Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2013 08:27

Τα παιδιά δημιούργησαν αφίσα παράστασης του ΜΕΘ

Γράφτηκε από την

Τα παιδιά του Κέντρου Στήριξης Καλαμάτας των Παιδικών Χωριών SOS είναι οι δημιουργοί της αφίσας της νέας παράστασης του Μεσσηνιακού Ερασιτεχνικού Θεάτρου "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", η οποία ξεκινά στις 18 Οκτώβρη στο Πνευματικό Κέντρο.

Το έργο είναι των Σακελλάριου - Γιαννακόπουλου, είναι κλασικό πια και έχει παρουσιαστεί τόσο στο θέατρο όσο και στο σινεμά. Την παράσταση του ΜΕΘ σκηνοθετεί για ακόμα μια φορά ο Γιάννης Καλαντζόπουλος. 

"Το έργο το νιώθουμε επίκαιρο δυστυχώς" ξεκίνησε να λέει ο πρόεδρος Γιώργος Παντελόπουλος χθες στη σχετική συνέντευξη τύπου. "Εχει πολλούς συμβολισμούς για εμάς. Το ΜΕΘ κάνει πράξη την κοινωνική του αποστολή, αγκαλιάζοντας τα παιδιά του Κέντρου Στήριξης Καλαμάτας. Τα είχαμε μαζί μας στα θεατροπαιχνίδια, θα τα έχουμε και φέτος και τους ζητήσαμε να μας ζωγραφίσουν την αφίσα που θα είναι το εξώφυλλο του προγράμματος. Ενα μέρος από τα έσοδα των 15 παραστάσεων θα πάει για το Κέντρο, για να βοηθήσουμε όσο μπορούμε στις ανάγκες τους. Ευχαριστούμε και τα ίδια τα παιδιά και τους ανθρώπους της Τοπικής Ομάδας Στήριξης. Θέλουμε να ζητήσουμε από τους επιχειρηματίες να βάλουν τις αφίσες στη βιτρίνα τους και στη συνέχεια να τις κρατήσουν ως ενθύμιο ανθρωπιάς." πρόσθεσε.

Στη συνέχεια η κοινωνική λειτουργός των SOS Γιώτα Μηλίτση αναφέρθηκε στο Κέντρο της Καλαμάτας και τους σκοπούς του, καθώς και στο πώς αυτό στηρίζει τη δυσλειτουργική οικογένεια. Η εκπρόσωπος του Κέντρου Αλέκα Κανελλοπούλου ευχαρίστησε το ΜΕΘ, και τους εθελοντές - φίλους του Κέντρου.

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Καλαντζόπουλος δήλωσε πως εξ ορισμού το θέατρο, με την κατάληξή του "- ον", δηλώνει την ενεργητική συμμετοχή, από πλευράς ανθρώπου. "Το θέατρο είναι ένα εργαλείο. Οφείλω να ευχαριστήσω το ΜΕΘ και τα Χωριά SOS, που μου έδωσαν την ευκαιρία να λάβω μέρος σε αυτή την προσπάθεια. Η σύμπραξη αυτή είναι ένας συμβολισμός. Μας κάνει να σκεφτούμε πως πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και το μέλλον είναι τα παιδιά. Αν το είχαμε κάνει νωρίτερα, θα είχαμε αποφύγει φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε σήμερα" τόνισε. 


Υπόθεση του έργου: Ενας φιλήσυχος οικογενειάρχης, μετά τον πόλεμο και την Κατοχή στην Αθήνα, παρακολουθεί τα εμφύλια πάθη να θεριεύουν και όλοι να έχουν ξεχάσει το δράμα της Κατοχής. Ενώ κοιμάται, βλέπει σε όνειρο πως οι Γερμανοί ξανάρχονται και όλοι αρχίζουν να ξαναζούν την αγριότητα που ζούσαν, μέχρι πριν λίγα χρόνια. Οι Γερμανοί έφυγαν από την Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου του 1944, και η παράσταση ανέβηκε το 1946 στο Θέατρο Ρεξ - Κοτοπούλη με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Λογοθετίδη, σημειώνοντας τεράστια επιτυχία, ενώ θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά έργα των "Διόσκουρων" του Ελληνικού θεάτρου, Σακελλάριου και Γιαννακόπουλου.

Η ταινία "Οι Γερμανοί ξανάρχονται", παραγωγής της Φίνος Φιλμ, έκανε πρεμιέρα στις 5 Ιανουαρίου του 1948 και έκοψε μόνο στην πρώτη προβολή στην Αθήνα 136.033 εισιτήρια. Ηταν το εφαλτήριο της μεγάλης, προσωπικής πια, καριέρας στο θέατρο και το σινεμά του Λογοθετίδη, που θα κρατούσε ως το 1960 και τον πρόωρο θάνατό του. Αλλά ήταν και η αρχή μιας ολόκληρης σειράς διαχρονικών κωμωδιών των Αλέκου Σακελλάριου και Χρήστου Γιαννακόπουλου, οι περισσότερες από τις οποίες ήταν γραμμένες για τον Λογοθετίδη. Μεταφέρθηκε στην τηλεόραση σε σκηνοθεσία του ίδιου του Σακελλάριου, με τον Γιάννη Μιχαλόπουλο στον κεντρικό ρόλο.

Γ. Σαρ.