Τετάρτη, 26 Φεβρουαρίου 2020 09:29

Σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό Νοσοκομείο και Αεροδρόμιο Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Σε ετοιμότητα για τον κορονοϊό Νοσοκομείο και Αεροδρόμιο Καλαμάτας

 

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές στη Μεσσηνία για την περίπτωση αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος κορονοϊού.

Σήμερα ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος αναμένεται να αναφερθεί στα προληπτικά μέτρα για τη νοσηλευτική μονάδα Καλαμάτας, ενώ στο αεροδρόμιο «Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος» προμηθεύτηκαν με μάσκες και αντισηπτικά υγρά.

Με πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, η ΠΕ Μεσσηνίας κόλλησε αφίσες στα Ελληνικά και τα Αγγλικά για την ενημέρωση του κοινού στο Διοικητήριο, και από σήμερα μπαίνουν δύο αντισηπτικά υγρά σε κάθε όροφο. Σχετική ανακοίνωση για τον ιό, πώς μεταδίδεται και ποια μέτρα μπορεί να πάρει ο καθένας μας, εξέδωσε και ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας.

Στην ίδια ανακοίνωση προαναγγέλλεται αύριο σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλου, με όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα του κορονοϊού, ενώ ο ΙΣΜ προβαίνει άμεσα σε αναλυτική ενημέρωση των ιατρών μελών του για όλη την ενδεδειγμένη διαδικασία.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΜ: ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημερώνει ότι “όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κορονοϊό 2019–nCoV μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως καταρροή, πονόλαιμο, πυρετό, βήχα και δύσπνοια. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο χρόνος επώασης του 2019-nCoV υπολογίζεται ότι έχει ανώτατο όριο τις 14 ημέρες. Λόγω των ομοιοτήτων των συμπτωμάτων του κορονοϊού με άλλες αναπνευστικές ιογενείς λοιμώξεις, η διάγνωση της νόσου πραγματοποιείται μόνο μέσω εξειδικευμένων εργαστηριακών εξετάσεων. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως πνευμονία ή δυσκολία στην αναπνοή. Σε κάποιες περιπτώσεις, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο. Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου”.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ

Το πιο πιθανό, συνεχίζει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση του ΙΣΜ, είναι ότι “η μετάδοση στον άνθρωπο προήλθε από κάποιο ζώο σε αγορά ζωντανών ζώων στην Κίνα. Καλό είναι να αποφεύγεται η άμεση επαφή με ζωντανά ζώα ή με επιφάνειες που έχουν έρθει σε επαφή με ζώα. Επίσης, θα πρέπει να αποφευχθεί η κατανάλωση ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας, μέσω μικροσταγονιδίων που περιέχουν τον ιό”.

ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ

Στις οδηγίες προφύλαξης από τη μετάδοση του ιού, ο ΙΣΜ συνιστά: “Η τήρηση απόστασης ασφαλείας από ασθενείς είναι επιβεβλημένη, όπως και η κάλυψη της μύτης από τον ασθενή κατά τη διάρκεια του βήχα ή του φταρνίσματος. Επίσης είναι απαραίτητο το τακτικό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχο διάλυμα ή νερό και σαπούνι, γιατί με αυτή τη διαδικασία σκοτώνεται ο ιός. Ο συγκεκριμένος κορονοϊός φαίνεται ότι μπορεί να επιβιώσει μερικές ώρες στις διάφορες επιφάνειες. Η χρήση απλών αντισηπτικών διαλυμάτων είναι αρκετή για την καταστροφή του. Επισημαίνεται ότι η χρήση ιατρικής μάσκας από μόνη της δεν διασφαλίζει πλήρη προστασία και θα πρέπει να συνδυάζεται με τη λήψη και άλλων προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η σωστή υγιεινή των χεριών και η αποφυγή στενών επαφών”.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΖΗΤΟΥΜΕ ΙΑΤΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάγκη ιατρικής βοήθειας, ο ΙΣΜ αναφέρει: “Εάν διαπιστωθεί πυρετός, βήχας ή δυσκολία στην αναπνοή, θα πρέπει να αναζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια. Ειδικά εάν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή επαφής με ταξιδιώτη που έχει επισκεφθεί την Κίνα. Τονίζεται ότι τα τελευταία 24ωρα υπάρχει ραγδαία αύξηση κρουσμάτων στη γειτονική Ιταλία. Οι πολίτες θα πρέπει να επικοινωνούν με το θεράποντα ιατρό τους για οδηγίες, να μη λάβουν αντιβιοτικά, και καταρχήν να παραμένουν στο σπίτι τους, υπό τη στενή εποπτεία του ιατρού. Να αποφεύγεται η άμεση επίσκεψη στο Νοσοκομείο, παρά μόνο σε επείγουσα κατάσταση ή κατόπιν ειδικής διαδικασίας παραπομπής από το θεράποντα ιατρό”.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθυνθούν στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ (https://eody.gov.gr/neos-koronaios-covid-19/) όπου υπάρχουν αναλυτικές οδηγίες για ταξιδιώτες, πληρώματα πλοίων, σχολικές μονάδες, ξενοδοχεία, χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας, κλπ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας από την πλευρά του “θα προβεί άμεσα σε αναλυτική ενημέρωση των ιατρών μελών του για όλη την ενδεδειγμένη διαδικασία και θα βρίσκεται σε επιφυλακή από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Την Πέμπτη το πρωί θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο γραφείο του δημάρχου Καλαμάτας με όλους τους αρμόδιους φορείς για το θέμα του κορονοϊού”, καταλήγει η ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου.

ΜΑΣΚΕΣ ΤΕΛΟΣ

Εν τω μεταξύ, ανάρπαστες έγιναν οι ιατρικές μάσκες στα φαρμακεία της Μεσσηνίας. Χθες δεν υπήρχε μάσκα ούτε για δείγμα, όπως επιβεβαίωσε στην “Ε” ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Μεσσηνίας, Σωτήρης Αργυρόπουλος. Ο ίδιος είπε ότι επικράτησε... πανικός μετά από όσα είπαν τα αθηναϊκά κανάλια για την πιθανή εξάπλωση του ιού στη χώρα, με αποτέλεσμα να πανικοβληθεί ο κόσμος και να ζητά  μάσκες και αντισηπτικά - τα οποία δεν έχουν εξαντληθεί ακόμη. Οσο για τις ιατρικές μάσκες, ο κ. Αργυρόπουλος ενημέρωσε ότι αναμένουν νέες παραλαβές από την ερχόμενη εβδομάδα.

(* Η φωτογραφία είναι από την άσκηση ετοιμότητας για αντιμετώπιση κρούσματος κορονοϊού στο νοσοκομείο Πύργου)


NEWSLETTER