Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2023 08:00

Απέδωσαν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών Γεωπονίας - Τροπολογία κατοχύρωσης των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων

Γράφτηκε από την

Τροπολογία που θα ρυθμίζει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των Τμημάτων Γεωπονίας σε πρώην ΤΕΙ που έγιναν πανεπιστημιακά το 2018, αναμενόταν χθες το βράδυ στη Βουλή.

Η τροπολογία αναμενόταν να κατατεθεί στο άρθρο 126 του νομοσχεδίου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον τίτλο “Ενιαίο Ρυθμιστικό Πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού - Δήμητρα”. Το άρθρο αυτό αφορά στα αρρύθμιστα, μέχρι σήμερα, επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων αυτών των τμημάτων.

Εκτιμάται ότι τα βασικά αιτήματα  της κινητοποίησης φοιτητών και καθηγητών σε 13 πανεπιστημιακά τμήματα πρώην ΤΕΙ, ικανοποιούνται με τη συγκεκριμένη τροποποιημένη διάταξη.

Το αίτημα για ονομαστικοποίηση και των 13 τμημάτων Γεωπονίας, γίνεται δεκτό και τα τμήματα δεν περιγράφονται με τρόπο γενικό σε μια υποπαράγραφο, κάτω από τα ήδη θεσπισμένα δηλαδή επαγγελματικά δικαιώματα των «παραδοσιακών» Τμημάτων Γεωπονίας στα ΑΕΙ (Αθήνας, ΑΠΘ, Δημοκρίτειο κλπ.). Η περιγραφή των τμημάτων ονομαστικά ένα προς ένα, κατοχυρώνει εφάπαξ τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

 

Τον αγώνα για την κατοχύρωση των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων συνέχισαν και χθες οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα, όπως και οι συνάδελφοί τους σε συναφείς σχολές που αναβαθμίστηκαν από τεχνολογικές σε πανεπιστημιακές το 2018.

Το μεσημέρι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία Καλαμάτας και ακολούθησε πορεία με συνθήματα σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Προχθές Τετάρτη ο Φοιτητικός Σύλλογος της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου παρευρέθηκε μαζί με όλους τους υπόλοιπους Φοιτητικούς Συλλόγους πανελλαδικά των Τμημάτων Γεωπονίας στην διαμαρτυρία - κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, έξω από τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας, “όπου οι φοιτητές φώναξαν μαζικά το αυτονόητο: Την άμεση κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων”.