Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου 2019 10:44

Μεσσηνία: Μπέζος κατά Τατούλη για έργα στην υγεία (βίντεο)

Γράφτηκε από την
Μεσσηνία: Μπέζος κατά Τατούλη για έργα στην υγεία (βίντεο)

 

Για μηδενικό έργο στο χώρο της υγείας και ετεροχρονισμένους πανηγυρισμούς χωρίς... αντίκρισμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο κατηγόρησε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος την περιφερειακή αρχή και τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη.

Μίλησε για ανεπάρκεια και αδιαφορία της Περιφέρειας Πελοποννήσου να ολοκληρώσει τις μελέτες και να απορροφήσει τα χρήματα για έργα ενεργειακής και κτηριακής αναβάθμισης των κέντρων υγείας (μεταξύ αυτών και των ΚΥ Φιλιατρών και Γαργαλιάνων), με αποτέλεσμα από την εποχή Λοβέρδου στο υπουργείο Υγείας (2010-2011) έως και σήμερα όχι μόνο να μην παράγεται κανένα έργο, αλλά και αυτά για τα οποία κατατέθηκαν οι φάκελοι για τη χρηματοδότησή τους, να απενταχθούν γιατί ήταν ανεπαρκείς και ελλιπείς μελετητικά. Επίσης, σε ό,τι αφορά την προμήθεια 6 νέων ασθενοφόρων για το ΕΚΑΒ είπε χαρακτηριστικά ότι "ο κ. Τατούλης πέταξε στα σκουπίδια την ώριμη μελέτη" κι ενώ είχε εξασφαλιστεί και χρηματοδότηση, φέρνοντάς το ως ένα ακόμα παράδειγμα ανεπάρκειας και αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής.      

Πάντως ο κ. Μπέζος επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν υπάρχει αντιδικία με την πλευρά Τατούλη και πως ο ίδιος δεν είναι πολιτικός για να έχει αντιδικίες, αλλά μιλάει τεκμηριωμένα, με στοιχεία και μέσα από πράξεις -"οι πράξεις είναι αυτές που μιλάνε και είμαστε ό,τι κάνουμε", τόνισε.

ΜΠΕΖΟΣ: "ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ"

Ο κ. Μπέζος προκάλεσε δημόσια τον Π. Τατούλη να απαντήσει έστω για ένα έργο που έχει ολοκληρώσει στο χώρο της υγείας στην Περιφέρεια και το οποίο να εντάχθηκε και να ολοκληρώθηκε με πόρους από την τρέχουσα προγραμματική περίοδο. Η κριτική του είπε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είναι καλοπροαίρετη και την κάνει για να βελτιωθούν τα πράγματα, γιατί όπως εξήγησε, η Περιφέρεια έχει τα χρηματοδοτικά εργαλεία άρα και τη δυνατότητα να παράξει έργο στο χώρο της υγείας. Ο ίδιος ωστόσο διακρίνει "μια ανεπάρκεια για κάποια θέματα" και "αδιαφορία για κάποια άλλα", ενώ διαπιστώνει ότι το Π.Σ. αρέσκεται σε... μεγάλα λόγια και εξαγγελίες έργων που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί 5-6 χρόνια νωρίτερα, αλλά δεν υπήρχαν ώριμες μελέτες.

Η ΚΤΗΡΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Ειδικότερα, ο Γ. Μπέζος παρουσίασε στοιχεία για την κτηριακή αναβάθμιση κέντρων υγείας της Περιφέρειας, μεταξύ των οποίων και αυτό των Φιλιατρών. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στους... ετεροχρονισμένους πανηγυρισμούς της περιφερειακής αρχής πέρυσι το φθινόπωρο στο Περιφερειακό Συμβούλιο κι ενώ θα έπρεπε οι εργασίες (σ.σ. στο ΚΥ Φιλιατρών) να είχαν γίνει με χρήματα της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013), καθώς υπήρχε υπουργική απόφαση σκοπιμότητας από το 2010-2011 του τότε υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου. Και πρόσθεσε πως ακόμη και σε ό,τι αφορά στο ΠΕΠ Πελοποννήσου 2014-2020 και τις νεότερες υπουργικές αποφάσεις σκοπιμότητας στο χώρο της πρωτοβάθμιας υγείας (επί αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη) και ειδικότερα για το ΚΥ Γαργαλιάνων, δεν μιλάμε για νέα έργα καθώς είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση του 2014, όταν γεν. γραμματέας Υγείας ήταν ο Πελοπίδας Καλλίρης και διοικητής στην 6η ΥΠΕ ο σημερινός δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας. Ωστόσο, δεν είχε γίνει τίποτα τότε και φτάνουμε στο 2018, οπότε υπογράφει νέα υπουργική απόφαση σκοπιμότητας ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης -κι ενώ ο φάκελος του έργου υποβλήθηκε πέρυσι το φθινόπωρο, απεντάχθηκε από την αρμόδια διαχειριστική αρχή γιατί ήταν ελλιπής μελετητικά.

ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Ως ένα ακόμα παράδειγμα ανεπάρκειας και αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής ο Γ. Μπέζος έφερε και το Κέντρο Υγείας Μεγαλόπολης, λέγοντας ότι από το 2016 εκκρεμεί η χρηματοδότηση ενός ψηφιοποιητή, μιας γεννήτριας και μιας οδοντιατρικής καρέκλας, αν και στο μεταξύ βρέθηκε άλλος τρόπος για να αποκτήσει ψηφιοποιητή το ΚΥ Μεγαλόπολης.

Αλλο παρόμοιο παράδειγμα είπε ότι είναι και η προμήθεια νέων ασθενοφόρων, που αν είχε αξιοποιηθεί η ώριμη μελέτη που συνέταξαν και προώθησαν ο ίδιος με τους συνεργάτες του, θα υπήρχαν τώρα 6 καινούργια ασθενοφόρα στη δύναμη του ΕΚΑΒ Μεσσηνίας. Σύμφωνα με το διοικητή υπήρχε υπουργική απόφαση, υπήρχαν και τα χρήματα αλλά... "το πάμε στον Τατούλη και το πετάει στα σκουπίδια".

Καταλήγοντας, σε ό,τι αφορά στο σήμερα, ο Γιώργος Μπέζος αναφέρθηκε αναλυτικά και στις προσπάθειες κάθε περιφερειάρχη ξεχωριστά για την ενεργειακή αναβάθμιση νοσοκομείων, σε όλες σχεδόν τις Περιφέρειες της χώρας εκτός από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Εφερε μάλιστα ως παράδειγμα για το πόσο σημαντικό θα ήταν κάτι τέτοιο, την εξοικονόμηση που πέτυχε από τη μείωση της αγοράς πετρελαίου (το κέρδος μάλιστα το χρησιμοποίησε για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών) το Νοσοκομείο Καλαμάτας αφότου έγινε πράσινο παράγοντας ενέργεια από φωτοβολταϊκά, και από 900.000 ευρώ για πετρέλαιο το χρόνο, πέρυσι μόνο η δαπάνη μειώθηκε σε 210.000 ευρώ. Θα μπορούσε, είπε, κάτι τέτοιο να γίνει και με το Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης που θέλει 1 εκατ. ευρώ το χρόνο για πετρέλαιο και... ζεσταίνει και τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας, που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του.

Ν.Κ.


NEWSLETTER