Τρίτη, 04 Φεβρουαρίου 2020 09:39

Εργα 11,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας

Εργα 11,5 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στα νοσοκομεία της Μεσσηνίας

 

 

Την υλοποίηση έργων 11,5 εκατ. ευρώ στις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας και Κυπαρισσίας ξεκινά η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας.

Οπως αναφέρει ο διοικητής Γιώργος Μπέζος, “όπως στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο έτσι και σ’ αυτήν δεν θα αφήσουμε ούτε 1 ευρώ να πάει χαμένο. Εχουμε την εμπειρία και τη γνώση, κυρίως όμως τη βούληση να τα καταφέρουμε στα στενά χρονικά περιθώρια που έχουμε μπροστά μας”.

Ειδικότερα, το σχέδιο της διοίκησης αφορά σε σημαντικά έργα υγείας συνολικού προϋπολογισμού 11,5 εκατ. ευρώ τα οποία έχουν “ωριμάσει” για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο ΕΣΠΑ. Σύμφωνα με τον κ. Μπέζο πρόκειται για έργα ένα βήμα πριν την ένταξη και υλοποίησή τους.

 

ΤΑ ΔΥΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Κάποια από αυτά τα έργα έχουν ήδη ενταχθεί, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση και εφαρμογή δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω έργο είναι ενταγμένο στο ΥΜ-ΕΠΠΕΡΑΑ και βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. “Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που το συνθέτουν 15 υποέργα, που στόχο έχουν να οδηγήσουν το Νοσοκομείο Καλαμάτας ενεργειακά στην κατηγορία Β+”, ενημερώνει σχετικά η διοίκηση.

Το δεύτερο μεγάλο έργο που εντάσσεται στο ΠΕΠ Πελοποννήσου στα τέλη Μαρτίου, αφορά την προσθήκη ορόφου 1.000 τ.μ. πάνω από την Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Καλαμάτας, “ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ που έρχεται να δώσει λύσεις στη χρονίζουσα χωροταξική ασφυξία του ιδρύματος, αλλά και να ανοίξει προοπτικές για νέες υπηρεσίες υγείας”.

 

ΝΕΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο τρίτος άξονας αφορά πρόταση που “την ερχόμενη εβδομάδα υποβάλλεται στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα ΟΠΣ και αφορά την προμήθεια νέου εξοπλισμού πληροφορικής για τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας-Κυπαρισσίας συνολικού προϋπολογισμού 220.000 ευρώ”.

Ο τέταρτος άξονας “ώριμων έργων” αφορά “τον τομέα της ψυχικής υγείας και περιλαμβάνει την παροχή νέων υπηρεσιών μέσα από τη δημιουργία τεσσάρων νέων δομών, συνολικού προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται α) για την ανάπτυξη και παροχή παιδοψυχιατρικών υπηρεσιών στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας (ιατροπαιδαγωγικό κέντρο), β) λειτουργία κινητής μονάδας για κατ’ οίκον νοσηλεία, γ) τη δημιουργία ενός οικοτροφείου με 15 ωφελούμενους που θα απευθύνεται σε ασθενείς μέσης ηλικίας μετά τη νοσηλεία τους στην Ψυχιατρική Κλινική του Νοσοκομείου και δ) τη δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας”.

Οι παραπάνω δομές ψυχικής υγείας “πέρα από τις υπηρεσίες που θα προσφέρουν θα δημιουργήσουν 35 νέες θέσεις εργασίας, που μετά τη λήξη του προγράμματος οι συμβάσεις των εργαζομένων μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου”.

 

ESPA

Σε ό,τι αφορά τη Νοσηλευτική Μονάδα Κυπαρισσίας, η διοίκηση του Νοσοκομείου Μεσσηνίας ενημερώνει ότι “υπάρχει ώριμη πρόταση που θα υποβληθεί τέλη Φεβρουαρίου για την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού προϋπολογισμού 300.000 ευρώ”.

Ειδικότερα, ο διοικητής Γιώργος Μπέζος σχολιάζοντας τα δρομολογημένα έργα για την κτηριακή αναβάθμιση των δύο νοσηλευτικών μονάδων και την προαγωγή των υπηρεσιών ψυχικής υγείας στο νομό, τονίζει τη συστηματική δουλειά που έχει γίνει μαζί με τους συνεργάτες του: “Ολο το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε και ωριμάσαμε προτάσεις που αφορούν σημαντικά έργα υγείας για τις Νοσηλευτικές Μονάδες Καλαμάτας-Κυπαρισσίας, συνολικού προϋπολογισμού περίπου στα 11,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια τεράστια συλλογική δουλειά με αρκετά έργα και υποέργα που, με βάση το σχεδιασμό μας, ευελπιστούμε μέχρι τα τέλη Μαρτίου να έχουν ενταχθεί όλα”.

Από κει και μετά, “πρέπει να ξεκινήσουμε στην κυριολεξία έναν αγώνα δρόμου ταχύτητας ώστε να προλάβουμε να υλοποιηθούν όλα αυτά, μέσα στα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014-2020. Πρόκειται πραγματικά για ένα μεγάλο στοίχημα που δεν επιτρέπει ούτε μέρα να πηγαίνει χαμένη”, προσθέτει. Και καταλήγει λέγοντας ότι “έχουμε όμως την εμπειρία και τη γνώση από τις προηγούμενες προγραμματικές περιόδους, αλλά κυρίως έχουμε τη βούληση να μην αφήσουμε ούτε 1 ευρώ να πάει χαμένο. Είμαστε αισιόδοξοι και θα τα καταφέρουμε”.