Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου 2020 09:23

Σε πλήρη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κορονοϊού δηλώνει το Νοσοκομείο Καλαμάτας (βίντεο)

Γράφτηκε από την

 

Το Νοσοκομείο Καλαμάτας βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα για την πρόγνωση, αλλά και απομόνωση ύποπτου κρούσματος κορονοϊού αν αυτό εκδηλωθεί.

Στα Επείγοντα Περιστατικά έχει διαμορφωθεί ειδικός χώρος και το προσωπικό που τυχόν θα κληθεί να αναλάβει ένα ύποπτο κρούσμα είναι εκπαιδευμένο και εξοπλισμένο με ειδικές στολές. Επιπλέον, στις εισόδους του νοσοκομείου θα δίνονται χειρουργικές μάσκες και ερωτηματολόγια από ειδικούς οι οποίοι ξέρουν να ξεχωρίσουν τυχόν ύποπτο περιστατικό.

Χθες, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος και η εντατικολόγος – πνευμονολόγος και πρόεδρος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων Σταυρούλα Κουτσουμπού διαβεβαίωσαν σε σχετική συνέντευξη Τύπου ότι το νοσοκομείο είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο και ότι έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης, στο πλαίσιο των γενικότερων οδηγιών από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ. “Θα πρέπει να επικρατήσει ψυχραιμία σε όλα τα επίπεδα, έχουμε λάβει μέτρα και μπορούμε να διαχειριστούμε με επάρκεια ένα τέτοιο περιστατικό”, επεσήμανε ο Γ. Μπέζος.

 

Ο,ΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΙΠΗ

Η Στ. Κουτσουμπού συμβούλεψε ο κόσμος να μην πανικοβάλλεται, αλλά και να μην εφησυχάζει. Είπε ακόμα ότι ανάλογα με το αν υπάρξουν κρούσματα ή όχι θα διαμορφωθούν και οι οδηγίες. Για τώρα, ο κόσμος θα πρέπει να λαμβάνει τα ίδια μέτρα με αυτά για τη γρίπη, και το κυριότερο να φροντίζει την υγιεινή των χεριών του, πλένοντάς τα με νερό και σαπούνι ή να χρησιμοποιεί αντισηπτικό. Επίσης, να περιορίσει τις μετακινήσεις του και να αποφεύγει μέρη όπου επικρατεί συγχρωτισμός και σε περίπτωση που αρρωστήσει να μένει σπίτι μέχρι να αναρρώσει.

 

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Η κ. Κουτσουμπού ζήτησε επίσης τη συνεργασία των ασθενών και των συγγενών τους για να αποτραπεί τυχόν διασπορά του ιού. Γι’ αυτό οι συγγενείς ασθενών θα πρέπει να περιορίσουν τις επισκέψεις στο νοσοκομείο, όπως και το χρόνο που παραμένουν στο χώρο. Επιπλέον, η νοσηλευτική μονάδα θα δίνει χειρουργικές μάσκες σε όσους εισέρχονται και στα σημεία εισόδου ειδικευμένο προσωπικό θα δίνει προς συμπλήρωση ερωτηματολόγια με σκοπό την ανίχνευση πιθανού κρούσματος. Απηύθυνε μάλιστα την παράκληση να προτιμάται η είσοδος από τα Επείγοντα κι όχι από πλαϊνές πόρτες κλινικών, όπου άλλωστε υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για την υποδοχή ύποπτου κρούσματος και το εκπαιδευμένο προσωπικό με τον ανάλογο εξοπλισμό για να το αναλάβει.

Την ετοιμότητα και εκπαίδευση της ομάδας που θα αναλάβει ένα τέτοιο πιθανό προσωπικό βεβαίωσε και το μέλος της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και νοσηλεύτρια Χριστίνα Κτίστη.

Η επισκέπτρια υγείας και επίσης μέλος της Επιτροπής Ευαγγελία Τσουλάκου συμβούλεψε να φοράμε τη χειρουργική μάσκα με το άσπρο στρώμα από τη μέσα πλευρά σε επαφή με το στόμα κι όταν υγροποιηθεί να την αλλάζουμε. 

Ν.Κ.