Κυριακή, 16 Ιουνίου 2024 20:55

Μεσσηνία: Δράση για ανάδειξη παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών

Μεσσηνία: Δράση για ανάδειξη παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών

Μεγάλη ανταπόκριση από τα σχολεία του Δήμου Καλαμάτας αλλά και άλλων περιοχών της Μεσσηνίας, είχε η περιβαλλοντική δράση “Υιοθετώ ένα σπόρο - Συμβάλλω στη διάσωση και ανάδειξη των παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών του τόπου μου”.

Η δράση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μεσσηνίας, με το Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Λαχανοκομίας του τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, με τη συνδρομή και στήριξη του Δήμου Καλαμάτας. Οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετείχαν εκπαιδεύτηκαν και ασχολήθηκαν στην πράξη με τη σπορά, τη φροντίδα και συλλογή σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών λαχανικών, έφτιαξαν τους δικούς τους σχολικούς λαχανόκηπους, έμαθαν καλλιεργητικές τεχνικές, και είχαν υπό την εποπτεία τους την ανάπτυξη των φυτών τους, σε όλα τα στάδια, από τη σπορά έως την παραγωγή.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε φέτος και σε αυτό συμμετείχαν: Δημοτικά Άριος, Αρφαρών, 7ο, 8ο, 12ο και 21ο Καλαμάτας, 5ο Γυμνάσιο Καλαμάτας, τα Νηπιαγωγεία Άριος, Σπερχογείας, το 20ο και το 24ο Νηπιαγωγείο Καλαμάτας. Επίσης, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας, το 3ο Δημοτικό Σχολείο Μεσσήνης και το Νηπιαγωγείο Μερόπης.

Όπου υπήρχε η δυνατότητα τα παιδιά καλλιέργησαν στον κήπο του σχολείου τους τα δικά τους λαχανικά βιολογικής καλλιέργειας, όπου δεν υπήρχε περιορίστηκαν σε γλαστράκια, ενώ στην περίπτωση του Δημοτικού Σχολείου Άριος, δημότισσα παραχώρησε το κτήμα της στα παιδιά. Σκοπός του προγράμματος ήταν να αναδείξει τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών του τόπου μας, δίνοντας έμφαση στη βιοποικιλότητα και στην αειφορία, και τα παιδιά να συνειδητοποιήσουν τη σπουδαιότητα της διατήρησης της γεωργικής ποικιλομορφίας, με καλλιεργητικές μεθόδους φιλικές στο περιβάλλον, την αξία της γης και της καλλιέργειας. Παράλληλα όμως τα παιδιά “καλλιέργησαν” τις δεξιότητές τους, την ομαδικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, τη θέση στόχων και την επίτευξή τους, αλλά και τη σημασία της υγιεινής διατροφής.

Είχαν τη δυνατότητα να δουν τους σπόρους τους να αναπτύσσονται και να παράγουν καρπούς. Οι μικροί “γεωπόνοι” με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και των καθηγητών του Τμήματος Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ακολούθησαν υποδειγματικά τις οδηγίες και ολοκλήρωσαν με επιτυχία το πρόγραμμα, αποκομίζοντας γνώσεις, αλλά και τη δική τους παραγωγή, απασχολούμενοι δημιουργικά στη φύση. Καλλιέργησαν πατάτες, ντομάτες, μαρούλια, κρεμμύδια, αγγουράκια, πιπεριές, μελιτζάνες, σπανάκια, ραδίκια και μπρόκολα και κουνουπίδια αλλά και αρωματικά φυτά, όπως ρίγανη, και λεβάντες αλλά ακόμα και λούπινα, μέχρι και λούφα. Έφτιαξαν τα δικά τους μικρά θερμοκήπια, αποκομίζοντας μοναδική εμπειρία γνώσης.