Παρασκευή, 25 Ιουλίου 2014 16:01

Η Εθνική Τράπεζα διώχνει Καλαματιανούς δικηγόρους, καταγγέλλει ο Μαργέλης

Η Εθνική Τράπεζα διώχνει Καλαματιανούς δικηγόρους, καταγγέλλει ο Μαργέλης

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας διαμαρτύρεται με επιστολή του, γιατί η Εθνική Τράπεζα διέκοψε τη συνεργασία της με Καλαματιανούς δικηγόρους. Στην ίδια επιστολή ο ΔΣΚ αντιδρά σε πρακτικές τραπεζών να αναθέτουν σε εισπρακτικές εταιρείες υποθέσεις δανειοληπτών και προτείνει να γίνει έλεγχος από την Τράπεζα της Ελλάδος για το πώς επιλέγουν οι εταιρείες αυτές δικηγόρους για συνεργασία, καθώς και πειθαρχικός έλεγχος των συνεργαζόμενων δικηγόρων. 

 

Αναλυτικά η επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας:

«Η Εθνική Τράπεζα υπό το πρόσχημα αναδιάρθρωσης και βελτίωσης των νομικών της υπηρεσιών, έχει ζητήσει από τους συνεργαζόμενους με περιφερειακά υποκαταστήματα δικηγόρους της Καλαμάτας, την επιστροφή όλων των φακέλων των εκκρεμών υποθέσεών της και «λευκή εξουσιοδότηση» των συνεργαζόμενων μέχρι σήμερα δικηγόρων, προς «άγνωστο» πρόσωπο, για περαιτέρω χειρισμό των υποθέσεων, προσανατολιζόμενη σε διακοπή της συνεργασίας της με αυτούς, χωρίς κριτήρια επίσης και χωρίς τη συνδρομή σπουδαίου λόγου.  

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του σε ανάλογες πρακτικές τραπεζών και θεωρεί ότι η επικαλούμενη κάθε φορά αναδιάρθρωση της Νομικής Υπηρεσίας τους δεν αποτελεί σπουδαίο λόγο όπως απαιτεί ο νόμος για την καταγγελία σύμβασης εμμίσθων ή συνεργαζόμενων δικηγόρων, αφού δεν συντρέχει παντάπασι κλονισμός στο πρόσωπο του εμμίσθου ή συνεργαζόμενου, ενώ σε κάθε περίπτωση υπό τις ανωτέρω συνθήκες, και δη επιλογή άνευ κριτηρίων συνδρομής ή μη ωρίμων ασφαλιστικών κ.λπ. δικαιωμάτων, εμπειρίας, προσόντων (οικογενειακά - κοινωνικά κ.λπ.) είναι προδήλως καταχρηστική. Χαρακτηριστικό δε είναι, ότι μέχρι σήμερα, οι συνεργαζόμενοι δικηγόροι αμείβονταν με τα ελάχιστα όρια αμοιβών που προβλέπει ο Κώδικας Δικηγόρων. 

Επίσης στα σπάργανα φαίνεται να υπάρχει η εργολαβική ανάθεση μαζικών  υποθέσεων σε δικηγορικά γραφεία, είτε άμεσα είτε έμμεσα, ανείσπρακτων απαιτήσεων τραπεζών από  «εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών» για περαιτέρω δικαστικές ενέργειες. Το άρθρο 6 του ν 3758/2009 απαγορεύει ρητά στις εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, καλούμενες στην καθομιλουμένη εισπρακτικές εταιρείες, να αναθέτουν τη δικαστική διεκδίκηση των οφειλών σε δικηγόρους και δικαστικούς επιμελητές της δικής τους επιλογής, έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δανειστές. Δημιουργούν με την συμπεριφορά τους την έντονη εικόνα ότι αποτελούν κεφαλαιουχικές εταιρείες, που παρέχουν νομικές υπηρεσίες με συνεργάτες δικηγόρους, επιβάλλουν ελάχιστες αμοιβές που οι ίδιες καθορίζουν και διατηρούν παρά το νόμο συνεργάτες στους οποίους αναθέτουν συστηματικά υποθέσεις παρά το νόμο. 

 

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας εκφράζει την έντονη αντίδρασή του στις πρακτικές αυτές και προτείνει: α) τη διενέργεια του επιβαλλόμενου διοικητικού ελέγχου από την Τράπεζα της Ελλάδος πώς και αν οι εισπρακτικές εταιρείες με συμβάσεις ή με ειθισμένες πρακτικές με τις τράπεζες άμεσα ή έμμεσα επιλέγουν δικηγόρους για την είσπραξη οφειλών των τραπεζών και την επιβολή κυρώσεων και β) τον πειθαρχικό έλεγχο δικηγόρων, που αμείβονται  ή  συνεργάζονται με οποιονδήποτε τρόπο με "εταιρείες ενημέρωσης δανειοληπτών"».