Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014 20:54

Μαργέλης: "Δήλωση στην τράπεζα για την προστασία από πλειστηριασμούς"

Γράφτηκε από την

Να μην αμελήσουν να πάνε στις τράπεζες μέχρι το τέλος του μήνα και να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι προστατεύονται από το νέο νόμο για τους πλειστηριασμούς και έτσι να σώσουν την πρώτη κατοικία τους, συμβουλεύει τους δανειολήπτες ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Ο Κώστας Μαργέλης είπε προχθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι χωρίς την υπεύθυνη δήλωση που να βεβαιώνει ότι κάποιος πληροί τις προϋποθέσεις για να μην βγει το σπίτι του σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες, δεν έχει καμία προστασία. 

 

Πιο αναλυτικά ο πρόεδρος του ΔΣΚ ενημέρωσε ότι ο νέος νόμος, στον οποίο περιέχονται οι νέες ρυθμίσεις για την αναστολή των πλειστηριασμών, έχει πάρει ΦΕΚ από τις 31 Δεκεμβρίου και είναι σε ισχύ. Ωστόσο, οι πολίτες δεν γνωρίζουν τι ακριβώς ισχύει και έτσι καθημερινά προσέρχονται στα γραφεία του συλλόγου τουλάχιστον πέντε με δέκα άτομα για να ρωτήσουν αν μπορεί η τράπεζα να βγάλει το σπίτι τους σε πλειστηριασμό. Με αφορμή αυτό, λοιπόν, ο Κ. Μαργέλης ενημέρωσε ότι για όλο το τρέχον έτος η πρώτη κατοικία θα προστατεύεται για χρέη προς τις τράπεζες, υπό ορισμένες προϋποθέσεις μόνο, που είναι εισοδηματικές και περιουσιακές.

"Καταρχήν για όλο το έτος 2014 απαγορεύονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων οφειλετών, που χρησιμεύουν ως κύρια κατοικία, εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ", ανέφερε. Διευκρίνισε πάντως ότι "η απαγόρευση αυτή δεν καταλαμβάνει τις οφειλές που προέκυψαν από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, από διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, τέλη προς νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εισφορές προς οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης είτε προέκυψαν από χορήγηση δανείων από φορείς κοινωνικής ασφάλισης". 

Από το νέο νόμο προστατεύεται η πρώτη κατοικία οφειλετών οι οποίοι πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις: "α) το ετήσιο δηλωθέν οικογενειακό τους εισόδημα, όπως διαμορφώνεται κατόπιν της αφαίρεσης των κρατήσεων υπέρ των ασφαλιστικών ταμείων, του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης, είναι μικρότερο ή ίσο των 35.000 ευρώ, β) η συνολική αξία της κινητής και ακίνητης περιουσίας τους είναι μικρότερη ή ίση των 270.000 ευρώ και εξ αυτής το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό την 20ή Νοεμβρίου 2013, δεν υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ, εξαιρουμένων περιοδικών παροχών από συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά προγράμματα".

Πρέπει να σημειωθεί ότι για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω ή για άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τα παραπάνω όρια των προϋποθέσεων προσαυξάνονται κατά 10%.

"Εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις μισθωτοί και συνταξιούχοι θα πληρώνουν μηνιαία δόση που θα κυμαίνεται από 10% έως 16% περίπου του μηνιαίου εισοδήματός τους. Ενδεικτικά για εισόδημα άνω των 15.000 ευρώ θα καταβάλλεται ετήσια δόση 1.500 ευρώ συν 20% του υπερβάλλοντος εισοδήματος", εξήγησε ο Κ. Μαργέλης. Ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες "η νέα μηνιαία δόση θα υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο, όμως δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη της τελευταίας ενήμερης δόσης τους". 

Κλείνοντας επανέλαβε ότι "για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να υποβάλει στην τράπεζα αίτηση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014 ή μέσα σε δύο μήνες από την επίδοση επιταγής προς εκτέλεση". 

Ν.Κ.