Παρασκευή, 07 Ιουνίου 2019 08:13

Στο επίκεντρο των ερευνών η Καλαμάτα: Απονεμήθηκαν τα βραβεία XPRIZE  για την χαρτογράφηση του βυθού

Γράφτηκε από την

 

 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην τελετή απονομής των βραβείων XPRIZE για τη χαρτογράφηση του πυθμένα της θάλασσας, που έγινε στο παγκοσμίου φήμης Ωκεανογραφικό Μουσείο του Μονακό στις 31 Μαΐου είχε η Καλαμάτα.

Ο διαγωνισμός XPRIZE, στο πλαίσιο του οποίου δόθηκε συνολικό έπαθλο 7 εκατ. δολαρίων με χορηγό τη Shell, έκανε γνωστή παγκοσμίως την Καλαμάτα, αφού με βάση την πόλη και το λιμένα της διαγωνίσθηκαν οι διεθνείς ομάδες για τη χαρτογράφηση του βυθού ανοικτά των ακτών της Μεσσηνίας. Ένα άλλο τμήμα του διαγωνισμού διεξήχθη στο Πόρτο Ρίκο.

 

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

Το μεγάλο βραβείο, με έπαθλο 4 εκατ. δολάρια, έλαβε η διεθνής ομάδα - από 14 έθνη - με την ονομασία GEBCO-NF Alumni, που εδρεύει στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ η ομάδα KUROSHIO, από την Ιαπωνία, έλαβε έπαθλο 1 εκατ. δολαρίων, καθώς κατετάγη δεύτερη.

Το βραβείο με έπαθλο 1 εκατ. δολάρια της NOAA (εθνική υπηρεσία για τους ωκεανούς και την ατμόσφαιρα των ΗΠΑ) μοιράστηκαν η ομάδα μαθητών Γυμνασίου Ocean Quest από το Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας (800 χιλ. δολάρια) και οι Tampa Deep Sea Xplorers, από τη Φλόριντα ($200K).

Το αντικείμενο του διαγωνισμού για τη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ανάπτυξη τεχνολογίας για την ανίχνευση ενός χημικού ή βιολογικού σήματος κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας και ο αυτόνομος εντοπισμός της πηγής του.

Επίσης, ομοφώνως οι κριτές απένειμαν βράβευση και έπαθλο στο πλαίσιο του XPRIZE στην Team Tao από το Ηνωμένο Βασίλειο, για την πρωτότυπη προσέγγισή της στη χαρτογράφηση του βυθού της θάλασσας, παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσε τα κριτήρια του διαγωνισμού.

Στο πλαίσιο του τμήματος του διαγωνισμού που διεξήχθη στην Καλαμάτα, οι ομάδες είχαν μέγιστο χρόνο 24 ωρών για να χαρτογραφήσουν τουλάχιστον 250 τετραγωνικά χιλιόμετρα του πυθμένα της θάλασσας με οριζόντια ανάλυση 5 μέτρων ή καλύτερη.