Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2019 17:36

Τη ρύπανση στα αυλάκια παρακολουθεί ο ΓΟΕΒ

Γράφτηκε από τον

Το θέμα της ρύπανσης και της υποβάθμισης του περιβάλλοντος σε αποστραγγιστικά αυλάκια του ΓΟΕΒ Παμίσου, στον κάμπο μεταξύ Καλαμάτας - Μεσσήνης, από βιοτεχνικές - βιομηχανικές μονάδες της περιοχής που διαπιστώθηκε την περσινή χρονιά, παρακολουθεί στενά η διοίκηση του Οργανισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας, η διοίκηση του ΓΟΕΒ έστειλε επιστολές σε μονάδες της περιοχής, στις οποίες είχαν επιβληθεί πρόστιμα ως υπεύθυνες για τη ρύπανση (με απόφαση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη το Σεπτέμβριο του 2018, μετά από αυτοψίες του ΚΕΠΠΕ το Μάιο), προκειμένου να τους επιστήσει την προσοχή και την υποχρέωσή τους να συμμορφωθούν περιβαλλοντικά, για να μην προκληθεί ξανά ρύπανση. Επίσης, τις ενημέρωσε ότι θα συνεχιστούν οι έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έγινε πράξη η υποχρέωση της περιβαλλοντικής τους συμμόρφωσης.

Να αναφέρουμε ότι στις αποφάσεις για τα πρόστιμα ορίζεται ρητά ότι ο ΓΟΕΒ έχει την ευθύνη της ενημέρωσης και των ενεργειών που πρέπει να γίνουν, “στα πλαίσια αποτροπής νέων φαινομένων υποβάθμισης της ποιότητας των επιφανειακών υδάτων του στραγγιστικού δικτύου”.

Στις αυτοψίες του ΚΕΠΠΕ τον περσινό Μάιο είχαν διαπιστωθεί: “Η παροχέτευση προς τον επιφανειακό αποστραγγιστικό αύλακα υγρών μη αποδεκτών ποιοτικών χαρακτηριστικών για διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη. Απολήξεις σωληνώσεων εντός στραγγιστικού αύλακα με ενδείξεις προγενέστερης ροής υγρών αποβλήτων, μη αποδεκτών ποιοτικών χαρακτηριστικών για διάθεση σε επιφανειακό αποδέκτη. Διαχείριση στερεών (οργανικών) αποβλήτων που προέρχονται από την παραγωγική της διαδικασία κατά παράβαση του όρου Ζ2 των πρότυπων περιβαλλοντικών δεσμεύσεων”.

Να υπενθυμίσουμε ότι το Φεβρουάριο του 2018 είχε επιβληθεί πρόστιμο 500 ευρώ στο ΓΟΕΒ Παμίσου από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, για “περιβαλλοντικά προβλήματα στις αποστραγγιστικές τάφρους Μουτελάκη και Κασκούτη, στην περιοχή Ασπροχώματος – Μπουρνιά”.

Γ.Σ.