Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 07:24

Ανοχύρωτοι απέναντι στον καιρό

Μεγάλες καταστροφές σε θερμοκήπια, καλλιέργειες και υποδομές άφησε πίσω της η κακοκαιρία που έπληξε τη Μεσσηνία τη νύχτα της Τρίτης. Ως συνήθως ο νομός αποδείχτηκε ανοχύρωτος απέναντι σε καιρικά φαινόμενα που "βαφτίζονται" ακραία προκειμένου να μην αναλάβουν κανένα πολιτικό κόστος οι αρμόδιοι. Για μια ακόμα φορά, το μόνο που κάνουν οι αρχές είναι… απολογισμός των καταστροφών, αφού αδυνατούν να πάρουν ακόμα και απλά μέτρα προστασίας από τον άνεμο και τη βροχή. 

Ετσι και χθες με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε η καταγραφή των πληγών που άνοιξε η φύση στην απροστάτευτη Μεσσηνία. Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό, οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν σε θερμοκήπια της Τριφυλίας και σε καλλιέργειες των Δήμων Καλαμάτας, Μεσσήνης και Πύλου-Νέστορος. Οσον αφορά τις υποδομές, αξίζει να σημειωθεί ότι το ημιτελές έργο προστασίας της ακτής στο Ακρογιάλι δεν άντεξε, με συνέπεια η θάλασσα να βγει και πάλι στο δρόμο. Στη Μικρή Μαντίνεια, λόγω των μόλων που έχουν κατασκευαστεί, τα κύματα άλλαξαν κατεύθυνση και η θάλασσα... τρώει πλέον την ξηρά σε άλλο σημείο. Αυτό σημαίνει ότι μάλλον θα χρειαστεί να γίνουν κι άλλοι μόλοι προστασίας στην περιοχή. 

Κατά τα άλλα, η Ναυαρίνου ως συνήθως πλημμύρισε με… ξαπλώστρες και πλακάκια από τις κατασκευές που έχουν αφήσει οι καταστηματάρχες στην παραλία. Επίσης, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος έπεσαν μεγάλα βράχια και πέτρες στο δρόμο Καλαμάτα - Σπάρτη, ενώ για μια ακόμα φορά φούσκωσε και ξεχείλισε η Νέδα, με συνέπεια να πλημμυρίσουν οι γειτονικές καλλιεργούμενες εκτάσεις. 

Τέλος, δεν έλειψαν και τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καθώς λόγω της κακοκαιρίας αρκετές περιοχές σε όλη τη Μεσσηνία έμειναν για μεγάλα διαστήματα χωρίς ρεύμα.