Πρόκειται για την πράξη «Δράσεις Πρόληψης για την Προαγωγή της Υγείας του Πληθυσμού στην περιοχή ΟΧΕ Σικυωνίων, Ξυλοκάστρου – Ευρωστίνης και Νεμέας», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και περιλαμβάνει υπηρεσίες πρόληψης, έγκαιρης διάγνωσης και ενημέρωσης για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες.
Για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας προβλέπονται υπηρεσίες πρώιμης ανίχνευσης νευροαναπτυξιακών, γλωσσικών, επικοινωνιακών, κινητικών και μαθησιακών δυσκολιών, καθώς και έλεγχοι όρασης, ακοής και μυοσκελετικής υγείας. Για τους εφήβους θα υλοποιηθούν δράσεις πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας, με δυνατότητα αξιοποίησης τεχνολογιών Εικονικής Πραγματικότητας ως βιωματικού εργαλείου εκπαίδευσης και πρόληψης.
Για τους ηλικιωμένους προβλέπονται υπηρεσίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της κινητικότητας και της λειτουργικής αυτονομίας, όπως αξιολόγηση ισορροπίας και κινητικότητας, ψηφιακή πελματογραφία και μέτρηση οστικής πυκνότητας. Περιλαμβάνονται επίσης δράσεις πρόληψης για την υπέρταση, την αγγειακή γήρανση και την υπνική άπνοια, καθώς και εκτίμηση παραγόντων κινδύνου για αιφνίδια περιστατικά.
Ξεχωριστό σκέλος του προγράμματος αφορά την υπογεννητικότητα, με ελέγχους γονιμότητας για άνδρες και γυναίκες και εξατομικευμένη προγεννητική συμβουλευτική για γυναίκες και ζευγάρια αναπαραγωγικής ηλικίας.
Στην πράξη εντάσσονται ακόμη στοχευμένες δράσεις πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα και του προστάτη, με αξιολόγηση παραγόντων κινδύνου και προληπτικούς ελέγχους, καθώς και ενημερωτικές δράσεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ και άλλους χώρους της κοινότητας.
Οι υπηρεσίες θα λειτουργούν συμπληρωματικά προς τα υφιστάμενα εθνικά προγράμματα υγείας, με στόχο την κάλυψη αναγκών στην ενημέρωση, την πρόληψη και την έγκαιρη υποστήριξη των πολιτών.
Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Δημήτρης Πτωχός δήλωσε ότι «η πρόληψη είναι ίσως η σημαντικότερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε στην υγεία», επισημαίνοντας ότι μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης οργανωμένες υπηρεσίες έρχονται πιο κοντά στους πολίτες όλων των ηλικιών. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για δράσεις με κοινωνικό αποτύπωμα και έμφαση στην έγκαιρη διάγνωση, την ενημέρωση και την πρόληψη.
