Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 09:24

Σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Σεμινάρια καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης στην Καλαμάτα

«Ολοι οι πολίτες του κόσμου μπορούν να σώσουν μια ζωή!»: Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Επανεκκίνησης της Καρδιάς, που θα γιορταστεί την Τετάρτη με ολοήμερες εκδηλώσεις και στην Καλαμάτα.

Οι εκπαιδευτές Basic Life Support - BLS της Ομάδας Καρδιοαναπνευστικής Αναζωογόνησης (ή αλλιώς μέθοδος κάρπα) του Νοσοκομείου Καλαμάτας και της Ιατρικής Εταιρείας Μεσσηνίας, 5-9 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας (έναντι καφέ "Bodega"), θα φέρουν τον κόσμο σε μια πρώτη επαφή γνωριμίας με τη μέθοδο κάρπα.

Ο ιατρός καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης και η αναισθησιολόγος - επιμελήτρια Α' Χρυσάνθη Μάλλιου, εκπαιδευτές BLS, μιλώντας στην "Ε" εξηγούν ότι θα είναι μια συνοπτική επίδειξη των μαθημάτων καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης τα οποία κάνουν στα σχετικά σεμινάρια, για την αντιμετώπιση καρδιακής ανακοπής.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ

Σκοπός είναι, λέει ο κ. Μάκαρης, οι άνθρωποι να γνωρίσουν αυτά τα μαθήματα, να γνωρίσουν τη διαδικασία, να δουν ότι είναι κάτι το οποίο απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και όχι σε εξειδικευμένο κοινό. Αυτό εξάλλου είναι το νόημα της όλης προσπάθειας: να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου, με στόχο τη βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης σε περίπτωση καρδιακής ανακοπής.

Η κ. Μάλλιου επισημαίνει ότι οι πιστοποιημένοι από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC) εκπαιδευτές BLS, θα είναι εκεί για να γνωριστούν με τον κόσμο, και όσοι πολίτες επιθυμούν θα εξασκηθούν με την καθοδήγησή τους πρακτικά στις κούκλες, με τους απινιδωτές της ομάδας.

Βέβαια, πρόκειται για στοιχειώδη εκπαίδευση σε αυτό που ονομάζουμε βασική υποστήριξη ζωής με τη χρήση εξωτερικού απινιδωτή: Δεν σημαίνει ότι ο πολίτης θα ξέρει μετά με επάρκεια πώς να αντιμετωπίσει έναν άνθρωπο που υπέστη καρδιακή ανακοπή.

 

ΑΙΦΝΙΔΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ

Η καρδιακή ανακοπή και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι σημαντική πληγή για τη δημόσια υγεία. Οπως επισημαίνει ο καρδιολόγος Μανώλης Μάκαρης, στατιστικά, ανακοπή καρδιάς παθαίνουν 80 άτομα ανά 100.000 κατοίκους το χρόνο, δηλαδή πληθυσμιακά στη Μεσσηνία αυτό αντιστοιχεί σε 130 άτομα που δεν προλαβαίνουν να φτάσουν στο νοσοκομείο. Εάν, όμως, υπήρχε ένα δίκτυο αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, καθώς και εκπαιδευμένοι εθελοντές στη μέθοδο κάρπα, το πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό επιβίωσης (10%) των ατόμων που παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου, θα ανέβαινε στο εντυπωσιακό 50%.

 

ΤΟ ΠΡΩΙ ΓΙΑ ΜΑΘΗΤΕΣ

Νωρίτερα την Τετάρτη, 9-1 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, μαθητές θα εκπαιδευτούν στην Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση από εθελοντές εκπαιδευτές του εθνικού προγράμματος εκπαίδευσης μαθητών σχολικής ηλικίας και εκπαιδευτικών για τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές».

Παράλληλες δράσεις θα γίνουν την ίδια μέρα και ώρες στη Θεσσαλονίκη και την Πρέβεζα. Στην Καλαμάτα διοργανώνεται υπό την αιγίδα του δήμου και του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας, ενώ υλοποιείται σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας.

Οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους θα έχουν την ευκαιρία, λοιπόν, να μάθουν από τους εθελοντές εκπαιδευτές του ανθρωπιστικού οργανισμού «Kids Save Lives – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (ΕΕΕΠΦ) πώς με τα χέρια τους μπορούν να σώσουν μια ζωή.

Ν.Κ.

 
 


NEWSLETTER