Τρίτη, 06 Οκτωβρίου 2020 19:36

Δράση για την κλιματική αλλαγή στη Καρδαμύλη

Γράφτηκε από την
Δράση για την κλιματική αλλαγή στη Καρδαμύλη


Επιστολή στον δήμαρχο Δ. Γιαννημάρα έδωσαν κάτοικοι της Δυτικής Μάνης την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή (25 Σεπτεμβρίου).

Στη συνέχεια μετέβησαν στην πλατεία Καρδαμύλης όπου ενημέρωσαν τους πολίτες και τους επισκέπτες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής. Κοντά τους βρέθηκαν και μέλη του Συλλόγου “Καθαρή Μάνη”.
Η επιστολή αναλυτικά αναφέρει τα εξής: “Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή, 25 Σεπτεμβρίου, πήραμε την πρωτοβουλία να σας γράψουμε αυτήν την επιστολή. Είμαστε μια ομάδα νέων που ζουν μόνιμα στη Μάνη και γνωρίζει από πρώτο χέρι τις δυνατότητες της περιοχής μας αλλά και τις ελλείψεις της. Πλέον, στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες η κλιματική αλλαγή είναι θέμα μείζονος σημασίας, λόγω των πολλαπλών και οδυνηρών επιπτώσεών της τόσο στον άνθρωπο όσο και στη φύση. Στην περιοχή μας τα τελευταία χρόνια ζούμε έντονα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Η λειψυδρία που βιώσαμε φέτος το καλοκαίρι και που μας επηρέασε όλους μας, η πρωτοφανής μείωση της παραγωγής του ελαιολάδου και η αλλοίωση της ποιότητάς του είναι μερικές από τις πιο εμφανείς επιπτώσεις της. Με δεδομένο ότι απειλείται η ίδια μας η επιβίωση πλέον, ζητάμε από εσάς τη λήψη ορισμένων μέτρων, τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα του περιβάλλοντος, αλλά και θα προστατεύσουν την ανθρώπινη υγεία.
Ακολουθούν μερικές προτάσεις μας: 1. Τα σκουπίδια να μαζεύονται συστηματικά από τους δρόμους, καθώς ο κίνδυνος για πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλος, ειδικά τώρα που η θερινή περίοδος διαρκεί για πολλούς μήνες. 2. Να αυξηθεί ο αριθμός των μικρών καλαθιών απορριμμάτων στα χωριά, ώστε ο πολίτης να μπορεί να πετάξει άμεσα τα σκουπίδια του σε αυτά, έτσι θα βοηθηθεί η διατήρηση της καθαριότητας και οικολογικής ισορροπίας. Να επισκευαστούν τα καπάκια στους υπάρχοντες κάδους ανακύκλωσης, τα περισσότερα είναι σπασμένα. Η βροχή, όπως ξέρουμε, καθιστά τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα ακατάλληλα για ανακύκλωση. Απαιτείται, λοιπόν η ύπαρξη τεχνικού συνεργείου που θα ελέγχει και θα συντηρεί τις ζημιές των κάδων ανακύκλωσης. 3. Η άμεση κατασκευή βιολογικού καθαρισμού, όπως έχουν όλοι οι υποψήφιοι προεκλογικά υποσχεθεί, καθώς το αποχετευτικό σύστημα της περιοχής είναι προβληματικό, πράγμα που έχει σοβαρό αντίκτυπο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και στο φυσικό περιβάλλον. 4. Την ενεργειακή αποδέσμευση του δήμου από εταιρείες που εκμεταλλεύονται αλόγιστα τους φυσικούς γαιάνθρακες. Συνεπώς προτείνουμε τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα σχολεία και τα δημόσια κτήρια της περιοχής μας, με τη χρήση φωτοβολταϊκών πάνελ. 5. Τη συστηματική ενημέρωση και ενθάρρυνση όλων των δημοτών και ιδιαιτέρως των νέων, μέσω πολυάριθμων περιβαλλοντικών εκδηλώσεων. Ο σεβασμός που απορρέει μέσω των πράξεών μας προς το περιβάλλον αποτελεί δείγμα πολιτισμού. Συνιστά, λοιπόν, ζήτημα πρώτης προτεραιότητας η προστασία του περιβάλλοντος. Αυτά που προτείνουμε είναι εφικτά και δυνατά να πραγματοποιηθούν με κύρια προϋπόθεση την καλή διάθεση τόσο από πλευράς του δήμου όσο και από την πλευρά των πολιτών. Εμείς ως νέοι είμαστε στη διάθεσή σας!”.
Ομάδα Νέων Δυτικής Μάνης: Τσάντου Φωτεινή, Ρέμπχολτς Γεωργία, Κρητικού Ελένη - Μαρία, Κολοβέα Ελένη - Ρεβέκκα, Κορκονέα Ολγα, Χάνκο Ιφισάιντα, Πλέτι Εντισάρα.


NEWSLETTER