Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013 11:40

Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. για τα προβλήματα σχολείων στη Λακωνία

Γράφτηκε από την
Η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δ.Ε. για τα προβλήματα σχολείων στη Λακωνία

Ανακοίνωση με την οποία κάνει επισημάνσεις και ζητάει απαντήσεις αναφορικά με ελλείψεις , που υπάρχουν σε σχολικές μονάδες της Λακωνίας εξέδωσε η ΠΑΣΚ Καθηγητών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 

Ακολουθεί αναλυτικά η ανακοίνωση:

"Πρόσφατα, ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε μέτρα προκειμένου να αναπληρωθούν οι χαμένες από καταλήψεις ώρες είτε με επιμήκυνση του σχολικού έτους είτε με αναπλήρωση στις διακοπές του Πάσχα. Επίσης μετά την αύξηση του διδακτικού ωραρίου των καθηγητών προχώρησε ακόμα παραπέρα με την καθιέρωση παρουσιολογίου στα σχολεία, θεωρώντας τα μια απλή δημόσια υπηρεσία, αδιαφορώντας για τον χρόνο που διαθέτουν οι εκπαιδευτικοί στο σπίτι για τη διδακτική τους προετοιμασία.

Ίσως, κάποιος μπορεί να σκεφτεί πως ο κ. Αρβανιτόπουλος προσπαθεί να βάλει μια τάξη στην παιδεία, να μην χαθεί ούτε μια ώρα μάθημα και όλοι οι καθηγητές να είναι στα σχολεία τους. Το μόνο που καταφέρνει ο υπουργός, όμως, είναι να αναδείξει τον στρουθοκαμηλισμό της διοίκησής του.

Θα μπορούσε να μας απαντήσει ο κ. υπουργός πόσες ημέρες θα επιμηκυνθεί το σχολικό έτος προκειμένου να αναπληρωθούν όλες εκείνες οι ώρες που έχουν χαθεί από την αρχή της χρονιάς λόγω έλλειψης καθηγητών ; Αν σε τρεις ημέρες κατάληψης χάνονται 21 ώρες για κάθε τμήμα, πόσες έχουν χαθεί συνολικά και ακόμη χάνονται αφού για παράδειγμα :

    • Στο τμήμα Βρεφονηπιοκόμων της Γ’ τάξης του 1ου ΕΠΑ.Λ Σπάρτης δεν διδάσκονται 20 ώρες την εβδομάδα από την αρχή του σχολικού έτους λόγω έλλειψης καθηγητή.

    • Στο τμήμα Νοσηλευτικής του ΕΠΑ.Λ. Μολάων δεν έχει πραγματοποιηθεί ούτε μια ώρα ειδικότητας από την αρχή του έτους με τα παιδιά να κινδυνεύουν να μην πάρουν απολυτήριο και πτυχίο αφού δεν θα έχουν διδαχθει όλα τα μαθήματα.

    • Στο Μουσικό σχολείο Σπάρτης (όπως και στα περισσότερα Μουσικά σχολεία) δεν διδάσκονται μαθήματα μουσικής παιδείας αφού δεν έχει γίνει ακόμη καμία πρόσληψη μουσικού ; Πώς να καλύψει ο ένας και μοναδικός καθηγητής μουσικής του σχολείου τις 350 εβδομαδιαίες ώρες ; Πρόκειται να αναπληρωθούν οι ώρες αυτές ; Γίνεται και πότε ; Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των καθηγητών και της Διευθύντριας του σχολείου, γιατί φεύγουν οι μαθητές από το Μουσικό σχολείο ; Ενώ έχει ξεκινήσει η ανέγερση του κτηρίου και διατίθενται 7.000.000 Ευρώ από το Ελληνικό Δημόσιο, θα υπάρχει, όταν ολοκληρωθεί, Μουσικό σχολείο για να στεγασθεί εκεί ;

Θα μπορούσε να μας απαντήσει ο κ. υπουργός γιατί, ενώ οι διδακτικές ώρες και εβδομάδες στην Ελλάδα είναι όσες και ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος, οι αμοιβές των εκπαιδευτικών είναι σχεδόν στο 50% του Ευρωπαϊκού μέσου όρου και χαμηλότερες από τις αμοιβές όλων των υπόλοιπων δημόσιων υπαλλήλων στη Ελλάδα με ανάλογα προσόντα ;

Η αδιαφορία για την ουσία των προβλημάτων είναι παραπάνω από εμφανής και ο στρουθοκαμηλισμός σε όλο του το μεγαλείο. Ζητάμε να μη χάνεται ούτε μία διδακτική ώρα. Με άμεση κάλυψη των κενών θέσεων εκπαιδευτικών να μην λείπει κανένας καθηγητής από το μάθημά του. Απαιτούμε να αναπληρωθούν όλες οι ώρες που χάθηκαν για οποιαδήποτε αιτία".  


NEWSLETTER