Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 08:12

Πρώτο κουδούνι με αγιασμούς και επισήμους στα σχολεία της Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

Πρώτο κουδούνι με αγιασμούς και επισήμους στα σχολεία της Μεσσηνίας (φωτογραφίες)

"Στόχος είναι να γίνετε οι αποδοτικοί πολίτες αυτής της χώρας" είπε χθες το πρωί ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος, στους μαθητές του 4ου Λυκείου Καλαμάτας, όπου βρέθηκε για τον καθιερωμένο αγιασμό.

"Ετυχε να βρίσκεστε εσείς σε αυτή τη χρονική στιγμή, να μεγαλώσετε μέσα στην κρίση. Ομως το δικό σας μέλλον δεν θα μοιάζει με το παρελθόν. Θα το κάνετε εσείς άξιο της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Χρειάζεται από εσάς εργατικότητα και υπευθυνότητα και πολλές θυσίες για να κάνετε την υπέρβαση. Να αγωνιστείτε και να ξεπεράσετε τα παλιά μοντέλα. Τα νέα κοινωνικά μοντέλα συνιστούν συναδέλφωση, συναντίληψη και αλληλοβοήθεια. Ειδικά εσείς, τα παιδιά της Γ' λυκείου, έχετε να δώσετε τον αγώνα των πανελλαδικών, που γίνονται ολοένα και δυσκολότερες. Αλλά εσάς να μην σας κυριεύει η απογοήτευση. Να έχετε ελπίδα και αγωνιστικότητα. Χωρίς αυτό δεν θα αλλάξει ο τόπος. Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους γονείς και στους δασκάλους σας γιατί κάνουν πολλές θυσίες, έχουν στερήσεις και κρατούν υψηλό φρόνημα" σημείωσε.

Το λόγο στη συνέχεια πήρε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος είπε πως είναι συναισθηματικά δεμένος με το σχολείο αυτό, που χτίστηκε πριν από 30 χρόνια και καταστράφηκε στους σεισμούς. "Πέρασε δύσκολα, έκανε μάθημα σε σκηνές και παραπήγματα. Και έγινε ένα από τα καλύτερα σχολεία της πόλης." τόνισε.

 

Ο διευθυντής Ιωάννης Βούρκος κάλεσε στο βήμα για ευχές το βουλευτή Μεσσηνίας Θανάση Πετράκο, ο οποίος σημείωσε πως η νέα γενιά έχει ευθύνη για να έρθουν καλύτερες μέρες στην παιδεία και στην κοινωνία. "Οι δάσκαλοι προσπαθούν να ξαναβρούν τη χαμένη αξιοπρέπειά τους. Το σχολείο θα ανοίξει πάλι νέους ορίζοντες, με τη δική σας ενότητα και αγώνα. Μόνο τότε θα υπάρξει πρόοδος στον τόπο και το μέλλον θα σας δικαιώσει" τόνισε.

Ευχές για καλή σχολική χρονιά έδωσαν επίσης η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη και ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Γιάννης Πλατάρος, ο οποίος συμβούλεψε τα παιδιά να μάθουν καλά υπολογιστές και μία ξένη γλώσσα, γιατί αυτά τα δύο είναι που θα τους χρειαστούν, όποια κατεύθυνση και αν πάρουν.

ΣΤΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ 

Για το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καλαμάτας (συνενώθηκε με το 26ο Δημοτικό) η χθεσινή μέρα ήταν ξεχωριστή, καθώς τα παιδιά φιλοξενούνται πλέον σε ένα σύγχρονο σχολικό κτήριο, στην οδό Κρήτης, που φτιάχθηκε με χρήματα του ΕΣΠΑ.

Ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος που τέλεσε τον αγιασμό, προέτρεψε τους γονείς να εμπνέουν τα παιδιά τους και σημείωσε πως στους δασκάλους πέφτει το βάρος της διαπαιδαγώγησης των παιδιών και της διαμόρφωσης της προσωπικότητάς τους.

Ο διευθυντής του σχολείου Γιάννης Χριστόπουλος επεσήμανε ότι «είναι ξεχωριστή μέρα για μας» και παρατήρησε πως στο νέο σχολείο φιλοξενούνται 262 παιδιά και είναι το μεγαλύτερο της Μεσσηνίας. Παρατήρησε ότι «ο προορισμός του ταξιδιού, η Ιθάκη, είναι η κατάκτηση της γνώσης. Πρέπει, όμως, να ζήσουμε το ταξίδι προς τη γνώση». Ακόμα, ζήτησε και καλωσόρισαν τα 40 πρωτάκια με ένα χειροκρότημα και ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλαν στην κατασκευή του σχολείου.

Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας συμβούλευσε τα παιδιά «να ακούτε αυτά που σας λένε οι γονείς σας και οι δάσκαλοι. Αυτοί δεν θα σας ζητήσουν τίποτα». Τα προέτρεψε «εκτός από τα διαβάσματα να παίζετε και να πηγαίνετε μουσική και άλλες τέχνες» και παρατήρησε: «Να το χαίρεστε το καινούργιο σχολείο, αλλά δεν αρκούν τα όμορφα κτήρια για να μάθουμε γράμματα».

 

Ευχές για καλή χρονιά έδωσαν ακόμα η αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Ελένη Αλειφέρη, ο διεθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκος Κλάδης και ο πρόεδρος της Ενωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Γιώργος Κουρέτας.

ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΡΑΛΙΑΣ

Στο Γυμνάσιο Παραλίας ο αγιασμός καθυστέρησε, καθώς δεν εμφανίστηκε κληρικός στην προγραμματισμένη ώρα και επιστρατεύτηκε ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος.

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Κώστας Ανδρεάκος σημείωσε ότι το πιο σημαντικό δεν είναι η γνώση, αλλά η ψυχική ηρεμία των παιδιών, να χαίρονται να πηγαίνουν στο σχολείο. Επεσήμανε πως και τα 327 παιδιά είναι το ίδιο, δεν υπάρχουν διακρίσεις στη μεγάλη αγκαλιά του Γυμνασίου Παραλίας.

Ευχές στα παιδιά και στους καθηγητές έδωσαν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Μπούχαλης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και της Ενωσης Συλλόγων Γιώργος Κουρέτας.

Γ.Σαρ. - Γ.Σ.

 

Πλημμύρισαν φωνές τα σχολεία της Τριφυλίας

Με τα σχολεία να αποκτούν από χθες και πάλι ζωντάνια αφού οι παιδικές φωνές πλημμύρισαν κάθε γωνιά τους, έγιναν οι αγιασμοί στα σχολεία του Δήμου Τριφυλίας. Ολα ξεκίνησαν ομαλά σε ό,τι αφορά τις κτηριακές εγκαταστάσεις, τον εξοπλισμό και τα βιβλία, ενώ τα μόνα προβλήματα εντοπίζονται σε κάποιες ελλείψεις εκπαιδευτικών τόσο στην πρωτοβάθμια όσο και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο μητροπολίτης Τριφυλίας και Ολυμπίας κ. Χρυσόστομος τέλεσε τον αγιασμό στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Κυπαρισσίας, ευχόμενος σε όλους καλή σχολική χρονιά και η Θεία Χάρη να βοηθά τους μαθητές να προσλαμβάνουν όσα οι δάσκαλοι τους ενσταλάζουν. Στη συνέχεια ο μητροπολίτης τέλεσε τον αγιασμό στο Γενικό Λύκειο Κυπαρισσίας, τονίζοντας προς τους μαθητές πως δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα όταν έχουν στο πλάι τους τον Χριστό. Ευχήθηκε η χρονιά που έρχεται να είναι καλύτερη αλλά και να έχουν σωματική και πνευματική υγεία.

Ο διευθυντής του σχολείου Βαγγέλης Αντωνόπουλος ευχήθηκε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς καλή σχολική χρονιά και μίλησε για τις επιτυχίες που έχει το σχολείο, οι οποίες οφείλονται πρωτίστως στα παιδιά και την καλή συνεργασία που έχουν αλλά και στο άριστο προσωπικό. 

Ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο οποίος προηγουμένως είχε παραστεί και σε αγιασμούς σχολείων στους Γαργαλιάνους, σημείωσε ότι μέσα από το σχολείο οι μαθητές δεν καθορίζουν μόνο το δικό τους μέλλον αλλά και όλης της κοινωνίας. "Η κοινωνία περιμένει πολλά από εσάς και οι καθηγητές πέρα από το εκπαιδευτικό τους έργο πρέπει να δημιουργήσουν μια νέα γενιά ανθρώπων καλύτερη από τη δική μας" τόνισε.

Τις ευχές του έδωσε και ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας Ιωάννης Πλατάρος τονίζοντας πως η δική του συμβουλή είναι πως οι μαθητές πρέπει να έχουν δύο απαραίτητα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν με ό,τι ασχοληθούν στο μέλλον, γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και ξένης γλώσσας, πέρα φυσικά από τις γνώσεις που θα αποκομίσουν από το σχολείο τους. Ευχές ακόμη έδωσαν από το Σύλλογο Διδασκόντων η Κατερίνα Δρούλια και από το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων η Δήμητρα Μελά. 

Κ.Μπ.

 

Αγιασμός σε σχολεία του Διαβολιτσίου

Με τον καθιερωμένο αγιασμό ξεκίνησε και φέτος η καινούργια σχολική χρονιά στην Τοπική Κοινότητα Διαβολιτσίου του Δήμου Οιχαλίας. Ο αγιασμός τελέστηκε στις 8.30 το πρωί στο Γυμνάσιο Διαβολιτσίου και ακολούθησαν το Δημοτικό Σχολείο στις 9 και ο Παιδικός Σταθμός με το Νηπιαγωγείο στις 9.30.

Τον αγιασμό τέλεσαν οι ιερείς Κωνσταντίνος Ανδριόπουλος, Χρήστος Δουβαράς, Νικόλαος Παπαδόπουλος και Αθανάσιος Οικονομόπουλος.

Το "παρών" έδωσαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Σπύρος Αδαμόπουλος, ο αντιδήμαρχος Δημήτριος Παναγιωτόπουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Διαμερίσματος Διαβολιτσίου Σάκης Παπαδόγιαννης και ο τέως δήμαρχος Ανδανίας Γεώργιος Διαγούπης. 

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

Χτύπησε πάλι το κουδούνι στη Μαραθούπολη

Μετά από δύο χρόνια σιωπής χθες ξανακούστηκε κουδούνι σχολείου στη Μαραθούπολη, καθώς άνοιξε και πάλι το νηπιαγωγείο του χωριού. Το νηπιαγωγείο στεγάζεται στο χώρο του πρώην δημοτικού σχολείου Μαραθούπολης, το οποίο έκλεισε πριν δύο χρόνια προκαλώντας τότε τις έντονες αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας.

Χθες το πρωί παρουσία των μικρών μαθητών, των εκπαιδευτικών  και τοπικών φορέων, τελέστηκε ο καθιερωμένος αγιασμός και στα πρόσωπα όλων υπήρχε το χαμόγελο αφού είδαν και πάλι να ζωντανεύει το σχολείο του χωριού τους έστω και ως νηπιαγωγείο.

Κ.Μπ.