Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 20:13

Τελευταίες πρόβες στην Πειραματική Σκηνή για τις “Νεφέλες” (φωτογραφίες)

Τις πρόβες για την παράσταση που ετοιμάζει με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Νεφέλες», συνεχίζει η Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας, παράλληλα με τα συγκλονιστικά γεγονότα που συμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό της χώρας τις τελευταίες μέρες. Οπως σημειώνουν με ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, πρόκειται για ένα έργο καθ’ ολοκληρία επίκαιρο των κοινωνικών καταστάσεων και γεγονότων που παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις ζωές και στη χώρα. 

Η παράσταση θα δοθεί 6, 7 και 8 Ιουλίου, στις 9 μ.μ. στο Κάστρο Καλαμάτας και στις 12 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα με τη δύση του ηλίου στο Εκκλησιαστήριο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου θα υπάρχει και πούλμαν για να μεταφέρει τους θεατές.

Σχετικά με το έργο: Ενας καταχρεωμένος πατέρας, εξαιτίας της ασύδοτης ζωής του ανεπρόκοπου γιου του, προσπαθεί να βρει λύση για να αντιμετωπίσει τους αδίστακτους εκβιαστές δανειστές του, που τον κυνηγούν. Προσπαθεί να πείσει το γιο του να σπουδάσει, σαν θεομπαίχτης δικηγόρος  τον άδικο λόγο, να μάθει τα παραθυράκια του νόμου για να αποφύγει να πληρώσει τα χρέη του. Αφού δεν τα καταφέρνει να τον πείσει, αποφασίζει να σπουδάσει ο ίδιος στη σχολή του Σωκράτη. Αποδεικνύεται όμως ανεπίδεκτος μάθησης και στο τέλος πείθει το γιο του να παρακολουθήσει ο ίδιος τα μαθήματα και να γίνει ο πιο αδίσταχτος και σκληρός διαπραγματευτής, ακόμα και εναντίον του πατέρα του. 

Η Αριστοφανική σάτιρα σ’ αυτήν την πολιτική κωμωδία καυτηριάζει την Ελληνική κοινωνία που βασίζεται στους σαθρούς νόμους, οι οποίοι καλύπτουν κάθε παρανομία, βασιζόμενη στα πονηρά παραθυράκια του νόμου. Αναδεικνύει και αποδεικνύει ότι, σε αντιπαράθεση με τον ισχυρό Αδικο Λόγο, η αδυναμία του Δίκαιου Λόγου να επικρατήσει στην κοινωνία είναι μεγάλη. Παράλληλα παρουσιάζει τον ανυπεράσπιστο και επιπόλαιο άνθρωπο  να παρασύρεται εύκολα από το κακό, αναφέρει το κάλεσμα. Θίγει επίσης, σατιρίζοντας, τις καινούργιες κάθε φορά εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις που εξυπηρετούν - πάντα όμως - το δίκιο του ισχυρού. 

Οι «Νεφέλες» είναι ένα έργο που θα θυμίσει ζοφερές καταστάσεις, που ζουν και οι σημερινοί Έλληνες, πνιγμένοι στα δάνεια που του φόρτωσαν κάποιοι άφρονες κυβερνήτες και που παλεύουν να βρουν λύση στα προβλήματά τους, ενώ οι δανειστές τους, που τους κυνηγούν , τους περιμένουν στη γωνία για να τους κατασπαράξουν. Το γέλιο που βγάζουν οι σκηνές με το Στρεψιάδη, το ρόλο που αντιπροσωπεύει την ανθρώπινη ελληνική ιδιοσυγκρασία με τα τερτίπια του, τις αδυναμίες του και τη πονηριά του φέρνει ατελείωτο γέλιο στο θεατή. Η μουσική του Βασίλη Δημητρίου μοντέρνα, σύγχρονη, χαρούμενη ντύνει τέλεια τις όμορφες χορογραφίες ενός γυναικείου χορού από 22 όμορφα κορίτσια, που επιμελήθηκε η σκηνοθέτης Ολγα Αλεξανδροπούλου. Ολοι οι ανδρικοί ρόλοι πλέκονται σε απίθανες καταστάσεις κωμικές, με αποτέλεσμα την ψυχαγωγία, την ψυχική ευεξία,  αλλά και τον προβληματισμό του θεατή.

Για πληροφορίες: 2721982864, 21653, 6977-437279, 6971-540945.