Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 08:01

Γυμνάσιο Αριστομένη: Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ελιά και το λάδι

Γράφτηκε από την

 

Οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου  Αριστομένη αξιοποίησαν διαθεματικά τις τέσσερεις περιεκτικές μουσειο-βαλίτσες του εκπαιδευτικού προγράμματος «Ελιά και Λάδι» του Ιδρύματος Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου.

Συνδύασαν ενότητες των μαθημάτων τους με βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες οι μαθητές ξαναανακάλυψαν την ελιά και το λάδι, από τον «ελαιώνα» και το «ελαιουργείο» μέχρι το «εστιατόριο» και την «αγορά». Με τον μαθηματικό του σχολείου αξιοποίησαν τις μονάδες μέτρησης και τις κλίμακες για να μετρήσουν στον γειτονικό ελαιώνα πόσα δέντρα και σε τι απόσταση υπάρχουν στο κτήμα και ποια θα ήταν η ιδανική κατανομή των δέντρων.

Με τη φυσικό-χημικό τους, χρησιμοποιώντας τα υλικά της μουσειο-βαλίτσας και πειραματίστηκαν στο εργαστήριο κάνοντας δοκιμές σε δοκιμαστικούς σωλήνες με τα διαλύματα του ελαίου, της αιθυλικής αλκοόλης και του ανθρακούχου αναψυκτικού με βιταμίνη C, μαγειρική σόδα και στερεό χλωριούχο νάτριο. Με τη φιλόλογο έκαναν ιστορική αναδρομή στην καλλιέργεια και εμπορία της ελιάς και του λαδιού στο πέρασμα των αιώνων. Με τις καθηγήτριες ξένων γλωσσών εξερεύνησαν διαδικτυακά τις τιμές των προϊόντων ελιάς-λαδιού στις παγκόσμιες αγορές, τις εμπορικές συσκευασίες και τις ανταγωνίστριες χώρες.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με εκπαιδευτική επίσκεψη στο κοντινό μας ελαιουργείο Αναγνωστόπουλος στο Μάνεσι όπου οι μαθητές ανακάλυψαν μια σύγχρονη και δημιουργική αντίληψη για την παραγωγή, τυποποίηση και προώθηση των προϊόντων της ελιάς. Στα δύο πρότυπα και καλαίσθητα ελαιουργεία στο Τρίκορφο και στο Μάνεσι, η νέα γενιά της οικογένειας Αναγνωστόπουλου τους παρουσίασε σύγχρονες και ποιοτικές μεθόδους επεξεργασίας  και τυποποίησης της ελιάς και του ελαιολάδου και τις δυνατότητες προώθησης των προϊόντων μας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί μυήθηκαν στη γευσιγνωσία του ελαιολάδου η οποία μπορεί να αξιοποιηθεί και στον τομέα της τουριστικής ανάπτυξης του νομού. Στη συνέχεια έγινε συζήτηση για  τις ευκαιρίες απασχόλησης σε συναφή με την αλυσίδα του λαδιού και της ελιάς επαγγέλματα, από την παραγωγή στον ελαιώνα έως την κουζίνα και το τραπέζι του εστιατορίου και του ξενοδοχείου.

Το πρόγραμμα «Ελιά και λάδι» θα ολοκληρωθεί με αξιολόγηση της εμπειρίας από μαθητές και εκπαιδευτικούς, και προβολή και διάχυσή στην τοπική κοινότητα της δημιουργικής συνεργασίας του σχολείου με το ίδρυμα Κωνσταντακόπουλου το οποίο προωθεί τις μουσειο-βαλίτσες, και τα ελαιουργεία Αναγνωστόπουλος τα οποία οργάνωσαν την εκπαιδευτική επίσκεψη και τη γευσιγνωσία ελαιολάδου.