Παρασκευή, 26 Μαϊος 2023 21:12

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Αφιέρωμα μνήμης στην Βάσω Πέννα

Γράφτηκε από την
Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Αφιέρωμα μνήμης στην Βάσω Πέννα

 

Εκδήλωση για την παρουσίαση του δεύτερου τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου έγινε στις 18 Μαΐου στο αμφιθέατρο “Νικόλαος Γ. Πολίτης”, στην Καλαμάτα.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την παρουσίαση της Επιστημονικής Επετηρίδας “Νέδα” της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών, τη μόνη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου που εκδίδει Επιστημονική Επετηρίδα. Ακολούθησε αφιέρωμα μνήμης στην αείμνηστη καθηγήτρια Βάσω Πέννα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με αφιέρωμα στον ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών (ΤΙΑΔΠΑ), Αλέξη Σαββίδη.

Την έναρξη του προγράμματος έκανε η πρόεδρος του ΤΙΑΔΠΑ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιωάννα Σπηλιοπούλου, που είχε και όλο τον συντονισμό του.

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος (σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του), ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθηγητής Θανάσης Κατσής και ο κοσμήτωρ της Σχολής, καθηγητής Νίκος Ζαχαριάς.

Στη συνέχεια, έλαβε τον λόγο η αναπληρώτρια καθηγήτρια Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Τμήματος Φιλολογίας, Ελένα Κουτριάνου, η οποία παρουσίασε τα περιεχόμενα του τόμου της Επιστημονικής Επετηρίδας της Σχολής, που φέρει τον τίτλο “Νέδα”.

Ακολούθως, τον λόγο έλαβε ο δρ. Βαγγέλης Μαλαδάκης, που μίλησε με θέμα “Δοκός: Τα κινητά ευρήματα. Πτυχές της ζωής μιας βυζαντινής καστροπολιτείας. Η μεταθανάτια δημοσίευση της Βάσως Πέννα ως κατακλείδα των ερευνών της για τη μεσαιωνική Πελοπόννησο”.

Το δεύτερο μέρος ήταν αφιερωμένο εξολοκλήρου στην αείμνηστη Βάσω Πέννα, με αφορμή τα πέντε χρόνια από τον θάνατό της, με τους ακόλουθους ομιλητές: Πολυξένη Αδάμ-Βελένη, γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Δημήτρης Λέτσιος, πρέσβης ε.τ. Πέτρος Θέμελης, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, επίτιμος καθηγητής του ΤΙΑΔΠΑ. Άδωνις Κύρου, δημοσιογράφος, ιστορικός. Γιώργος Ανδρειωμένος, πρόεδρος του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Τους ομιλητές ευχαρίστησε, κλείνοντας την εκδήλωση, η κόρη της Βάσως Πέννα, δρ. Δάφνη Πέννα.

Το τρίτο μέρος με τίτλο “Μουσικός Ανήρ” ήταν αφιερωμένο στον ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Αλέξη Σαββίδη, με την ευκαιρία της πρόσφατης αφυπηρέτησής του (31 Αυγούστου 2022). Για τον “Μουσικό άνδρα”, μίλησε αρχικά ο τ. αναπληρωτής καθηγητής του ΤΙΑΔΠΑ Αριστείδης Δουλαβέρας. Κατόπιν τον λόγο έλαβε (σε διαδικτυακή σύνδεση) ο απόφοιτος του ΤΙΑΔΠΑ, Ηλίας Κλαουδάτος.


NEWSLETTER