Πέμπτη, 27 Ιουνίου 2019 08:12

Αυτοψία του Λιμεναρχείου Καλαμάτας στην Παραλία μετά από καταγγελίες για καφέ κηλίδες στη θάλασσα

Γράφτηκε από την

 

Την επανεμφάνισή του έκανε χθες στην Ανατολική Παραλία της Καλαμάτας το ζωοπλαγκτόν, που φαίνεται ως μια καφετιά κηλίδα και οφείλεται στις εναλλαγές της θερμοκρασίας και την κατεύθυνση του ανέμου.

Η εικόνα αυτή, σε συνδυασμό με την επικαιρότητα των τελευταίων ημερών για την καθαρότητα των νερών, προκάλεσε ανησυχία - και κόσμος που έκανε χθες το μπάνιο του τηλεφώνησε στην "Ε" και είπε ότι η θάλασσα έχει γεμίσει με... λύματα.

Οπως όμως φάνηκε και από την αυτοψία που έκανε κλιμάκιο στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, δεν ήταν μόλυνση από αστικά λύματα ή κατάλοιπα από πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από το Λιμεναρχείο, ζητήθηκε από την υπηρεσία τους να παρθούν δείγματα και να γίνουν αναλύσεις από το ΕΛΚΕΘΕ και το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγιειονομικού Ελέγχου της Π.Ε. Μεσσηνίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι και δύο χρόνια πριν, ζωοπλαγκτόν και γύρη -όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των ελέγχων από το ΕΛΚΕΘΕ- είχαν προκαλέσει την ανησυχία του κόσμου για την κατάσταση της θάλασσας στην Καλαμάτα. Ειδικότερα, οι έλεγχοι έδειξαν ότι στην περιοχή της Ανάστασης, η καφέ κηλίδα οφειλόταν σε συγκέντρωση ζωοπλαγκτού, ενώ ένα αντίστοιχο φαινόμενο ανατολικότερα οφειλόταν σε συσσώρευση γύρης, όπως προέκυψε από τους ελέγχους του ΕΛΚΕΘΕ.

Να σημειωθεί ότι στην εμφάνιση αυτού του φυσικού φαινομένου -το οποίο δεν είναι ασυνήθιστο στον Μεσσηνιακό Κόλπο- συμβάλλει η κατεύθυνση του ανέμου σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας. Το φαινόμενο μάλιστα δεν περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της παραλίας, αλλά όπως και χθες για παράδειγμα, εκτεινόταν από την περιοχή της εκκλησίας της Ανάστασης έως και τα όρια της Ανατολικής Παραλίας Καλαμάτας. Αυτό είναι ένα ακόμα δείγμα ότι δεν θα μπορούσε να είναι ρύπανση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση η κηλίδα θα περιοριζόταν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι.

Ν.Κ.