Τρίτη, 13 Αυγούστου 2019 08:42

“Αρχέλων”: Επιστροφή της “Πηνελόπης” με χειροκροτήματα στο Καλό Νερό (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
“Αρχέλων”: Επιστροφή της “Πηνελόπης” με χειροκροτήματα στο Καλό Νερό (βίντεο)

Στο φυσικό της περιβάλλον από την παραλία του Καλού Νερού επέστρεψε χθες το απόγευμα η θαλάσσια χελώνα καρέτα - καρέτα “Πηνελόπη” μετά την αποθεραπεία της.

Μικρά παιδιά και μεγάλοι παρακολούθησαν με ενθουσιασμό την όλη διαδικασία και ξέσπασαν σε θερμό χειροκρότημα όταν η “Πηνελόπη” βρέθηκε και πάλι στα νερά του Ιονίου για να συνεχίσει τη ζωή και το ταξίδι της. Με την απελευθέρωσή της ξεκίνησε τα πρώτα της διστακτικά βήματα προς τη θάλασσα, που στη συνέχεια έγιναν πιο γρήγορα μέχρι που χάθηκε στα καταγάλανα νερά.

Ο υπεύθυνος του προγράμματος Δυτικής Ελλάδος του Συλλόγου “Αρχέλων” Γιάννης Χαλκιάς, μιλώντας προς τον κόσμο επισήμανε ότι η “Πηνελόπη” είναι μια ενήλικη χελώνα που βρέθηκε στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στο νησί της Κεφαλλονιάς στις 13 Ιουνίου τραυματισμένη να έχει καταπιεί δύο αγκίστρια. Αφού μεταφέρθηκε στο Κέντρο Διάσωσης Θαλασσίων Χελωνών του συλλόγου στη Γλυφάδα Αττικής, οι εθελοντές και το εξειδικευμένο προσωπικό του συλλόγου την περιέθαλψαν για 2 μήνες, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι υγιής και έτοιμη να επανενταχθεί στο φυσικό της περιβάλλον, στα νερά του Κυπαρισσιακού Κόλπου, σε μια περιοχή με μεγάλη οικολογική αξία, καθώς φιλοξενεί το μεγαλύτερο αριθμό φωλιών καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο. Γι’ αυτό η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο “Natura 2000” και από τον περασμένο Οκτώβριο έχει εκδοθεί και προεδρικό διάταγμα για την προστασία του.

Οπως είπε, επέλεξαν να γίνει η απελευθέρωση στην παραλία αυτή για να δείξουν σε όλους ότι η προστασία αυτού του απειλούμενου είδους μπορεί να έχει μεγάλη απήχηση και κεντρίζει το ενδιαφέρον όλων, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχουν πολλά μέρη στον κόσμο όπου την ημέρα μπορείς να κάνεις το μπάνιο σου σε μια καθαρή θάλασσα και το βράδυ να βγαίνουν οι χελώνες για να γεννήσουν. Ευχαρίστησε τους επαγγελματίες της περιοχής για τη συνεργασία τους να μαζεύουν κάθε βράδυ τις ξαπλώστρες και το Δήμο Τριφυλίας για την αλλαγή του φωτισμού, ενώ τόνισε το σημαντικό ρόλο που έχουν οι εθελοντές στην προσπάθεια του συλλόγου. “Σύνθημά μας είναι «άνθρωπος και χελώνες μπορούμε να ζήσουμε μαζί»” τόνισε καταλήγοντας.

Κ.Μπ.


NEWSLETTER