Σάββατο, 23 Ιουλίου 2022 08:47

Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου: Κραυγές αγωνίας από την Μάνη

Γράφτηκε από τον
Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου: Κραυγές αγωνίας από την Μάνη

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Η τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου που δεν μπορεί να προσφέρει τς υπηρεσίες που χρειάζονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μάνης, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία και η ζωή τους, τονίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης.

Σε μια συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις κι ένταση, το Δ.Σ. εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί, μεταξύ άλλων, “να προκηρυχθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας - έστω και σταδιακά”.

Στη συζήτηση επισημάνθηκε ότι οι υπουργοί Υγείας (τέως και νυν) και ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ έχουν αδιαφορήσει για την ικανοποίηση των βασικών ζητημάτων του Κέντρου Υγείας και γι’ αυτό το λόγο προτάθηκε να υπάρξουν επίσκεψη στον υπουργό και δυναμικές κινητοποιήσεις.

 

“ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 10 ΓΙΑΤΡΟΙ”

Τη βασική ενημέρωση για την κατάσταση του Κ.Υ. έκανε ο διευθυντής του - γιατρός Νίκος Γκιούλος, που παρατήρησε πως “από τις 9 οργανικές θέσεις γιατρών έχει προκηρυχθεί μία και υπηρετεί και ένας επικουρικός οδοντίατρος. Το Κέντρο Υγείας στο σύνολο 17 θέσεων που πρέπει να έχει (μαζί με τους αγροτικούς και γενικούς γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων Κάμπου, Καρδαμύλης και Πλάτσας) έχει 7 κι έναν οδοντίατρο”.

Ενημέρωσε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 10 γιατροί για να λειτουργήσει αξιοπρεπώς και πως οι γιατροί κάνουν 8 με 10 εφημερίες το μήνα. Είπε ότι “η μετακίνηση των 2 γιατρών στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μας έφερε στα όρια της αντοχής μας” και μίλησε για κόπωση γιατρών, γκρίνια και κατάσταση που βράζει.

Ο διευθυντής ανέφερε ότι προβλέπονται 6 νοσηλεύτριες και 3 επισκέπτριες υγείας, αλλά “επισκέπτρια δεν έχει καμία, 3 νοσηλεύτριες είναι επικουρικές, θα μείνει μία, το Κέντρο Υγείας θα κλείσει”.

Παρατήρησε πως “το ασθενοφόρο είναι παλιό, υπάρχουν 6 θέσεις οδηγών και ο μοναδικός μόνιμος είναι εκτός με αναστολή, γιατί δεν έχει κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό. Ο μοναδικός οδηγός που υπάρχει, είναι επικουρικός και η σύμβασή του λήγει στις 31 Αυγούστου”.

Πληροφόρησε, μάλιστα, ότι “το Κ.Υ. Αγίου Νικολάου δεν υπήρχε στη λίστα του υπουργείου με τα προβληματικά κέντρα” και πρόσθεσε: “Για την ΥΠΕ είμαστε μια χαρά. Εκανα αίτηση να πάω σε ένα από τα προβληματικά, αλλά δε με αφήνουν να φύγω”.

Ο κ. Γκιούλος είπε ότι η δημοτική αρχή δεν βοηθάει διαχρονικά, πλημμυρίζει το χειμώνα το Κέντρο Υγείας και ζήτησε να προκηρύξουν κάποιες από τις οργανικές θέσεις, να επαναφέρουν τους γιατρούς από το Νοσοκομείο Καλαμάτας

“Το θέμα είναι να έρθουν γιατροί και οδηγοί. Ζητάω γιατρούς, νοσηλευτές και οδηγούς”, επεσήμανε, καταλήγοντας ο διευθυντής.

 

“ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΡΑΤΟΣ”

Ο πρόεδρος της εθελοντικής ομάδας “Γαία” Μάνης Κώστας Ξυδέας, της ομάδας που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στην περιοχή, παρατήρησε ότι επεμβαίνουν σε επείγοντα περιστατικά, για να κερδίσουν χρόνο μεταφέροντας ασθενείς ή τραυματίες μέχρι να συναντήσουν το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο δρόμο.

Μίλησε για υπολειτουργία του Κ.Υ. και για γενικότερο πρόβλημα της υγείας και παρατήρησε ότι δεν ξέρει πόσο θα αντέξουν οι 10 εθελοντές της Γαίας. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η Γαία φτιάχθηκε, γιατί δεν υπάρχει κράτος και διευκρίνισε πως δεν βοηθάει το Κ.Υ., αλλά το λαό της Μάνης. Επεσήμανε ότι στα επείγοντα που επεμβαίνουν, χρειάζεται γιατρός, γιατί αυτός έχει τις γνώσεις για να σώσει μια ζωή.

Ο σύμβουλος της μειοψηφίας Αλέξης Ρουτζούνης (από αυτούς που πρωτοστάτησαν για τη συζήτηση του θέματος), παρατήρησε, μεταξύ άλλων, ότι “η 6η ΥΠΕ έχει την αποκλειστική ευθύνη για το χάλι που υπάρχει”. Ζήτησε να προκηρυχθούν θέσεις γιατρών και να αντικατασταθεί το ασθενοφόρο και μια επιτροπή με επικεφαλής τον δήμαρχο να επισκεφθεί τον υπουργό, να του δώσει το ψήφισμα και απαιτήσει άμεσες λύσεις. Κι επέκρινε τη δημοτική αρχή που δεν έφερε αυτή το θέμα για συζήτηση.

Ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Πέτρος Ταβουλαρέας, αφού ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν έχουν βρει λύση, πρότεινε ψήφισμα με δυναμικές κινητοποιήσεις: “Κλείσιμο επ’ αόριστον του δήμου. Συμβολικό κλείσιμο δρόμων κι ενημέρωση των κατοίκων, των επισκεπτών και των μέσων ενημέρωσης. Συναυλία διαμαρτυρίας με σύνθημα την κάλυψη των κενών συνολικά στον τομέα της υγείας στο δήμο. Κινητοποίηση στην Καλαμάτα στα γραφεία της Περιφέρειας και στην 6η ΥΠΕ στην Πάτρα. Και αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας, μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας στην Αθήνα”.

Ο αντιδήμαρχος Παναγιώτης Μπασάκος πρότεινε την αύξηση των αγροτικών γιατρών και κατηγόρησε τον διευθυντή του Κ.Υ. Η επιμονή του να τον κατηγορεί προκάλεσε την αντίδραση του συμβούλου της μείζονος μειοψηφίας Γιώργου Γιατράκου, ακολούθησε ένταση και η κατάσταση πήγε να ξεφύγει, αλλά ηρέμησε με την παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Γιαννημάρας μίλησε για τοποθετήσεις που δημιούργησαν τις αντιδράσεις. Και αναφέρθηκε στον διευθυντή του Κ.Υ. που κατηγόρησε και τη σημερινή δημοτική αρχή και στην αναφορά πως δεν υπάρχει κράτος. Ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει κάνει η δημοτική αρχή, για τις επιστολές (μία - μία) που έχει στείλει ο ίδιος στον υπουργό Υγείας (τέως και νυν) και στο διοικητή της 6ης ΥΠΕ για το Κ.Υ.. Γι’ αυτές, όμως, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση και κάποιες που έπρεπε να απαντηθούν, δεν απαντήθηκαν.

Πληροφόρησε, επίσης, για τη μελέτη του δήμου για το Περιφερειακό Ιατρείο Πλάτσας που θα προβλεφθεί και στέγη για τους γιατρούς κι έκανε λόγο για πολιτικές τοποθετήσεις και πολιτική σκοπιμότητα από κάποιους.

 

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με το ψήφισμα που ψήφισαν οι σύμβουλοι (εκτός από τους Πέτρο Ταβουλαρέα, Χρήστο Λυμπερέα και Γιώργο Κομπότη υποστήριξαν αυτό του Ταβουλαρέα), το Δ.Σ. Δυτικής Μάνης ζητεί:

“1) Να επιστρέψουν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις οι δύο ιατροί γενικής ιατρικής που έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (κυρία Πανταζή και κυρία Παπασαραντοπούλου), αφού δεν υφίστανται οι λόγοι Covid – 19 πια που «δικαιολογούσαν» τη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

2) Να μην υπάρξει καμία άλλη μετακίνηση ιατρού του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου.

3) Να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον άλλες δύο θέσεις οδηγών (έστω προσωρινά με επικουρικούς).

4) Να προκηρυχθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας – έστω και σταδιακά.

5) Να γίνει αύξηση των θέσεων αγροτικών ιατρών τουλάχιστον σε πέντε επιπλέον κι άμεση πρόσληψη αγροτικών ιατρών.

6) Να γίνει άμεση πρόσληψη νοσηλευτών αμέσως μετά την παραίτηση των υπαρχόντων”.


NEWSLETTER