Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 09:07

Λύση για δασικά που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ

Γράφτηκε από την
Λύση για δασικά που είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ

 

 

Λύση στο πρόβλημα των αγροτικών ιδιοκτησιών που είχαν χαρακτηριστεί δασικές με την ανάρτηση των δασικών χαρτών προβλέπει το αναμορφωμένο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος που κατατέθηκε στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, αναστέλλονται «αναδρομικά» οι δασικοί χάρτες για γη δηλωμένη στο ΟΣΔΕ σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο δεδομένων που τηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Ουσιαστικά αποχαρακτηρίζονται από δασικές όλες οι καλλιεργούμενες εκτάσεις που επιδοτούνται σύμφωνα με τους ψηφιακούς χάρτες του ΟΠΕΚΕΠΕ

Επίσης και σύμφωνα με το agronews.gr: "Προβλέπεται πως η αναμόρφωση των χαρτών θα πρέπει να λάβουν υπόψη και τα στοιχεία του Κτηματολογίου ιδίως στις περιοχές όπου έχει γίνει ανάρτηση ή πρώτη εγγραφή δικαιωμάτων, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις των ενδιαφερομένων. Υπενθυμίζεται πως κοντά στο 1 εκατ. στρέμματα υπολογίζονται οι δεσμευμένες αγροτικές εκτάσεις από τους κυρωμένους δασικούς χάρτες, µε πολλές εξ αυτών να κρίνονται ως µη επιλέξιμες στις πληρωμές ενιαίας ενίσχυσης και άλλες να έχουν πληρωθεί «υπό αίρεση». Σημειώνεται πως η μερική αναστολή της αποδεικτικής ισχύος που έχουν οι δασικοί χάρτες, αφορά αγρούς, για τους οποίους προκύπτει, από τα στοιχεία που ήδη διαθέτει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ότι βρίσκονται εντός περιοχών που έχουν απολέσει τον δασικό τους χαρακτήρα και μπορούν, συνεπώς, οι καλλιεργητές των εκτάσεων αυτών να λαμβάνουν τις επιδοτήσεις τους, όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση. Μετά την ανάρτηση των αναμορφωθέντων χαρτών, διαδικασία με προθεσμία δύο μηνών, θα ανοίξει και ο δρόμος για αντιρρήσεις για όσους δεν δικαιωθούν.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή:

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε

Ρυθμίσεις για δασικούς χάρτες

Αρθρο 48, Ρυθμίσεις για τη διαδικασία ανάρτησης, κύρωσης και αναμόρφωσης των δασικών χαρτών: Μέσα σε αποκλειστική προθεσμία 2 μηνών από την έναρξη ισχύος του παρόντος αναμορφώνονται υποχρεωτικά οι μερικώς ή ολικώς κυρωθέντες και οι αναρτηθέντες δασικοί χάρτες, όπως και οι δασικοί χάρτες που βρίσκονται σε οποιοδήποτε στάδιο κατάρτισης ή θεώρησης, προκειμένου να συμπεριληφθούν σ' αυτούς διοικητικές πράξεις, οι οποίες είχαν παραλειφθεί κατά την αρχική κύρωση, ανάρτηση ή επεξεργασία, αντίστοιχα. Η αποτύπωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο των πράξεων αυτών και των οριογραμμών τους γίνεται με κάθε πρόσφορο μέσο και λαμβάνονται υποχρεωτικώς υπόψη ιδίως οι ψηφιοποιημένες απεικονίσεις τους που έχουν γίνει από κάθε αρμόδια υπηρεσία ή από φορείς στους οποίους οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέθεσαν το σχετικό αντικείμενο, καθώς και το ψηφιακό αρχείο δεδομένων της ΑΓΡΟΓΗ Α.Ε., το οποίο περιήλθε στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), σύμφωνα με τη διάταξη της περ. γγ' της υποπαρ. β' της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3895/2010 (Α΄ 206), χωρίς να απαιτείται οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια θεώρησης, επεξεργασίας ή συμπλήρωσης αυτού. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη τα στοιχεία του Κτηματολογίου, ιδίως στις περιοχές όπου έχει γίνει ανάρτηση ή πρώτη εγγραφή δικαιωμάτων, καθώς και οι σχετικές δηλώσεις των ενδιαφερομένων. Μέχρι την ολοκλήρωση της αναμόρφωσης που προβλέπεται στην παρούσα αναστέλλεται αναδρομικά από την κύρωσή τους η αποδεικτική ισχύς των δασικών χαρτών ως προς τα αγροτεμάχια, τα οποία περιλαμβάνονται στο Ολοκληρωμένο Σύστημα (Ο.Σ.) και, σύμφωνα με το ψηφιακό αρχείο δεδομένων που διαθέτει ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., βρίσκονται επί εκτάσεων, για τις οποίες δεν εφαρμόζεται η δασική νομοθεσία, κατόπιν διοικητικών πράξεων που έχουν εκδοθεί σε εφαρμογή της αγροτικής και εποικιστικής νομοθεσίας, όπως ιδίως οι αναφερόμενες στην παρ. 7 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289). Μετά την ανάρτηση των αναμορφωθέντων ή τροποποιηθέντων, κατά τα ανωτέρω, δασικών χαρτών εφαρμόζεται η διαδικασία αντιρρήσεων που προβλέπεται στα άρθρα 15 επ. του ν. 3889/2010 (Α’ 182) και μπορούν να ασκούνται τα σχετικά ένδικα βοηθήματα από τους έχοντες σχετικό έννομο συμφέρον".


NEWSLETTER