπο".

 

Γ.Σ.