Πέμπτη, 15 Μαϊος 2014 13:26

Απειλούν με αποχή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αν η αποζημίωση δεν αυξηθεί στα 115 ευρώ

Γράφτηκε από την
Απειλούν με αποχή οι δικαστικοί αντιπρόσωποι αν η αποζημίωση δεν αυξηθεί στα 115 ευρώ

"Φιλοδώρημα" είναι σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Μαργέλη η εκλογική αποζημίωση των 90 ευρώ ανά ημέρα, που έχουν να λαμβάνουν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι. Και προτείνει -όπως και η συντονιστική επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας με ανακοίνωσή της- η αποζημίωση αυτή να αυξηθεί κατά 25 ευρώ, στα 115 ευρώ την ημέρα. 

 

Επιπλέον, ο Κ. Μαργέλης πιστεύει ότι σωστό και δίκαιο είναι οι δικηγόροι που διορίστηκαν σε εκλογικά τμήματα εντός του νομού όπου ζουν και εργάζονται, να πάρουν κι αυτοί άμεσα τα χρήματα, όπως έγινε και με εκείνους που θα μετακινηθούν εκτός νομού. Αλλά και να τους καταβληθούν επίσης οδοιπορικά και για τη δεύτερη Κυριακή, αλλιώς προτείνει οι δικηγόροι να μην προσέλθουν στα καθήκοντά τους στις ευρωεκλογές. 

Πιο αναλυτικά ο Κ. Μαργέλης λέει ότι «η εκλογική αποζημίωση δεν είναι φιλοδώρημα», καταγγέλλοντας την Πολιτεία ότι απαξιώνει τόσο το δικηγορικό λειτούργημα όσο και τον θεσμικό ρόλο του δικαστικού αντιπροσώπου. Και αναφέρει ότι η εκλογική αποζημίωση «για να έχει αντίκρισμα θα έπρεπε να καταβληθεί με όρους ισονομίας και δικαιοσύνης και να επανακαθορισθεί το ύψος ημερήσιας αποζημίωσης στα 115 ευρώ». Προσθέτει μάλιστα ότι το ποσό που καθορίστηκε από το υπουργείο Οικονομικών «φανερώνει την πλήρη απαξίωση από μέρους της Ελληνικής Πολιτείας τόσο του δικηγορικού λειτουργήματος όσο και του θεσμικού ρόλου του δικαστικού αντιπροσώπου». 

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Καλαμάτας θεωρεί ότι η Πολιτεία «ζητάει από τους δικηγόρους ως "είλωτες" να αποδεχθούν τη χορήγηση "φιλοδωρήματος" αντί ουσιαστικής αποζημίωσης». Επίσης καταγγέλλει ως «πρωτοφανές» το ότι οι διορισμένοι δικηγόροι εντός του νομού της επαγγελματικής τους δραστηριότητας θα πάρουν την εκλογική αποζημίωση αρκετές ημέρες μετά τις εκλογές, αντί αμέσως μετά την εκτέλεση των καθηκόντων τους - όπως και το ότι δεν θα καταβληθούν οδοιπορικά για τις ευρωεκλογές τη δεύτερη Κυριακή. 

Καταλήγοντας, ο Κώστας Μαργέλης αναφέρει: «Σε κάθε περίπτωση πρέπει να γίνει σαφές στην Ελληνική Πολιτεία ότι, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα πανθομολογούμενα δίκαια αιτήματά μας, θα πρέπει η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας να αποφασίσει ότι τουλάχιστον για τις ευρωεκλογές, να μη μεταβούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους - αφού η ελληνική Πολιτεία δεν τους καταβάλλει τα οδοιπορικά για τις εκλογές αυτές».

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER