Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016 14:02

10 προτεραιότητες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας 

10 προτεραιότητες για το Νοσοκομείο Καλαμάτας 

Μέχρι το τέλος του ερχόμενου Νοεμβρίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού στο προαύλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας, ο οποίος μόλις αναπτυχθεί πλήρως θα εξοικονομεί περί τα 200.000 ευρώ κάθε χρόνο για το νοσηλευτικό ίδρυμα της μεσσηνιακής πρωτεύουσας.

Ο πιο πάνω στόχος, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Μεσσηνίας, είναι ο ένας από τους 10 που η διοίκηση του ιδρύματος έχει εντάξει στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του 2016 για τις νοσηλευτικές μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και επιδιώκει την επίτευξή τους μέχρι το τέλος του φετινού χρόνου.

Ειδικότερα, οι 10 προς επίτευξη στόχοι μέχρι να τελειώσει το 2016 είναι:

1. Ολοκλήρωση του έργου της αναδιαρρύθμισης του ισογείου του Νοσοκομείου της Κυπαρισσίας. Το έργο, σύμφωνα με την πορεία των εργασιών, θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί προς χρήση στα μέσα του Νοεμβρίου.

2. Ολοκλήρωση της διαδικασίας δωρεάς των Ιδρυμάτων Νιάρχου, Καρέλια και Κωνσταντακόπουλου ενός σύγχρονου στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. Ηδη το Δ.Σ του νοσηλευτικού ιδρύματος έχει προχωρήσει στην αποδοχή, στην συγκρότηση επιτροπής έρευνας και αξιολόγησης και στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με το Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης Μεσσηνίας.

3. Υλοποίηση της 1ης φάσης εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού στο προαύλιο του Νοσοκομείου Καλαμάτας μέσα στον Νοέμβριο και υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το ΚΑΠΕ για την ολοκλήρωση και του υπολοίπου και μεγαλύτερου τμήματος. Με την ολοκλήρωση του έργου το νοσοκομείο θα έχει εξοικονόμηση 200.000 ευρώ σε ετήσια βάση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

4. Ολοκλήρωση της διαβούλευσης και ωρίμανση της πρότασης μέχρι τέλη Νοεμβρίου της ολοκληρωμένης διαχείρισης του φωτισμού για τη Νοσηλευτική Μονάδα Καλαμάτας. Πρόκειται για πρόταση που προορίζεται για ένταξη στο κοινοτικό πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ μετά την άρση της αιρεσιμότητας του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτηρίων). Με το έργο αυτό το νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 180.000 ευρώ ετησίως.

5. Μέχρι τέλη του χρόνου η διοίκηση στοχεύει να έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντολογικών όρων για το Νοσοκομείο Καλαμάτας και να έχει εκδοθεί από την Πολεοδομία Καλαμάτας η οικοδομική άδεια προσθήκης ορόφου 1.000 τ.μ πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική. Σημειώνεται ότι η μελέτη έχει πάρει την έγκριση από το υπουργείο Υγείας πρόσφατα και ο στόχος είναι μέσα στο 2017 να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση και να ξεκινήσει το έργο.

6. Μέχρι τέλη του έτους, αξιοποιώντας τα χρήματα από την εκποίηση του κληροδοτήματος Αριδά, να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η προμήθεια νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού (μηχανήματα αιμοκάθαρσης, πολυθρόνες αιμοκάθαρσης, σύστημα επεξεργασίας νερού, απινιδωτής, υπέρηχος κλπ), για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Νοσηλευτικής Μονάδας Κυπαρισσίας σύμφωνα και με τη βούληση της διαθέτιδος. Ηδη ο εξοπλισμός έχει ενταχθεί στο ΠΠΥΥ (Πρόγραμμα Προμηθειών Υπηρεσιών Υγείας) 2015 και είναι όλα έτοιμα για να δημοσιευτεί ο σχετικός δημόσιος διαγωνισμός.

7. Ολοκλήρωση της ωρίμανσης της πρότασης για την αυτοδιαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων. Μέσα στον Νοέμβριο δημοσιεύεται η διακήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του σύγχρονου εξοπλισμού διαχείρισης. Με το έργο αυτό το Νοσοκομείο θα επιτύχει εξοικονόμηση 120.000 ευρώ ετησίως και ταυτόχρονα οριστική απεξάρτηση, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο ζήτημα. Πρώτη φορά επιχειρείται αυτή μέθοδος σε δημόσιο νοσοκομείο.

8. Παράδοση και λειτουργία των νέων Περιφερειακών Ιατρείων Μεθώνης και Βλαχόπουλου. Ηδη το Περιφερειακό Ιατρείο Πεταλιδίου έχει ολοκληρωθεί και λειτουργεί κανονικά από την προηγούμενη εβδομάδα και μέχρι τέλη Οκτωβρίου θα δοθούν προς χρήση και τα άλλα δύο.

9. Ολοκλήρωση το αμέσως επόμενο διάστημα, 8 νέων μόνιμων  διορισμών σε ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό (5 για την Καλαμάτα και 3 για την Κυπαρισσία). Ηδη η διαδικασία βρίσκεται στην προθεσμία τυχόν ενστάσεων και πολύ σύντομα θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Κρίσεων για τα τελικά αποτελέσματα.

10. Να έχουν ολοκληρωθεί οι προσλήψεις μέχρι τέλη του έτους 20 νοσηλευτριών, 7 τραυματιοφορέων, 7 ραδιολογίας - ακτινολογίας και 2 ιατρικών εργαστηρίων, σύμφωνα με τις σχετικές προκηρύξεις και ανακοινώσεις».