Παρασκευή, 09 Αυγούστου 2019 08:08

Τα χελωνάκια της Κορώνης ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα

 

Τα χελωνάκια της Κορώνης ξεκίνησαν το ταξίδι τους στη θάλασσα.

Οπως ενημερώνει ο Σύλλογος για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας “Αρχέλων” το γεγονός αναφέρθηκε το πρωί της 4ης Αυγούστου από κατοίκους της παραλίας Ζάγκα στους εθελοντές του προγράμματος του συλλόγου. Η έξοδός τους από τη φωλιά πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες, αλλά δυστυχώς η φωλιά βρέθηκε μερικώς θηρευμένη από ζώα. Παρά την απογοήτευση των εθελοντών, καταγράφηκαν περισσότερα από 10 ίχνη μικρών νεοσσών να φτάνουν με επιτυχία στη θάλασσα. Ηταν μία μέρα χαράς και συγκίνησης για όσους συνεργάστηκαν στην προστασία των φωλιών, προκειμένου να συνεχιστεί αυτό το θαύμα της ζωής στην παραλία μας.

Ο “Αρχέλων” ενημερώνει ότι “τα χελωνάκια είναι φωτοτακτικά, το οποίο σημαίνει ότι θα ακολουθήσουν το δυνατότερο φως για να βρουν το δρόμο τους προς τη θάλασσα. Για εκατομμύρια χρόνια, το δυνατότερο φως κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν το φεγγάρι και τα αστέρια και τα χελωνάκια ακολουθούσαν την αντανάκλασή του στη θάλασσα. Στις μέρες μας όμως τα τεχνητά φώτα στο πίσω μέρος της παραλίας υπερισχύουν από αυτό του φεγγαριού. Σε σημεία τέτοια, οι νεοσσοί προσανατολίζονται και καταλήγουν να πεθαίνουν από κόπωση και αφυδάτωση στη προσπάθειά τους να βρούνε το νερό. Σημειώνεται δηλαδή μία απώλεια νεοσσών που φθάνει εύκολα να γίνει σημαντική, αν κανείς σκεφθεί ότι μόνο 1 στα 1.000 χελωνάκια έχει πιθανότητα να ενηλικιωθεί. Για να μειωθούν οι απώλειες σε χελωνάκια και όσο οι δήμοι, οι πολίτες και οι επιχειρηματίες δεν σβήνουν τα φώτα που φέγγουν στην παραλία τις καλοκαιρινές νύχτες, η ομάδα του “Αρχέλων” τοποθετεί σκίαστρα φτιαγμένα από ψάθες, δημιουργώντας διαδρόμους γύρω από τις φωλιές. Τις μέρες αυτές αν βρεθεί κάποιος στις παραλίες ωοτοκίας, πολύ πιθανό είναι να δει τους διαδρόμους αυτούς. Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε; Να μειωθούν τα φώτα πίσω από την παραλία και η ανθρώπινη παρουσία στην παραλία τα βράδια, ώστε τα χελωνάκια να φθάνουν με ασφάλεια στη θάλασσα. Δεν πρέπει να αγγίζει ή να μεταφέρει κανείς τους νεοσσούς στη θάλασσα, γιατί είναι απολύτως αναγκαίο για την επιβίωσή τους να φτάσουν στη θάλασσα με τις δικές τους δυνάμεις. Αν δείτε χελωνάκια να βγαίνουν από τις φωλιές ημέρα, ανοίξτε ένα διάδρομο στην άμμο και προστατέψτε τα από τον ήλιο, σκιάζοντάς τα, μέχρι να μπουν στη θάλασσα. Ας μην ξεχνάμε ότι απαγορεύεται η κίνηση τροχοφόρων και βαρέων οχημάτων στην παραλία, καθώς οι φωλιές θα επωάζονται μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Μείνετε κοντά μας τις επόμενες μέρες που θα ξεκινήσουν οι δημόσιες εκσκαφές των φωλιών που έχουν εκκολαφθεί. Θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για τις θαλάσσιες χελώνες και να δείτε από κοντά μία φωλιά αυτού του πανάρχαιου ερπετού.

Τους εθελοντές του “Αρχέλων” μπορείτε να βρείτε καθημερινά στον ενημερωτικό σταθμό στο λιμάνι της Κορώνης και από τις 6.15 κάθε πρωί στην αρχή της παραλίας Ζάγκα. Αν έχετε και εσείς παλιές ψάθες θαλάσσης, μπορείτε να τις δωρίσετε στο ενημερωτικό κιόσκι του “Αρχέλων” στην Κορώνη. Ετσι θα μπορέσουμε να κατασκευάσουμε περισσότερα σκίαστρα για να προστατέψουμε τις φωλιές που επηρεάζονται από τη φωτορύπανση”.